Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Simon Soesan

Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Haifa, Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.

vrijdag 25 januari 2013

Net terwijl een stel idioten Nederland overtuigden dat wij een apartheidsstaat hebben, gingen wij, Israëliërs, allemaal naar de stembus. Wij, Israëliërs is inclusief onze Arabische inwoners en ook, als unicum in het Midden-Oosten, de Arabische vrouwen. Niet dat dat de media in Nederland opviel. Welnee, wat ze zochten was heisa.

De avond voor de verkiezingen zat Dries van Agt uit zijn nek te kletsen over onze veiligheidsmuur en maakte een salade van internationaal recht en politiek. Bij P&W werden alle praatjes als waarheid verkocht want och, dat Israël, superrechts en het maakt het leven van alle Arabieren zuur.

Israël heeft gestemd. Deze keer ging het niet om links of rechts, het ging niet om religieus of seculier. Het ging niet eens om Likoed of Arbeidspartij. De bijzonder hoge opkomst (circa 70% heeft zijn stemrecht gebruikt) gaf al een indicatie dat we meer dan genoeg hebben van de huidige corrupte graaipolitiek. Daar willen we vanaf. We werden wakker met een exacte balans tussen wat men rechts en links noemt: 60 zetels voor links, 60 zetels voor rechts. Maar dat is goedkoop populisme voor media-amateurs. Wat het in feite inhoudt, is dat we geen premier hebben op dit moment. Dat heeft Bibi aan zichzelf te danken, toen hij de verkiezingsuitslag van 2009 niet accepteerde. Kadima had 29 zetels, Likoed 27, maar hij kwam met een nieuw begrip, ‘het rechtse blok’, en beweerde dat zijn blok het grootste was. Hoewel Kadima centrum-rechts is, ging hij in zee met de Arbeidspartij en presenteerde zijn ‘rechtse’ blok.

Dus nu gaan we verder met blokken, net als in Rubik’s kubus. Misschien dat Bibi premier wordt, maar misschien dat Lapid het wordt. Alles is mogelijk in onze democratie.

Enkele jaren terug begon ik, samen met een vriend een pagina op Facebook. ‘Yair Lapid for Prime Minister’ noemden we de pagina. We wilden zien wat er zou gebeuren als we een tv-presentator/journalist als premier zouden voorstellen. Slechts honderd mensen sloten zich bij de pagina aan, maar we haalden de krant met ons ‘gekke idee’. Ook Lapid zelf nam contact op en zei ons dat hij zulke plannen niet had. Wij gingen door en de rest, zoals men zegt, is geschiedenis. Het ging ons om nieuw bloed. Het ging ons er om het recyclen van verliezende en slechte politici te stoppen. Bij ons zijn ze allemaal net Heintje Davids: ze kunnen geen afscheid nemen.

Maar deze keer is het anders. Veel nieuwe gezichten, veel nieuwe kansen in ons nieuwe parlement. Ik kan u niet zeggen wat de uitkomst gaat worden: misschien Bibi, misschien iemand anders – het maakt niet veel uit. Want de tijden zijn aan het veranderen, net als in het beroemde lied van Bob Dylan, dat overigens geboycot moet worden in Nederland, want Robert Zimmerman is Joods en heeft in een kibboets gewoond.

We leren het heus nog wel om ons eigen landje te leiden. We zijn slechts 65 jaar onafhankelijk en leren steeds beter te kiezen. Salonzionisten zullen praten over Bennet, de grote verrassing die van twee gerecycelde partijen een wolf in schaapskleding maakte en zo wat stemmen kreeg, maar in feite niemand verraste. De Nederlandse media zullen met ongenoegen noteren dat Netanyahoe waarschijnlijk premier blijft, zonder op te merken dat Likoed en Israel Beteinoe in 2009 samen 45 zetels hadden en nu, nadat ze samen naar de verkiezingen gingen, amper 31 zetels samen hebben. Dat heet dan winnen. Dat heet dan dat wij allemaal rechts kiezen.

Maar het belangrijkste woord in mijn relaas en alle verslagen over wat zich in Israël heeft afgespeeld, is het woord ‘kiezen’. Wij zijn trots op onze democratie en persoonlijk ben ik apetrots dat we zoveel nieuwe gezichten hebben gekozen. Of ik het nu eens ben of niet eens ben met diverse partijen, is onbelangrijk. We hebben gekozen, onze stemmen uitgebracht, en het is me een kleurrijke puzzel geworden. Kleurrijk omdat we, typisch voor ons, zoveel meningen hebben. Maar allemaal hebben we één liefde: Israël. En vanwege deze liefde is elke uitslag een bewijs dat wij, het Joodse volk, nog steeds leven.

