inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Simon Soesan

Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Haifa, Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.

vrijdag 23 oktober 2015

Ongeveer 12 jaar geleden besloot de Waqf … wacht, ik zal het eerst even uitleggen.
Toen Israël in 1967 werd aangevallen en al haar vijanden in 6 dagen verslagen had, was het resultaat van deze opgedrongen oorlog dat zij Gaza, de Hoogte van Golan en Oost-Jeruzalem veroverden. Dat gebeurt nu eenmaal in oorlogen. Eentje begint en als die verliest dan kost ze dat land en grond. Dit is gebaseerd op het eeuwenoude spel ‘landje veroveren’. Vraag maar aan de mensen in Klagenfurt in Oostenrijk. Of de bewoners van de Franse Elzas. Zo zijn er wereldwijd nog heel veel meer steden en stukken land, die op deze wijze al of niet vaker van vaderland zijn veranderd. Bezet gebied als het ware.

Maar terug naar mijn verhaal.

Toen Israël van Jeruzalem weer een onverdeelde stad had gemaakt, besloot de Israëlische regering, in het kader van een ieder zijn religie vrij te laten belijden, dat de religieuze organisatie van de Moslims, de Waqf, op de Tempelberg verantwoordelijk mocht zijn voor het religieuze doen en laten in de twee moskeeën die daar staan. Een daarvan is de Al Aqsa moskee, de bekende ‘verste’ moskee die Mohammed op zijn vliegende paard bereikte – in zijn droom. Overigens: ‘Jeruzalem’ wordt niet genoemd in de Koran, maar dat is nu even niet aan de orde.

Deze Waqf besloot ongeveer 12 jaar geleden om extra gebedsruimte onder de moskee te creëren. De Israëlische regering stuurde er deskundigen naartoe die de Waqf informeerden dat het graven onder de moskee riskant was voor de fundering daarvan. De Waqf, zelf deskundig op alle gebieden, antwoordde hierop dat geen enkele Jood hen iets hoefde te vertellen en dat ze konden doen waar ze zin in hadden op ‘hun’ berg. Dus gingen zij door met het graven onder de Al Aqsa moskee en vernietigden zij unieke archeologische vondsten zoals munten, ringen, en andere bewijzen dat daar ooit een Joodse tempel heeft gestaan.

Het is nu 2015. Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, kreeg in de gaten dat de wereld, en met name de internationale media, steeds minder aandacht besteedde aan de Palestijnen. Opeens had men het over IS. Opeens waren er vluchtelingen in Europa, hoewel de echte vluchtelingen - 2,6 miljoen in totaal - nog steeds in een tentenkamp wonen in de buurt van Zarka in Jordanië. Al die aandacht voor anderen beviel de heer Abbas totaal niet. In de tussentijd kreeg hij bovendien te horen dat al het gegraaf onder de Al Aqsa moskee inmiddels scheuren en verzakkingen begonnen te veroorzaken aan de moskee. Wat nu? De Waqf had nog wel gezegd dat alleen Moslims daar mochten komen en alleen Moslims het graafwerk mochten doen. Terwijl ze bovendien verijdeld hadden dat er Joden zouden komen kijken naar het graven …

Abbas, de eeuwige opportunist, kreeg een idee. Ongeveer zes weken geleden, tijdens een toespraak, gooide hij voor de eerste keer een balletje op. De Joden kwamen veel te veel op de Tempelberg en dat moest maar eens afgelopen zijn. Met hun ‘stinkende vuile poten vervuilen ze onze heilige berg’, was zijn tekst. Uiteraard was de Israëlische regering geschokt door deze woorden, maar zijn Palestijnse achterban reageerde niet echt. Dus moest er meer olie op het vuur. “De Israëli’s willen de Al Aqsa moskee vernietigen! Sta op en verdedig de Al Aqsa moskee! Hou de Joden tegen, gebruik geweld!” verkondigde hij nu luid en duidelijk. Nu had hij tenminste alle tijd om ‘zijn’ geld te tellen - bedoeld voor de internationale steun voor de Palestijnse Autoriteit - dat op miraculeuze wijze op zijn privérekening terecht was gekomen … Bovendien had hij er nu ook voor gezorgd dat zodra de Al Aqsa moskee in elkaar zou storten, hij de oorzaak, de schuldige en de straf al had beschreven. Hij kon tevreden zijn met zichzelf.

Uiteraard namen diverse media dit klakkeloos over, zonder de feiten ook maar enigszins te verifiëren. De Israëlische regering was gelukkig wel zo slim geweest om alles wat met de Waqf te maken had met betrekking tot de Al Aqsa moskee, te documenteren. Dit betrof het graafwerk, alle waarschuwingen aan de Waqf en alle reacties hierop van de Waqf en de Palestijnse Autoriteit. Niet dat dat veel zal helpen, want de Europese media, inclusief de Nederlandse, willen hun lezers en publiek niet in verwarring brengen door hen de waarheid te brengen. Dat verkoopt namelijk niet. Maar toch, alles is gedocumenteerd. Just in case.

