inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Simon Soesan

Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Haifa, Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.

vrijdag 7 december 2012

Een vat olie bevat 159,9 liter ruwe olie. Om die olie uit de grond te pompen, om het vat te maken, om het vat te vullen, om het vat te dichten, het op transport te zetten naar, laten we zeggen, Rotterdam, kost wat. U weet al hoeveel? Hoeveel het kost om zo’n vat in Rotterdam te krijgen? All-in? Nee? Klopt, want de oliemaatschappijen willen helemaal niet dat u dat weet. Maar toch is het mij gelukt om deze insider-informatie te verkrijgen. Dat kost zeven Amerikaanse dollars en zestien Amerikaanse dollarcenten. Voor bijna 160 liter olie dus. Die dan wordt verkocht rond de honderdtachtig Amerikaanse dollars op de zogenaamde oliemarkt. Waarna u probleemloos één euro en zestig/zeventig cent betaalt voor één liter van dat spul.

Zodat men ver in het Midden-Oosten nòg een gouden wc kan kopen. Of een gouden Mercedes. Want dat is heel belangrijk. Waarna deze gasten even langs komen in Amsterdam, in het duurste hotel gaan zitten en iedereen hun achterste kust, want, oh, die mensen zijn zo rijk! Zo slim is men.

Ik vertel u dit, omdat niemand zijn mond open doet wanneer weer een halvegare in de media beweert dat wij, Joden, al het geld in de wereld beheersen, om even later benzine te gaan tanken.
Want de ware kosten voor een liter olie zijn dus een ietsiepietsie lager dan wat u betaalt: 160 liter kost de producent een 7 dollar, zeg iets van 5 euro en 40 cent. Voor 160 liter. En u betaalt 1.70 euro, zeg een 2.20 in Amerikaanse dollars. Voor 1 liter. En de Joden hebben het weer gedaan.

Ik moest hieraan denken toen ik onlangs in Duitsland in een forum zat, waaraan ook pro-Palestijnse activisten deelnamen. Ook ik ben pro-Palestijn. Ik gun ze graag een eigen land. Vooral hun vrijheid gun ik ze graag, maar helaas kunnen ze die niet van ons, maar slechts van hun leiders krijgen. Een dame vond het belangrijk om middenin een vrij goede discussie te schreeuwen dat alle media in Joodse handen zijn en daarom pro-Israël zijn. Ik keek die dame verbaasd aan en vroeg haar 10 namen van pro-Israëlische media te noemen, maar dat vond ze een provocatie van me. Toen ik haar daarna vroeg hoe het kan dat de wereldmedia zo tegen Israël zijn, terwijl ze volgens haar in Joodse handen zijn, was ik een racist. Later meende een man dat Israël een Apartheidsstaat is. Weer vroeg ik om uitleg en het antwoord was ‘hoezo?’ Ik legde uit dat er een definitie is voor Apartheid, en dat een land met Arabische parlementariërs, Arabische ambassadeurs en consuls, Arabische topsporters en een Arabische Miss Israël toch moeilijk van Apartheid beschuldigd kan worden. Nee, het ging meneer om Gaza, bezet Gaza. Toen ik vroeg waar wij Gaza bezetten, was dat een provocatie. Toen ik uitlegde dat de overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnen uit 1994, getekend onder anderen door Arafat, duidelijk laten zien dat we geen bezetters (meer) zijn, was dat propaganda.
En toen hadden wij ook nog al het geld in handen. Dus vertelde ik de feiten over een vat met 159,9 liter olie er in.