Na de verkiezingen zijn er 42 dagen om een coalitie te formeren. Hoe dat gaat, óf dat gaat, komen we allemaal nog wel te weten. Duidelijk is dat het tijdperk van Netanyahoe voorbij is. Misschien dat hij nog een tijdje premier is, maar het is voorbij. Geen gegraai, geen dienstweigering, geen 80% van ons belastinggeld meer naar 20% van onze bevolking sluizen. Geen arme sjoa-overlevenden, geen praatjes over gebrek aan geld om zieken medicijnen te geven. En geen chantage van paganisten die zich rabbijn noemen. Dat, beste lezer, is de ware uitkomst van deze verkiezingen. Niet dat het allemaal vlekkeloos zal verlopen. Maar de ommekeer is gemaakt. Weer ruiken we vrede in de lucht, weer hopen we op betere tijden. Naïef? Dromer? Wat is een mens zonder dromen? Met of zonder Bibi, Lapid, Bennett, Yachimovitch of Livni – het maakt niets uit. Wij redden ons en corrigeren de fouten.
Moshe Ya’alon, voormalig opperbevelhebber en nu minister, werd gisteren een vraag gesteld: Wat zouden Nasrallah en Ahmadinejad nu wel denken van deze uitslag? Zijn droge antwoord was: die twee vragen zich af wie Bennett is. Ik werd gisteren door de Duitse radio gevraagd wat Netanyahoe is nu, na deze verkiezingen. Mijn antwoord was: de pineut.

Maar neemt u mijn woorden niet als opinie. Veel beter is het bij P&W te kijken hoe onbenulligen, die niets van ons leven in Israël afweten of begrijpen, ook deze uitslag zullen bekritiseren. Maar het leuke er van is dat het ons niets uitmaakt. Wij hebben gekozen. En over een paar jaar kiezen we weer.

© Simon Soesan

Delen |

Reacties

Thijs ten Raa

woensdag 23 januari 2013
Israel is inderdaad een eiland van democratie in een dorre omgeving. Wat een cliff hanger, de voorlopige uitslag. Rechts is gezakt en heeft hulptroepen nodig. Simon Soesan's Lapid heeft de sleutel in handen. De tweedeling in Israel is tussen religieus en seculier--Jeruzalem versus Tel Aviv--en Lapid is Tel Aviv. Religieus rechts wil hem niet, dus moet hij hulptroepen meenemen. Netanyahu blijft wel zitten, maar nu met de centrum partijen. Een Israelische lente ligt in het verschiet.

Simon Soesan

donderdag 24 januari 2013
Onzeker of Netanyahoe zitten blijft. Schoon heeft hij 20 zetels, Lapid heeft er 19 of 20. Dus ze hebben beiden recht om te leiden. Ook niet vergeten, dat Netanyahoe in 2009 de verkiezingen verloor en toen het "blok-principe" uitvond: het rechtste blok (waar hij de Arbeiderspartij aan plakte....) was groter dan het centrum linkse blok en zo kwam hij ter macht. Nu kan Lapid dezelfde truc uithalen. Maar Lapid is een man van principes en heeft geen haast. Wat wij zochten was vernieuwing. Met 52 nieuwe gezichten in de nieuwe Knesset hebben we dus bijna 50% van onze luie politici vervangen. Zo maakt men verandering. Niet vergten: dit is Israel, dus ALLES is mogelijk!

Ron

vrijdag 25 januari 2013
een bijkomstigheid van de verkiezing is dat ik mezelf
heb getrakteerd op een stoomcursus Bekende Israëlis
[uiteraard dankzij Wikipedia]!
heb nooit van Lapid gehoord maar weet nu dat hij de
George Clooney van Israël wordt genoemd, en dat zijn
vader, Tommy Lapid, een zeer bekende Israëli was:
minister van justitie; vicepremier; schaker; journalist; enz. enz.

Simon Soesan

vrijdag 25 januari 2013
Met 52 nieuwe gezichten heeft u dan heel wat op te zoeken!
Succes!

Wouter

vrijdag 8 maart 2013
Wat is "pineut" in het Duits?