Men zal zich misschien afvragen waarom ik dit aan u kwijt wil. Welnu, meneer Abbas heeft onlangs verkondigd dat Jezus eigenlijk een Palestijn was. En dat de Palestijnse Autoriteit aan de Verenigde Naties heeft gevraagd om de Westelijke muur van de Tweede Joodse Tempel in Jeruzalem, beter bekend als de Klaagmuur, te erkennen als buitenmuur van de Al Aqsa moskee, om daarbij meteen feitelijk vast te stellen dat wij Joden nooit een Tempel hebben gehad en zeker niet op die plaats. Het lijkt te gek voor woorden, maar het is helaas waar: de VN overweegt dit verzoek serieus!

Ook is het meneer Abbas gelukt, net als Jezus, om een dode te laten herrijzen. Dit gebeurde nadat hij de wereld had verkondigd dat Israël zomaar een 13-jarig Palestijns jongetje op straat had doodgeschoten. Wat hij daarbij niet vertelde was dat dat zielige jochie, samen met zijn neefje van 17, enkele Israëli’s probeerde dood te steken, waaronder een jongetje van 14, dat het lef had om als Jood in Jeruzalem op zijn fiets een ijsje te gaan halen. Terwijl Abbas het over deze dode stakker had, lag deze zelfde martelaar iets minder dood in een Joods ziekenhuis in Jeruzalem, nadat zijn leven was gered door een Joodse arts, terwijl zijn slachtoffer in hetzelfde ziekenhuis was gered door een Arabische arts. Want gewone mensen in Israël maken in het algemeen geen onderscheid.

Hoe intens moet je haten om een 13-jarig kind met een mes de straat op te sturen om mensen dood te steken? Meneer Abbas zal ongetwijfeld het antwoord weten.

En terwijl de opgehitste menigten in Gaza, op de Westbank en in Europa liedjes zingen over het doden van zoveel mogelijk Joden, wordt Israël beschuldigd van disproportioneel geweld. Zoiets kun je niet verzinnen. Al die politici die Israël met een ernstig gezicht beschuldigen van geweld. Of met droge ogen weten te vertellen dat er veel te veel Joden op de Tempelberg rondlopen. Zonder zich overigens af te vragen waarom die berg zo heet.

Voor de duidelijkheid volgen hier wat feiten. In de laatste 10 jaar is het bezoekersaantal op de Tempelberg nagenoeg gelijk gebleven. Dit waren per jaar 20.000 Joden, 200.000 Christenen en meer dan 4.000.000 Moslims. Snel uitgerekend komt dat op gemiddeld 55 Joden per dag tegenover een dikke 11.000 Moslims per dag. Laat de NOS of de krant van wakker Nederland dat maar niet horen. Wat een gotspe van al die Joden op de Tempelberg! Wat een horden!
Hanan Ashrawi van de Palestijnse Autoriteit vertelde de VN dat het Palestijnse volk al 15.000 jaar in Israël woont. En niemand die hierop reageerde. Iedereen knikte …

En tijdens het wachten op het instorten van de Al Aqsa moskee, het ophitsen van de domme massa en het ongelooflijk disproportionele geweld van Israëlische kant, denk ik terug aan de mooie woorden van Abbas in de VN een maand geleden: “Meneer de voorzitter, de Palestijnen zijn vreedzame mensen en wij vragen om uw bescherming tegen de Zionistische agressor.”

Wat een spreker is die man!