Verleden week was de hele wereld blij en opgelucht. Want de Palestijnen waren eindelijk erkend. Door de VN. Als staat.
Daar ik er prat op ga dat ik de feiten ken, moest ik hierom lachen. Want u leest het nieuws en denkt dat het waar is, of het nieuws nou in Joodse handen is of niet (niet dus). Op 29 november 1947 werd Israël niet erkend. De VN vergaderde over het partitie-plan, wat een einde zou maken aan het Britse en Franse mandaat in het Midden-Oosten. De uitslag is gedeeltelijk bekend: Israël kreeg haar stukje land aangeboden. Maar wat gebeurde er werkelijk? Ook de Palestijnen kregen een stuk land toegewezen, vele malen groter dan Israël, maar dit werd geweigerd door de Arabische Liga, die eerst beloofde om de Joden de zee in te drijven.
65 Jaar later werd de Palestijnen aangeboden om officieel een waarnemend land te worden, niet als lid, van de VN. Dat moest ook op de 29e november gebeuren, want, volgens de Palestijnen, dat zou Israël een lesje leren. Ook stonden ze er op om het 194e land te worden dat min of meer erkend was door de VN, want resolutie 194 is de VN-resolutie die bepaalt dat alle Palestijnse vluchtelingen terug moeten keren naar Palestina.
Leuk dus, dat de VN de Palestijnen als waarnemend niet-lid-land accepteerde. Alleen heb ik een paar rare vragen: welk land? Waar zijn de grenzen van dit land? Wat is de valuta van dit land (Israëlische Shekel?), wat zijn de grondstoffen en infrastructuur in dit land? (water: Israël, stroom: Israël, medicijnen: Israël, telefoon en datanetwerk: Israël, benzine: Israël, vlees, fruit en meel: Israël). Niet dat ze de rekeningen betalen, maar bij de VN is dat niet belangrijk. Belangrijk is wanneer Israël iets verkeerds doet, niet Hamas of meneer Abbas (die ooit zijn scriptie schreef over de onwaarschijnlijkheid van onze Holocaust).

Daarom, beste lezers, daar velen van u mij vragen wat mijn persoonlijke mening is over dat alles, zal ik een uitzondering op mijn regel maken en u mijn mening geven over de VN: ze kunnen de pot op. Al is het een gouden van één van hun sponsors, maakt me niet uit – ze kunnen wat mij betreft gezamenlijk, of één voor één, de pot op.

En om dat mogelijk te maken moet u echt nog wat bijtanken, want echt: er zijn niet genoeg gouden wc´s in deze wereld.

© Simon Soesan

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

Joop S de Graaf

vrijdag 7 december 2012
Beste Simon,
Ook nu weer is je column me uit het hart gegrepen. Maar je rekensommetje deugt niet. Zelfs jouw auto rijdt niet op ruwe olie. Daar moet benzine van gemaakt worden en dat is niet gratis, net zo min als de distributie en de bescheiden winst van de pomphouders. Bovendien betaalt men voor iedere liter een flink bedrag aan de Nederlandse schatkist - in Israel is dat trouwens niet anders.
Sjabbat Sjalom en Chag Chanoekka Sameach,
Joop S de Graaf, Modiin Israel

Simon Soesan

vrijdag 7 december 2012
Beste Joop, dank voor je reactie. Mijn sommetje gaat dus tot aan de haven van bestemming. Uiteraard is er daarna de raffinaderij. Maar het verschil tussen ongeveer 7 dollar onkosten voor 159.9 liter, tot aan het betalen van 1.70 Euro per liter is toch een ietsiepietsie groot. In Israel heeft de belasting op de benzine niets te maken met de regering's investeringen aan de infrastructuur (wegen, openbaar vervoer), we weten waar het geld heengaat, dus dat is een ander verhaal.

Joshua

vrijdag 7 december 2012
Goed verhaal Simon, heb \'m op Facebook gezet. Chanoeka Sameach, gelukkig hebben we daarvoor niet zoveel olie nodig!