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
apr 2020Anne Frank, de musical
mrt 2020Het stel
mrt 2020Een verhaaltje
feb 2020Assie's koved
feb 2020Even bellen
dec 2019Ze hebben nog gelijk ook, daar in Aalst
nov 2019En niemand vertellen, hè sabba?
nov 2019Een Palestijns sprookje
okt 2019De kapotte tries
aug 2019Ontspoord, macht en verbeelding
jul 2019Bij hoog en laag
jun 2019Omgekeerde wereld
mei 2019Een kaart uit het verleden
apr 2019Kiezen
mrt 2019Gids voor de verwarde Israëlvolger
mrt 2019Nechama gaf een kus … aan mij en m’n zus
mrt 2019Niet uit hun naam
feb 2019Ik wil die naam terug
feb 2019Westerbork
jan 20196, 7
dec 2018Sapperdeflap – סאפרדפלאפ
nov 2018Dubbelganger
nov 2018Saba! Kijk mij eens!
nov 2018Antisemitisme? Prima toch?
okt 2018Veilig weer naar buiten
aug 2018Allemaal Israëli's
mei 2018Inpakken en wegwezen
mrt 2018Pesachfikkie met saba
mrt 2018Nee, nee en nog eens nee
mrt 2018Lente
feb 2018Wokkiewokkie
feb 2018Cadeautjes
dec 2017Get a life
dec 2017Ada
nov 2017Little criminals
nov 2017Sjalom chavera
nov 2017El Al
okt 2017Saba, water!
sep 2017UNEPTZO
sep 2017Bomba!
sep 2017Modern antisemitisme
aug 2017Bij de neus genomen
aug 2017Dubbele moraal
jun 2017Beschaamd
jun 2017De grote zorgen van Brave Burger S (BBS) – een waar gebeurd verhaal
mei 2017Chajaliem bodediem
apr 2017De nieuwe Jood
apr 2017Gematst
mrt 201775 jaar later, 79 namen
mrt 2017BN onder de BN'ers
mrt 2017Über alles
feb 2017Taxi Frankfurt
feb 2017Het lucifersdoosje
feb 20172 minuten, 37 seconden
feb 2017Bayt Cham
jan 2017Wraak is zoet
jan 2017Wij, het probleem
jul 201655432
jun 2016Piekiediekie
jun 2016Terreur
mei 2016Nee, saba!
mei 201647
mei 2016Am Jisraeel Chai
apr 2016Lone soldiers
apr 2016Opa, loop toch niet zo snel
mrt 2016Saba Balagan
mrt 2016Tekenles
feb 2016Dag speen!
feb 2016Dol fijn
feb 2016Stampen
jan 2016Heppikniegedaan
jan 2016Koekel met 350
jan 2016Vuurwerk
dec 2015Wintermarkt
dec 2015Feest der Feesten
nov 2015Ter informatie
nov 2015Steek je rijk (oftewel Steek van de week)
okt 2015Wat een spreker is die man
okt 2015Bezorgd
okt 2015Tot de volgende keer
sep 2015Op het terras
aug 2015Waar is Menachem?
aug 2015Dagje Dachau
aug 2015Voor de duidelijkheid
aug 2015Praatjes vullen geen straatjes
jul 2015Snurk
jul 2015Mijn mooie overhemd
jul 2015Geen probleem
jun 2015Sharien en de soldaten
jun 2015Ver-keuring
jun 2015Antisemitisme op Sicilië
mei 2015... aldus Mantsoer
mei 2015De smeichelaar
mei 2015Family Business
mei 2015De rotonde
apr 201567 jaar Israël
apr 2015Pesach-tsores
apr 2015Antisemieten
mrt 2015De Vrijmatzeballen – een duizenden jaren oud geheim gedeeltelijk ontrafeld
mrt 2015Eén li eretz acheret – ik heb geen ander land
feb 2015Het lek
feb 2015De bofkonten
feb 2015De verkleedpartij
jan 2015Terug naar de hel
jan 2015Je suis … wat …?
jan 2015Vader weet het beter
dec 2014De achterste rij in sjoel met Chanoeka …
dec 2014Gratis Krant
dec 2014De Karmelieten
nov 2014Samen. Leven.
nov 2014Wat een schandaal!
nov 2014Medor ledor
nov 2014De Makollet
okt 2014Dankbaar
okt 2014Justitie
okt 2014Ziekenfonds
okt 2014Een mitswe doen
okt 2014Vast wel
sep 2014Wij geloven in vrede
sep 2014Te gast
sep 2014Duitse worst
sep 2014Neumann
aug 2014Het verhaal van Chamdi en Maria
aug 2014Tsadok
aug 2014Inpakken en wegwezen
aug 2014Het tunnelongeluk
jul 2014Laat me niet lachen
jul 2014Absurd
jun 2014Omgekeerde wereld
jun 2014Deurtje open, deurtje dicht
jun 2014Technion
jun 2014Moederdag
mei 2014Spin
mei 2014Stom-Stom
mei 2014Israël en de wereldkaart
mei 2014En uw naam is?
mei 2014Kinderen van
apr 2014Het jaar erna
apr 2014Apoetaah!
mrt 2014Sprookje