Simon Soesan

Bewerkt en geredigeerd door Hendrien Kloots

© Caun & Van Beem

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020De grootste jodenstreek ooit
mei 2020Koeshi
apr 2020Anne Frank, de musical
mrt 2020Het stel
mrt 2020Een verhaaltje
feb 2020Assie's koved
feb 2020Even bellen
dec 2019Ze hebben nog gelijk ook, daar in Aalst
nov 2019En niemand vertellen, hè sabba?
nov 2019Een Palestijns sprookje
okt 2019De kapotte tries
aug 2019Ontspoord, macht en verbeelding
jul 2019Bij hoog en laag
jun 2019Omgekeerde wereld
mei 2019Een kaart uit het verleden
apr 2019Kiezen
mrt 2019Gids voor de verwarde Israëlvolger
mrt 2019Nechama gaf een kus … aan mij en m’n zus
mrt 2019Niet uit hun naam
feb 2019Ik wil die naam terug
feb 2019Westerbork
jan 20196, 7
dec 2018Sapperdeflap – סאפרדפלאפ
nov 2018Dubbelganger
nov 2018Saba! Kijk mij eens!
nov 2018Antisemitisme? Prima toch?
okt 2018Veilig weer naar buiten
aug 2018Allemaal Israëli's
mei 2018Inpakken en wegwezen
mrt 2018Pesachfikkie met saba
mrt 2018Nee, nee en nog eens nee
mrt 2018Lente
feb 2018Wokkiewokkie
feb 2018Cadeautjes
dec 2017Get a life
dec 2017Ada
nov 2017Little criminals
nov 2017Sjalom chavera
nov 2017El Al
okt 2017Saba, water!
sep 2017UNEPTZO
sep 2017Bomba!
sep 2017Modern antisemitisme
aug 2017Bij de neus genomen
aug 2017Dubbele moraal
jun 2017Beschaamd
jun 2017De grote zorgen van Brave Burger S (BBS) – een waar gebeurd verhaal
mei 2017Chajaliem bodediem
apr 2017De nieuwe Jood
apr 2017Gematst
mrt 201775 jaar later, 79 namen
mrt 2017BN onder de BN'ers
mrt 2017Über alles
feb 2017Taxi Frankfurt
feb 2017Het lucifersdoosje
feb 20172 minuten, 37 seconden
feb 2017Bayt Cham
jan 2017Wraak is zoet
jan 2017Wij, het probleem
jul 201655432
jun 2016Piekiediekie
jun 2016Terreur
mei 2016Nee, saba!
mei 201647
mei 2016Am Jisraeel Chai
apr 2016Lone soldiers
apr 2016Opa, loop toch niet zo snel
mrt 2016Saba Balagan
mrt 2016Tekenles
feb 2016Dag speen!
feb 2016Dol fijn
feb 2016Stampen
jan 2016Heppikniegedaan
jan 2016Koekel met 350
jan 2016Vuurwerk
dec 2015Wintermarkt
dec 2015Feest der Feesten
nov 2015Ter informatie
nov 2015Steek je rijk (oftewel Steek van de week)
okt 2015Wat een spreker is die man
okt 2015Bezorgd
okt 2015Tot de volgende keer
sep 2015Op het terras
aug 2015Waar is Menachem?
aug 2015Dagje Dachau
aug 2015Voor de duidelijkheid
aug 2015Praatjes vullen geen straatjes
jul 2015Snurk
jul 2015Mijn mooie overhemd
jul 2015Geen probleem
jun 2015Sharien en de soldaten
jun 2015Ver-keuring
jun 2015Antisemitisme op Sicilië
mei 2015... aldus Mantsoer
mei 2015De smeichelaar
mei 2015Family Business
mei 2015De rotonde
apr 201567 jaar Israël
apr 2015Pesach-tsores
apr 2015Antisemieten
mrt 2015De Vrijmatzeballen – een duizenden jaren oud geheim gedeeltelijk ontrafeld
mrt 2015Eén li eretz acheret – ik heb geen ander land
feb 2015Het lek
feb 2015De bofkonten
feb 2015De verkleedpartij
jan 2015Terug naar de hel
jan 2015Je suis … wat …?
jan 2015Vader weet het beter
dec 2014De achterste rij in sjoel met Chanoeka …
dec 2014Gratis Krant
dec 2014De Karmelieten
nov 2014Samen. Leven.
nov 2014Wat een schandaal!
nov 2014Medor ledor
nov 2014De Makollet
okt 2014Dankbaar
okt 2014Justitie
okt 2014Ziekenfonds
okt 2014Een mitswe doen
okt 2014Vast wel
sep 2014Wij geloven in vrede
sep 2014Te gast
sep 2014Duitse worst
sep 2014Neumann
aug 2014Het verhaal van Chamdi en Maria
aug 2014Tsadok
aug 2014Inpakken en wegwezen
aug 2014Het tunnelongeluk
jul 2014Laat me niet lachen
jul 2014Absurd
jun 2014Omgekeerde wereld
jun 2014Deurtje open, deurtje dicht
jun 2014Technion
jun 2014Moederdag
mei 2014Spin
mei 2014Stom-Stom
mei 2014Israël en de wereldkaart
mei 2014En uw naam is?
mei 2014Kinderen van