moshe ben B aruch

vrijdag 7 december 2012
Beste Shimon, een goed stukkie. Het deed me denken aan Bram en Moos druk pratend en gesticulerend in de Kalverstraat. Passeren twee goyiem ,een paar antie semietische opmerkingen makend. Zegt Bram tegen Moos niet reageren,gewoon doorlopen. Zij zijn met z\'n tweeen. Wij zijn maar alleen.(sic) Maar alle gekheid op een stokje. In alle ernst vraag ik mij af waar Europa de chotspe vandaan haalt om Israel in de hoek te zetten. Ik ben het niet eens met de reactie van Israel maar de houding van Europa zit me dwars. In was 1n 1938 oud genoeg om te weten en te begrijpen, dat Engeland en Frankrijk toen de toonaangevende landen in Europa (Chamberlain en Daledier), Tsecho-slowakije opofferden voor een denkbeeldige vrede met Nazie Duitsland. Nederland bleef toen, net zo als nu, neutraal want Hitler (jemach shemo) was een \"bevriend staatshoofd\". A propos, Meneer Timmerman was nog niet zo lang geleden uitgesproken anti Israel.
Wel als we nu kijken naar de stemming in de V.N. Engeland en Frankrijk voor. Nederland onthoudt zich evenals Duitsland, Amerika tegen, TSECHIE TEGEN en dat is niet zo maar, lijkt mij. Wat Europa betreft gaat Israel op het blok, als tegenhanger van de oprukkende Islamisatie van Europa. Het stinkt ook, naar diezelfde Olie waarvan jij in je stukkie even de zwendel bloot legt. \"Het kan verkeren\" zei Brederode. Ter verduidelijkking wil ik nog even stipuleren dat ik uitgesproken leftist ben die al 40 jaar geleden demonstreerden voor \"steh medinot le sneh amiem\" . Chag oriem sameach, Moshe ben Baruch
Ashkelon Israel

Job

vrijdag 7 december 2012
Terecht geschreven! En niet zozeer om die getallen, maar om de kern van de boodschap: 'tgaat die VNers alleen om geld en politieke macht en niet om RECHT, noch om het recht van een goedwillende Palestijnse Arabier en zeker niet om het recht van een Israëliet.
Het zijn inderdaad de Ja-knikkers die buigen voor olie!
Eenvoudige gelovigen, christenen in de olielanden, worden vervolgd, gemarteld en vermoord. Ja zelfs de Palestijnse gebieden staan in de top 50 lijst van die vervolgingen. Nee, daar hoor je geen VNer over.
Onrecht aan het adres van Jood of christen mag de VN kennelijk wel wat kosten. En van die VN-olielikkers wordt m.i. ook geen goedwillende Arabier in Israël beter.
Simon, ik ben blij met je column. (alle anderen ook!)
Shabbat Shalom en Chak Sameach volgende week!

Simon Soesan

maandag 10 december 2012
Dank u, Joshua!