mrt 2014Kleine boodschap
mrt 2014Grapjas
mrt 2014Traditie, traditie
feb 2014Echt Hollands
feb 2014Doen we meteen!
feb 2014De blinde wacht
feb 2014De mesjoggene hond
jan 2014Joodse Stamppot
jan 2014De kip en de hond
jan 2014Lachen met Arik
jan 2014Daarom!
jan 2014Woord van het jaar
dec 2013Een verhaal van twee steden
dec 2013Hier ben ik thuis
dec 2013Hesped voor mijn moeder
dec 2013Yunis en de kaarsjes
nov 2013Lo Janoem We Lo Jisjan
nov 2013Dag vriend
nov 2013Klikken of knippen
nov 2013En gij gelooft het
nov 2013Mijn collega
okt 2013Traditie
okt 2013Het antwoord op de vraag
okt 2013Briefje aan Driesje (en Gretteke)
sep 2013Negentig
sep 2013Im een ani li, mi li?
aug 2013Chag Sameach
aug 2013IJzeren koepels
aug 2013De hitte van juli-augustus
jul 2013Cadeautje
jul 2013Ramadan
jul 2013Mijn vriend Ahmed
jun 2013Kan jou wat schelen!
jun 2013De Dode Zee
jun 2013Nooduitgang
jun 2013De toekomst
mei 2013Anders nog iets?
mei 2013Vriendjespolitiek
mei 2013Kaaskoppen
mei 2013Lag B'Omer
apr 2013Ladies and gentlemen: we have him!
apr 2013Gekke Yuval
apr 201368 Jaar later
apr 2013Simon Caun, één van de zes miljoen
mrt 2013Oy – Bama ...
mrt 2013De vijfde zoon
mrt 2013Dit is het enige land
mrt 2013Het complot
mrt 2013Twitter
feb 2013Bij de beesten af
feb 2013Een boom van een vent
feb 2013Een nieuw parlement
feb 2013De show
jan 2013Rubik’s kubus
jan 2013De hoop van de toekomst
jan 2013Geluidsoverlast
jan 2013Jihad is een miljoen waard
dec 2012Aliyah
dec 2012Eén van de honderdtweeënveertig
dec 2012De gouden wc
nov 2012Verkeerd adres
nov 2012Mein Shtetl brennt
nov 2012Krachtpatser
nov 2012Amsterdam Klezmer Band
nov 2012Circus
okt 2012De agressor
okt 2012De Armeense Elvis
okt 2012Stoelendans
okt 2012De Italiaanse school
sep 2012Excuses aan Ban Ki Moon
sep 2012Licht uit, spot aan
aug 2012Alles is overleefbaar?
aug 2012Aardbeien
jul 2012Wij, burgers van Israël
jul 2012De maan die boven ons schijnt
jun 2012De Palestijnse ramp
jun 2012Vier vingers en een duim
jun 2012De drollenbrigade
jun 2012Geluk
jun 2012Club 504 viert zestig
mei 2012Verontschuldigingen
mei 2012Maakt u zich vooral niet druk
mei 2012Welke Roemeen?
mei 2012Gewetenloos
apr 2012Onafhankelijk
apr 2012'Meant to go, not to stop ...`
apr 2012Het verloren volk gevonden?
apr 2012De overbodige stoel
mrt 2012Sterke verhalen
mrt 2012Het is niet elke dag Poerim!
mrt 2012Het verhaal van Ruth
mrt 2012De geschiedenisles
mrt 2012Jiddisje Kop
feb 2012Gorilla
feb 2012Rochamma
feb 201290 Kilometer van Haifa
feb 2012Het wonderkind
jan 2012Goed dat er politie is
jan 2012Petje af
jan 2012Hoop van de toekomst
dec 2011Het licht van de Almachtige
dec 2011De laatsten
dec 2011En Anwar redt er vier
dec 2011Sje Hichianoe
nov 2011Praatjesmaker
nov 2011Achmed Ismail Chatib
nov 2011Geinponem
nov 2011De uitzondering op de regel
okt 2011Deis je
okt 2011En de zonen keerden terug naar hun grenzen
okt 2011De eerlijke dokter
okt 2011Dakwerk
sep 2011Beste wensen
sep 2011Gekke Shai
sep 2011En ze moedigt militaire dienst aan!
sep 2011Staatsgeheim
sep 2011Het is ook nooit goed
aug 2011Verkeerd verbonden
jul 2011Mary - Miriam
jul 2011Onverdoofd
jul 2011Gekke Achmed
jun 2011Lachen met de man van 9 miljard
jun 2011Het verhaal van Chamdi en Maria
jun 2011De laatste der Zitany's
jun 2011Sjeintje Boterkoek
mei 2011Het gespetter, niet de steak
mei 2011De wandelclub
mei 2011De geschiedenisles
mei 2011Je lacht je dood
apr 2011Sprakeloos
apr 2011Wat deze avond verschilde
apr 2011De Koffer
apr 2011Een klein symbool
apr 2011Licht uit, spot aan
mrt 2011De mesjoggene hond
mrt 2011Yunis
mrt 2011Dankzij de redders van mijn ouders
mrt 2011Soldate X