Licht uit, spot aan

Simon Soesan

vrijdag 7 september 2012

Je vraagt je af waar ze mee bezig zijn.
Even recapituleren.
In de zomer van 2005 verliet Israël Gaza. Tenminste, Noord Gaza, waar de Joodse nederzettingen gevestigd waren. De rest van Gaza was al enkele jaren daarvoor volledig ontruimd.
Maar toen ze daar uiteindelijk geheel vertrokken waren, gebeurden er verschillende dingen in Gaza.
Hamas won de Palestijnse verkiezingen, waarna de Hamasregering een jaar later besloot haar eigen Gazastrook te veroveren.
Begrijpt u het nog? Dit is te vergelijken met dat Balkenende de verkiezingen in Nederland wint en om te laten zien dat hij de baas is, met zijn leger heel Nederland verovert.
Logisch toch?

En toen begon het ergste. Hamas begon Israël te beschieten, want ze wilden de bezetters verjagen...
Jarenlang wordt inmiddels het stadje Sderot beschoten, als straf voor het feit dat wij Gaza bezetten. Hoewel we helemaal niet meer in Gaza zitten.

Dan krijgen ze van ons elektriciteit, telefoonverkeer benzine en medicijnen. Waar ze voor weigeren te betalen. Dingen die ze van alle bloeden hartjes bij hun gebroeders in de wereld niet kunnen krijgen. Nee – daar is Israel goed voor. Hebben we ook op getekend. Alleen betalen ze niet.
Dus nou even de som opmaken: Israël weg uit Gaza, je wint de verkiezingen, dus bezet je je eigen landje en dan ga je je buurman, die je niet bezet, bombarderen omdat hij je bezet. Heb ik het goed? Zal wel niet hè?
Nu kunnen wij, machtig en groot Israel, dit landje platbombarderen. Ik zou wel eens willen zien wat Amerika zou doen als er uit Mexico elke dag 50 raketten op een Amerikaans stadje zou worden geschoten.
Maar wij moeten onze mond houden en humaan zijn voor de zielenpieten in Gaza. Ze mogen toch hun mening uiten? Dus krijgt Sderot en omgeving elke dag tientallen raketten afgevuurd (gekregen van Iran en Rusland, ja dank U) en mogen we niets terug doen. Hier en daar nemen we raketafschieters te grazen, maar daar blijft het bij.

En toen was ons geduld op – en onze manieren. Er werd nagedacht en er was een conclusie: Als mensen in Sderot niet rustig kunnen leven, dan kunnen de mensen in Gaza ook niet rustig leven. Gewonden in Sderot – dan komen er gewonden in Gaza.
Nu schreeuwt Gaza moorden en brand van de Joden hebben de elektriciteit afgesloten. Want de Joden moeten wel elektriciteit blijven geven, zelfs al schieten ze al die raketten op Israel en zelfs al hebben ze tientallen raketten op de elektriciteitscentrale in Ashkelon – waar hun elektriciteit vandaan komt – geschoten. Wat is daar nou verkeerd aan? Dat er indertussen gewoon electriciteit is in de kantoren van de Hamas en in hun bomfabrieken, dat gaan de journalisten U niet vertellen. Ook niet dat Israël dagelijks tientallen zieken uit Gaza in Israëlische ziekenhuizen opneemt, want dat is nou echt geen nieuws?.

En nu kijkt de wereld op Israël. Waar haalt Israël de gotspe vandaan om zo gemeen te zijn tegen de Hamas? Ze hebben immers niks gedaan, het is allemaal Israël dat de problemen maakt!?
Ik zei het al: in Gaza ging het licht uit en spot is nu op Israël.??

© Simon Soesan

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011