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020De grootste jodenstreek ooit
mei 2020Koeshi
apr 2020Anne Frank, de musical
mrt 2020Het stel
mrt 2020Een verhaaltje
feb 2020Assie's koved
feb 2020Even bellen
dec 2019Ze hebben nog gelijk ook, daar in Aalst
nov 2019En niemand vertellen, hè sabba?
nov 2019Een Palestijns sprookje
okt 2019De kapotte tries
aug 2019Ontspoord, macht en verbeelding
jul 2019Bij hoog en laag
jun 2019Omgekeerde wereld
mei 2019Een kaart uit het verleden
apr 2019Kiezen
mrt 2019Gids voor de verwarde Israëlvolger
mrt 2019Nechama gaf een kus … aan mij en m’n zus
mrt 2019Niet uit hun naam
feb 2019Ik wil die naam terug
feb 2019Westerbork
jan 20196, 7
dec 2018Sapperdeflap – סאפרדפלאפ
nov 2018Dubbelganger
nov 2018Saba! Kijk mij eens!
nov 2018Antisemitisme? Prima toch?
okt 2018Veilig weer naar buiten
aug 2018Allemaal Israëli's
mei 2018Inpakken en wegwezen
mrt 2018Pesachfikkie met saba
mrt 2018Nee, nee en nog eens nee
mrt 2018Lente
feb 2018Wokkiewokkie
feb 2018Cadeautjes
dec 2017Get a life
dec 2017Ada
nov 2017Little criminals
nov 2017Sjalom chavera
nov 2017El Al
okt 2017Saba, water!
sep 2017UNEPTZO
sep 2017Bomba!
sep 2017Modern antisemitisme
aug 2017Bij de neus genomen
aug 2017Dubbele moraal
jun 2017Beschaamd
jun 2017De grote zorgen van Brave Burger S (BBS) – een waar gebeurd verhaal
mei 2017Chajaliem bodediem
apr 2017De nieuwe Jood
apr 2017Gematst
mrt 201775 jaar later, 79 namen
mrt 2017BN onder de BN'ers
mrt 2017Über alles
feb 2017Taxi Frankfurt
feb 2017Het lucifersdoosje
feb 20172 minuten, 37 seconden
feb 2017Bayt Cham
jan 2017Wraak is zoet
jan 2017Wij, het probleem
jul 201655432
jun 2016Piekiediekie
jun 2016Terreur
mei 2016Nee, saba!
mei 201647
mei 2016Am Jisraeel Chai
apr 2016Lone soldiers
apr 2016Opa, loop toch niet zo snel
mrt 2016Saba Balagan
mrt 2016Tekenles
feb 2016Dag speen!
feb 2016Dol fijn
feb 2016Stampen
jan 2016Heppikniegedaan
jan 2016Koekel met 350
jan 2016Vuurwerk
dec 2015Wintermarkt
dec 2015Feest der Feesten
nov 2015Ter informatie
nov 2015Steek je rijk (oftewel Steek van de week)
okt 2015Wat een spreker is die man
okt 2015Bezorgd
okt 2015Tot de volgende keer
sep 2015Op het terras
aug 2015Waar is Menachem?
aug 2015Dagje Dachau
aug 2015Voor de duidelijkheid
aug 2015Praatjes vullen geen straatjes
jul 2015Snurk
jul 2015Mijn mooie overhemd
jul 2015Geen probleem
jun 2015Sharien en de soldaten
jun 2015Ver-keuring
jun 2015Antisemitisme op Sicilië
mei 2015... aldus Mantsoer
mei 2015De smeichelaar
mei 2015Family Business
mei 2015De rotonde
apr 201567 jaar Israël
apr 2015Pesach-tsores
apr 2015Antisemieten
mrt 2015De Vrijmatzeballen – een duizenden jaren oud geheim gedeeltelijk ontrafeld
mrt 2015Eén li eretz acheret – ik heb geen ander land
feb 2015Het lek
feb 2015De bofkonten
feb 2015De verkleedpartij
jan 2015Terug naar de hel
jan 2015Je suis … wat …?
jan 2015Vader weet het beter
dec 2014De achterste rij in sjoel met Chanoeka …
dec 2014Gratis Krant
dec 2014De Karmelieten
nov 2014Samen. Leven.
nov 2014Wat een schandaal!
nov 2014Medor ledor
nov 2014De Makollet
okt 2014Dankbaar
okt 2014Justitie
okt 2014Ziekenfonds
okt 2014Een mitswe doen
okt 2014Vast wel
sep 2014Wij geloven in vrede
sep 2014Te gast
sep 2014Duitse worst
sep 2014Neumann
aug 2014Het verhaal van Chamdi en Maria
aug 2014Tsadok
aug 2014Inpakken en wegwezen
aug 2014Het tunnelongeluk
jul 2014Laat me niet lachen
jul 2014Absurd
jun 2014Omgekeerde wereld
jun 2014Deurtje open, deurtje dicht
jun 2014Technion
jun 2014Moederdag
mei 2014Spin
mei 2014Stom-Stom
mei 2014Israël en de wereldkaart
mei 2014En uw naam is?
mei 2014Kinderen van
apr 2014Het jaar erna
apr 2014Apoetaah!
