inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Harry Polak

Harry Polak (1947), psycholoog, was tot zijn pensionering in 2012 kwaliteitsadviseur in de geestelijke gezondheidszorg. Als voorzitter van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam was hij een belangrijke en graag geziene bruggenbouwer. In maart 2016 maakten Harry en zijn vrouw alija. Ze wonen nu in Herzliya, vlakbij twee van hun drie dochters, Israëlische schoonzonen en kleinkinderen.

vrijdag 8 april 2016

Als je van het ene land naar het andere verhuist, krijg je te maken met verdragen die tussen landen worden gesloten (of juist het ontbreken ervan). Zo heeft Nederland met veel landen een verdrag gesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen. Ook met Israël. Toen ik in Nederland naar de Belastingtelefoon belde om nadere informatie te krijgen over de mogelijkheid tot belastingontheffing wegens emigratie, kreeg ik te horen dat dat niet kon. Als je Nederlandse inkomsten hebt, zoals in mijn geval pensioen, dan heft Nederland belasting. Het maakt niet uit waar je woont, zo verzekerde mij de mevrouw van de Belastingtelefoon. Ik wist dat dit niet klopte en toen ik na enig gezoek de afdeling Buitenland in Heerlen belde, kreeg ik het goede verhaal te horen. Dankzij Google had ik al het formulier te pakken dat ingevuld moet worden om in aanmerking te komen voor een ontheffing belasting- en premieheffing. Als de Belastingdienst zoiets afgeeft, dan kun je die vrijstelling overleggen bij pensioenfondsen en andere instanties zodat zij niets meer inhouden van de bruto-inkomsten. Dat laten ze dan aan de Israëli’s over en in geval van gepensioneerden met buitenlandse inkomsten, stelt Israël zich de eerste jaren fiscaal heel vriendelijk op.

De Nederlandse Belastingdienst eist een verklaring van de Israeli Tax Authority dat je in Israël wordt aangemerkt als fiscale inwoner. Een bewijs van inschrijving van de gemeente waar je woont, is niet genoeg. Gelukkig doet Israël niet moeilijk over het afgeven van zo’n verklaring. Eenmaal aangekomen in Israël als olee chadasj/nieuwe immigrant stond dus een tocht naar de Israëlische belastingen ook op het programma van allerlei regelklussen.

Eerst maar eens informeren waar ik precies moet zijn, dacht ik, toen ik zag dat er geen Belastingkantoor zit in Herzliya, onze nieuwe woonplaats. Ik zag dat ze in Tel Aviv wel vier belastingdistricten hadden, dus vermoedde ik dat ik daar naartoe moest. Na enige navraag bij ingewijden, ook of juist op dit vlak, werd mij gezegd dat Tel Aviv wel een goede gok leek.

Eerst was ik in het verkeerde gebouw aan de Derech Menachem Begin. Beetje stom, want toen ik eenmaal het goede nummer en het juiste gebouw aan de overkant had ontdekt, herkende ik onmiddellijk de wolkenkrabber waarin allerlei overheidsinstanties zijn gevestigd. In mijn beste Hebreeuws (dat is nog niet veel) en vooral Engels wist ik de goede verdieping te achterhalen, waar ik vervolgens in een volle wachtkamer belandde vol met geduldig wachtende (dat is heel wat voor Israëli’s, maar ze geven zich gewonnen als het gaat om bureaucratie) en vooral zwijgende Tel Avivi’s. Allerlei wachtkamers in Israël zijn voorzien van een moderne nummerautomaat waarop je vaak een keuze moet maken tussen diverse mogelijkheden. Ik heb maar wat gegokt en bedacht dat, als ik verkeerd zat, ze mij wel op de juiste keuze zouden wijzen. Desnoods dan maar achter aansluiten.

Het was komisch om iedereen te zien binnenkomen. Meestal werd niet eerst rondgekeken naar de nummerautomaat maar gelijk vertwijfeld geroepen: mispar (nummer) of zoiets. De automaat werd eigenlijk vrijwel direct ontdekt samen met de uitroep, want zelfs een slechtziende zou het apparaat niet kunnen missen. Daarna begon het keuzeproces. Bij banken, althans de mijne, staat er iemand bij die hulp biedt; bij overheidsinstanties moet je het vaak zelf uitzoeken, zo is mijn beperkte ervaring tot nog toe. Er is vaak wel een andere wachtende die zich opwerpt als vraagbaak en dat is natuurlijk handig. De wachttijd viel mee (half uurtje). Toen ik mij vervoegde bij het loket dat samen met het nummer dat aan de beurt is, werd omgeroepen plus dat het op het beeldscherm te zien was, kreeg ik na wat heen en weer gepraat te horen dat ik op een andere verdieping moest zijn bij meneer zus en zo. Die meneer was echter niet aanwezig, zijn deur zat hermetisch op slot. In de kamer ernaast zat iemand die mij wel kon helpen. Ik kreeg gelijk een formulier voorgeschoteld en een verhaal dat de verklaring van de Tax Authority pas na enige maanden beschikbaar zou komen. Daar was ik al op voorbereid, al beviel dat me totaal niet: uit de verhalen van anderen had ik al opgemaakt dat de één het direct kreeg, zonder poespas, en dat de ander maanden moest wachten met veel gedoe. De ambtenaar was resoluut: over een paar maanden terugkomen met allerlei bewijsmateriaal dat je echt van plan bent om te blijven. Plotseling bleek dat ik in Herzliya woon. Niet hier naartoe terugkomen, zei de man, ik wil je hier niet meer zien. Hij bedoelde het vast aardiger, maar hij zei het ronduit onvriendelijk. Ik moest naar Kfar Saba. Al lang best, dacht ik, misschien krijg ik het gewraakte formulier daar wel direct. Nieuwe plekken, nieuwe mogelijkheden, nietwaar?

