Anne Frank, de musical

Simon Soesan

vrijdag 3 april 2020

Opeens lag het voor me: een video dagboek van Anne Frank. Dat noemen ze professioneel een vlog. Volgens mij kan men het beter een vlaag noemen, een Vlaag van Waanzin.

Ik vermoed dat de huidige coronacrisis bij sommige mensen misschien ook de hersens aantast. Onder het mom van “kinderen laten zien hoe het was, het verhaal van Anne Frank dichterbij brengen”, zijn een paar slimme mensen op het idee gekomen om het trieste verhaal van Anne Frank even uit te buiten en er wat aan te verdienen, want ja, een mens moet toch wat?

In mijn opinie is het dagboek van Anne Frank niet alleen een monument, niet alleen een bijna heilig stuk uit een duistere geschiedenis, maar vooral iets om te lezen, want het werd elke paar dagen geschreven door dit meisje. Het is geen script, en geen film, toneelstuk of musical kan dit dagboek beter verwoorden dan het dagboek zelf.

Het voelt alsof iemand van de bijbel een video dagboek wil maken – onmogelijk, en vooral: ongepast.

Ik heb toch, met tegenzin, naar het eerste deel gekeken en kan u informeren dat mijn maag zich omdraaide. Dit “Anne Frank een gestalte geven” is smakeloos en, in mijn ogen, heiligschennis.

Misschien willen de initiatiefnemers gratis nog wat ideeën voor meer waanzinnige ‘vlogs’? Hier zijn er een paar. Vlog uit de gaskamers: ‘Vol gas’. Geeft kinderen echt een inzicht hoe het daar nou was. Vlog uit de crematoria: ‘Barbecue op z’n Duits’. Kunnen kinderen beter snappen wat er gaande was.

Ik hoop dat de Anne Frank Stichting op zijn minst wordt gecompenseerd voor het gebruik van de nalatenschap van de vermoorde Anne Frank. En dat de Nederlandse kindertjes van dit initiatief leren kunnen hoe Nederlanders hun Joden verrieden, verkochten, oppikten en op transport gooiden, want het transport was zo goed voor de economie, aldus de laf gevluchte politici die zich ‘regering’ noemden in het verre Londen.

Ondertussen is er weer een poging gedaan om geld te verdienen aan de massamoord op mijn Volk.

Kan men dat ook uitleggen en leren aan de Nederlandse kindjes?

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Dank U wel voor deze column, ben het helemaal met U eens! Chag Samech verder en....Blijf gezond. Hartelijke groet, Channa Walvisch
Ik ben het met u eens maar het is niet alleen niet uit te leggen aan Nederlandse kindjes maar aan geen enkel kind of volwassene waar ook ter wereld. Goed dat u toch steeds weer aandacht hieraan besteedt. Vr.gr. S.Hennink-van Woerkom

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011