mrt 2014Sprookje
mrt 2014Kleine boodschap
mrt 2014Grapjas
mrt 2014Traditie, traditie
feb 2014Echt Hollands
feb 2014Doen we meteen!
feb 2014De blinde wacht
feb 2014De mesjoggene hond
jan 2014Joodse Stamppot
jan 2014De kip en de hond
jan 2014Lachen met Arik
jan 2014Daarom!
jan 2014Woord van het jaar
dec 2013Een verhaal van twee steden
dec 2013Hier ben ik thuis
dec 2013Hesped voor mijn moeder
dec 2013Yunis en de kaarsjes
nov 2013Lo Janoem We Lo Jisjan
nov 2013Dag vriend
nov 2013Klikken of knippen
nov 2013En gij gelooft het
nov 2013Mijn collega
okt 2013Traditie
okt 2013Het antwoord op de vraag
okt 2013Briefje aan Driesje (en Gretteke)
sep 2013Negentig
sep 2013Im een ani li, mi li?
aug 2013Chag Sameach
aug 2013IJzeren koepels
aug 2013De hitte van juli-augustus
jul 2013Cadeautje
jul 2013Ramadan
jul 2013Mijn vriend Ahmed
jun 2013Kan jou wat schelen!
jun 2013De Dode Zee
jun 2013Nooduitgang
jun 2013De toekomst
mei 2013Anders nog iets?
mei 2013Vriendjespolitiek
mei 2013Kaaskoppen
mei 2013Lag B'Omer
apr 2013Ladies and gentlemen: we have him!
apr 2013Gekke Yuval
apr 201368 Jaar later
apr 2013Simon Caun, één van de zes miljoen
mrt 2013Oy – Bama ...
mrt 2013De vijfde zoon
mrt 2013Dit is het enige land
mrt 2013Het complot
mrt 2013Twitter
feb 2013Bij de beesten af
feb 2013Een boom van een vent
feb 2013Een nieuw parlement
feb 2013De show
jan 2013Rubik’s kubus
jan 2013De hoop van de toekomst
jan 2013Geluidsoverlast
jan 2013Jihad is een miljoen waard
dec 2012Aliyah
dec 2012Eén van de honderdtweeënveertig
dec 2012De gouden wc
nov 2012Verkeerd adres
nov 2012Mein Shtetl brennt
nov 2012Krachtpatser
nov 2012Amsterdam Klezmer Band
nov 2012Circus
okt 2012De agressor
okt 2012De Armeense Elvis
okt 2012Stoelendans
okt 2012De Italiaanse school
sep 2012Excuses aan Ban Ki Moon
sep 2012Licht uit, spot aan
aug 2012Alles is overleefbaar?
aug 2012Aardbeien
jul 2012Wij, burgers van Israël
jul 2012De maan die boven ons schijnt
jun 2012De Palestijnse ramp
jun 2012Vier vingers en een duim
jun 2012De drollenbrigade
jun 2012Geluk
jun 2012Club 504 viert zestig
mei 2012Verontschuldigingen
mei 2012Maakt u zich vooral niet druk
mei 2012Welke Roemeen?
mei 2012Gewetenloos
apr 2012Onafhankelijk
apr 2012'Meant to go, not to stop ...`
apr 2012Het verloren volk gevonden?
apr 2012De overbodige stoel
mrt 2012Sterke verhalen
mrt 2012Het is niet elke dag Poerim!
mrt 2012Het verhaal van Ruth
mrt 2012De geschiedenisles
mrt 2012Jiddisje Kop
feb 2012Gorilla
feb 2012Rochamma
feb 201290 Kilometer van Haifa
feb 2012Het wonderkind
jan 2012Goed dat er politie is
jan 2012Petje af
jan 2012Hoop van de toekomst
dec 2011Het licht van de Almachtige
dec 2011De laatsten
dec 2011En Anwar redt er vier
dec 2011Sje Hichianoe
nov 2011Praatjesmaker
nov 2011Achmed Ismail Chatib
nov 2011Geinponem
nov 2011De uitzondering op de regel
okt 2011Deis je
okt 2011En de zonen keerden terug naar hun grenzen
okt 2011De eerlijke dokter
okt 2011Dakwerk
sep 2011Beste wensen
sep 2011Gekke Shai
sep 2011En ze moedigt militaire dienst aan!
sep 2011Staatsgeheim
sep 2011Het is ook nooit goed
aug 2011Verkeerd verbonden
jul 2011Mary - Miriam
jul 2011Onverdoofd
jul 2011Gekke Achmed
jun 2011Lachen met de man van 9 miljard
jun 2011Het verhaal van Chamdi en Maria
jun 2011De laatste der Zitany's
jun 2011Sjeintje Boterkoek
mei 2011Het gespetter, niet de steak
mei 2011De wandelclub
mei 2011De geschiedenisles
mei 2011Je lacht je dood
apr 2011Sprakeloos
apr 2011Wat deze avond verschilde
apr 2011De Koffer
apr 2011Een klein symbool
apr 2011Licht uit, spot aan
mrt 2011De mesjoggene hond
mrt 2011Yunis
mrt 2011Dankzij de redders van mijn ouders
mrt 2011Soldate X