In Kfar Saba bleek het team dat me kon helpen, afwezig te zijn vanwege een excursie, of misschien was het wel een cursus of nog weer wat anders. Kom over twee dagen maar terug want dan zijn ze er weer. Toen ik inmiddels voor de derde keer op jacht was naar de belastingverklaring, bleek dat ze me bij de receptie ditmaal helemaal begrepen. Dat kwam omdat ik van een bevriende olee (en onze vroegere rabbijn, maar dat terzijde), die deze procedure drie jaar geleden vrijwel moeiteloos had doorlopen, een voorbeeld had gekregen van zijn tax-verklaring. Mosje K. op de derde kan je eraan helpen. Helaas, triest, Mosje had een sjiwa (rouwperiode) dus die bleek er niet te zijn. Dan maar iemand anders aangeklampt want ik had geen zin om weer zonder resultaat te vertrekken. Helemaal aan de andere kant van de verdieping zat een vriendelijke, maar overwerkte belastingambtenaar die me in goed Amerikaans aan het e-mailadres van Mosje wist te helpen.

In het belastingkantoor heb ik in een rustig hoekje met behulp van mijn iPhone een mail opgesteld met enkele bijlagen, zoals kopieën van het Israëlische ID van mijn vrouw en mij, plus het voorbeeld van onze bevriende rabbijn. Nu maar wachten tot Mosje de sjiwa achter de rug heeft en aan ons verzoek toekomt. De behulpzame collega Van Mosje had al gezegd, wel drie keer, dat het heel erg druk was op dit moment. Dat worden vast nog een paar e-mails en enkele tochten naar Kfar Saba voordat we in het rijke bezit zijn van het papier van de Israeli Tax Authority, vrees ik. Daarna wordt het papierwerk met de Nederlandse Belastingdienst vervolgd.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
jun 2020BINGO!
jun 2020Aangenaam is anders
mei 2020Opnieuw op huizenjacht
mei 2020De Franse en de Noorse wet
apr 2020Zeventig plus
apr 2020Israël in coronatijd
mrt 2020De Verenigde Lijst
mrt 2020Hoofddoek
feb 2020Nog vier maanden
feb 2020Nog steeds geen huis
jan 2020Nieuw huis?
jan 2020Met Raoul en Frans struikelend door het Joodse land
dec 2019Verkiezingen 3.0
dec 2019Verhuizen
nov 2019Thessaloniki
nov 2019Wasmachineleed
okt 2019Cultuurverschillen van klein tot groot
okt 2019Ontheemd
sep 2019Na de verkiezingen
sep 2019Jong geleerd
aug 2019ING-belevenissen
aug 2019Dimitri
aug 2019Chidoesj strijdt verder voor gelijke rechten
jul 2019Doorbraak voor non-orthodoxie via strijdkrachten
jun 2019Op vredespad – tegen beter weten in?
jun 2019Sjabbat is geen zondag
mei 2019Verkiezingsdebat: in Nederland wel, in Israël niet
mei 2019Hoogste tijd voor Gaza 4.0
mei 2019Erfgenamen
apr 2019Verkiezingen voor de 21ste Knesset
mrt 2019Vlinders
mrt 2019Habrigada hajehoediet (הבריגדה היהודית)
mrt 2019Brabants bont
feb 2019Einat Wilf
feb 2019Longontsteking
jan 2019De gan
jan 2019Nazareth
dec 2018Conserverende aanslag
nov 2018De 30ste november
nov 2018Stadsparken
nov 2018Bitoeach sioedi (ביתוח סיעודי)
okt 2018Lokale verkiezingen
okt 2018Herzliya - Amsterdam v.v.
sep 2018Laat de UNRWA opgaan in de UNHCR
sep 2018Bezeq is niet HOT
aug 2018Israël als natiestaat
aug 2018Aardbevingen
jul 2018Familiebezoek
jul 2018Nederlanders over de grens
jun 2018Op stap naar Spanje
jun 2018Films en nieuws kijken
jun 2018Nederlandse taalles in Israël
mei 2018De Giro d’Italia en nog wat
mei 2018Jom Ha Sjoa
apr 2018Dialoog
mrt 2018Het huurcontract
feb 2018Oelpan (Hebreeuws les) – de volgende klas en nog wat
jan 2018Winkelsluitingswet
dec 2017Witgoed
nov 2017Geoefende analfabeten
okt 2017Thuis
okt 2017Israël. Hoe kun je dáár nou gaan wonen?
sep 2017Op en neer naar Nederland
aug 2017Hollanders ‘in den vreemde’
jun 2017Israël op zijn smalst
mei 2017Staaroperatie in het Assutaziekenhuis
apr 2017Stemmen vanuit Israël
mrt 2017Een jaartje verder
jan 2017Oelpan
okt 2016Tweedehands of nieuw?
sep 2016Op zoek naar een auto
sep 2016Zachte landing
aug 2016Het verkorte rijexamen (mivchan hamara = conversietest)
aug 2016Dubbelleven
jul 2016Mea (100)
jul 2016Nola
jun 2016Cultuur
jun 2016Misrad Harishui (ministerie van Vergunningen)
mei 2016Antizionisme
mei 2016Geduld
mei 2016Zeg eens A(lef)
apr 2016Liften of niet?
apr 2016Een hele belasting
mrt 2016Alija