apr 2014Het jaar erna
apr 2014Apoetaah!
mrt 2014Sprookje
mrt 2014Kleine boodschap
mrt 2014Grapjas
mrt 2014Traditie, traditie
feb 2014Echt Hollands
feb 2014Doen we meteen!
feb 2014De blinde wacht
feb 2014De mesjoggene hond
jan 2014Joodse Stamppot
jan 2014De kip en de hond
jan 2014Lachen met Arik
jan 2014Daarom!
jan 2014Woord van het jaar
dec 2013Een verhaal van twee steden
dec 2013Hier ben ik thuis
dec 2013Hesped voor mijn moeder
dec 2013Yunis en de kaarsjes
nov 2013Lo Janoem We Lo Jisjan
nov 2013Dag vriend
nov 2013Klikken of knippen
nov 2013En gij gelooft het
nov 2013Mijn collega
okt 2013Traditie
okt 2013Het antwoord op de vraag
okt 2013Briefje aan Driesje (en Gretteke)
sep 2013Negentig
sep 2013Im een ani li, mi li?
aug 2013Chag Sameach
aug 2013IJzeren koepels
aug 2013De hitte van juli-augustus
jul 2013Cadeautje
jul 2013Ramadan
jul 2013Mijn vriend Ahmed
jun 2013Kan jou wat schelen!
jun 2013De Dode Zee
jun 2013Nooduitgang
jun 2013De toekomst
mei 2013Anders nog iets?
mei 2013Vriendjespolitiek
mei 2013Kaaskoppen
mei 2013Lag B'Omer
apr 2013Ladies and gentlemen: we have him!
apr 2013Gekke Yuval
apr 201368 Jaar later
apr 2013Simon Caun, één van de zes miljoen
mrt 2013Oy – Bama ...
mrt 2013De vijfde zoon
mrt 2013Dit is het enige land
mrt 2013Het complot
mrt 2013Twitter
feb 2013Bij de beesten af
feb 2013Een boom van een vent
feb 2013Een nieuw parlement
feb 2013De show
jan 2013Rubik’s kubus
jan 2013De hoop van de toekomst
jan 2013Geluidsoverlast
jan 2013Jihad is een miljoen waard
dec 2012Aliyah
dec 2012Eén van de honderdtweeënveertig
dec 2012De gouden wc
nov 2012Verkeerd adres
nov 2012Mein Shtetl brennt
nov 2012Krachtpatser
nov 2012Amsterdam Klezmer Band
nov 2012Circus
okt 2012De agressor
okt 2012De Armeense Elvis
okt 2012Stoelendans
okt 2012De Italiaanse school
sep 2012Excuses aan Ban Ki Moon
sep 2012Licht uit, spot aan
aug 2012Alles is overleefbaar?
aug 2012Aardbeien
jul 2012Wij, burgers van Israël
jul 2012De maan die boven ons schijnt
jun 2012De Palestijnse ramp
jun 2012Vier vingers en een duim
jun 2012De drollenbrigade
jun 2012Geluk
jun 2012Club 504 viert zestig
mei 2012Verontschuldigingen
mei 2012Maakt u zich vooral niet druk
mei 2012Welke Roemeen?
mei 2012Gewetenloos
apr 2012Onafhankelijk
apr 2012'Meant to go, not to stop ...`
apr 2012Het verloren volk gevonden?
apr 2012De overbodige stoel
mrt 2012Sterke verhalen
mrt 2012Het is niet elke dag Poerim!
mrt 2012Het verhaal van Ruth
mrt 2012De geschiedenisles
mrt 2012Jiddisje Kop
feb 2012Gorilla
feb 2012Rochamma
feb 201290 Kilometer van Haifa
feb 2012Het wonderkind
jan 2012Goed dat er politie is
jan 2012Petje af
jan 2012Hoop van de toekomst
dec 2011Het licht van de Almachtige
dec 2011De laatsten
dec 2011En Anwar redt er vier
dec 2011Sje Hichianoe
nov 2011Praatjesmaker
nov 2011Achmed Ismail Chatib
nov 2011Geinponem
nov 2011De uitzondering op de regel
okt 2011Deis je
okt 2011En de zonen keerden terug naar hun grenzen
okt 2011De eerlijke dokter
okt 2011Dakwerk
sep 2011Beste wensen
sep 2011Gekke Shai
sep 2011En ze moedigt militaire dienst aan!
sep 2011Staatsgeheim
sep 2011Het is ook nooit goed
aug 2011Verkeerd verbonden
jul 2011Mary - Miriam
jul 2011Onverdoofd
jul 2011Gekke Achmed
jun 2011Lachen met de man van 9 miljard
jun 2011Het verhaal van Chamdi en Maria
jun 2011De laatste der Zitany's
jun 2011Sjeintje Boterkoek
mei 2011Het gespetter, niet de steak
mei 2011De wandelclub
mei 2011De geschiedenisles
mei 2011Je lacht je dood
apr 2011Sprakeloos
apr 2011Wat deze avond verschilde
apr 2011De Koffer
apr 2011Een klein symbool
apr 2011Licht uit, spot aan
mrt 2011De mesjoggene hond
mrt 2011Yunis
mrt 2011Dankzij de redders van mijn ouders
mrt 2011Soldate X