Drie keer is scheepsrecht. Ik denk niet dat Israëli’s die Nederlandse uitdrukking kennen. Bovendien valt te betwijfelen of die hier zal opgaan. Er ging al een grapje rond dat bij de volgende, derde achtereenvolgende Knesset-verkiezingen in het voorjaar van het komende westerse jaar iedere kiezer twéé keer zijn stem mag uitbrengen: de eerste keer gewoon voor de verkiezingen in maart 2020 en de tweede keer alvast voor de daaropvolgende verkiezingen.
Het is zeker niet denkbeeldig dat ook de komende, derde opeenvolgende verkiezingen geen oplossing gaan brengen voor de heersende impasse. De peilingen die recent zijn gehouden over wat mensen de volgende keer in 2020 gaan stemmen, wijzen erop dat er weinig gaat veranderen.
Wat staat Israël dan te doen? Op naar de vierde verkiezingen? En daarna de vijfde, zesde en wellicht pas stoppen na de zevende verkiezingen? Twee verkiezingen vlak na elkaar vond ik al idioot, drie op een rij is complete waanzin. Het doet me denken aan Erdogan in Turkije, die niet tevreden was met het resultaat van de burgemeestersverkiezingen in Istanboel en toen herstemming eiste. Omdat er van alles mis zou zijn gegaan, beweerde hij. Ook die tweede stemming liep voor Erdogan plus zijn AK-partij niet goed af.
Zoiets is compleet de omgekeerde wereld. In een representatieve democratie kiest het volk zijn leiders en niet andersom. Het kan toch niet zo zijn dat de leider zijn kiezers kiest. Althans als de uitslagen van de verkiezingen hem niet bevallen, nieuwe verkiezingen verlangt – of net zo lang doorgaat tot een hem passende uitslag is bereikt. In Israël lijkt het daar een beetje op uit te draaien. Verkiezingen als zelfstandige eeuwigdurende beweging. In de natuurkunde is een perpetuum mobile onmogelijk. Hier kan echter alles, zou je haast gaan denken.
Israël is geen Turkije. Netanjahoe is geen Erdogan. Erdogan is nog steeds oppermachtig, al kan het verlies van zijn AK-partij in Istanboel een opmaat zijn naar afbrokkeling van zijn sultanaat – mede, of beter, vóóral vanwege een tanende Turkse economie. De positie van Netanjahoe staat al wat langer onder druk. Dat heeft niets te maken met de economie, want die draait hier als een tierelier. Bibi is niet weggekomen met het wegpoetsen van wat je op zijn minst ernstige verdenking van onregelmatigheden kunt noemen nu procureur-generaal Mandelblit na ampel beraad heeft besloten de premier van Israël te gaan vervolgen. Netanjahoe wordt desondanks nog steeds op het schild gehesen door zijn eigen Likoedpartij en andere, behoorlijk nationalistische en streng religieuze partijen. Zij vormen tezamen een blok van 55 in de 120 zetels tellende Knesset, die de inmiddels langstzittende premier van Israël nog steeds de hand boven het hoofd houdt. Zijn uitdager in de Likoed, Gideon Sa’ar, is een roepende in de woestijn. Niettemin is hij er wel. Al een tijdje zelfs. Internationaal is het sterke optreden van Netanjahoe wat aan het verbleken. Hij was er niet bij toen de Algemene Vergadering van de VN in september aan allerlei regeringsleiders een podium bood, omdat hij teveel in beslag werd genomen door nationale besognes en het bewaken van zijn eigen koppositie. Er zijn voorts wat tekenen dat hij wat meer wordt genegeerd door grote regeringsleiders, zoals Poetin.
De situatie waarin Israël verkeert, is best ingewikkeld. Voor Teletekst is het allemaal blijkbaar te moeilijk geworden. Ze schrijven doodleuk dat de Israëlische premier niet vervolgd zou kunnen worden. En dat terwijl iedere geïnteresseerde krantenlezer wéét dat in Israël klip en klaar is besloten hem te gaan vervolgen.
Netanjahoe kan overigens binnen dertig dagen beroep aantekenen in de Knesset om daarvan verschoond te blijven. Die termijn zou al eerder hebben moeten ingaan, doch Mandelblit is meegegaan met het bezwaar van zijn advocaten dat de termijn pas ingaat als duidelijk is bij welke rechtbank zijn zaak gaat dienen. Al waren er nauwelijks twijfels dat het om de rechtbank in Jeruzalem zou gaan.
De aanstaande verkiezingen plus de strijd om de gunst van de kiezers zijn voor mijn eega en mij zeker van groot belang, al mogen we als permanent ingezetenen zonder Israëlisch paspoort niet meestemmen voor de Knesset. Voor ons is een ander keuzeproces nu echter van nog veel groter belang: het vinden van een ander goed en betaalbaar huurhuis. Eind februari moet onze huidige woning leeg zijn. Het is dus zaak iets te vinden vanaf begin of uiterlijk halverwege februari. We hebben na het bekijken van yad2 (onze dochters zoeken mee op internet!) alvast gebeld en wat huizen bekeken. In de regel worden huizen per direct aangeboden of ingaande volgende maand, dat wil zeggen begin januari als je in december langskomt. Een maand te vroeg dus als je niet te veel dubbele huur wil betalen. Daar komt ook nog het bedrag bij dat de makelaar verlangt: een maandhuur plus 17% BTW. Wat je níet kwijt bent als je rechtstreeks met de eigenaar onderhandelt.
We stuiten op tal van zaken, nadat we eerst samen onze criteria precies hebben doorgesproken, zodat we echt op één lijn zitten. Prijs, aantal kamers, (ver)nieuwbouw of ietsje ouder maar dan zonder dreiging van verbouwing (TAMA38), grootte, balkon, airco’s, keukeninrichting, wel of geen kasten, de buurt en meer. In ons geval komt er nog iets bij en dat is ons hondje. Niet iedere eigenaar is gediend van Nola, onze brave viervoeter. Ze zijn bang dat het huis wordt stuk gekrabd of zoiets.
Kinderen zijn geen bezwaar, hoewel die aanzienlijk meer schade kunnen veroorzaken aan onroerend goed. Dat weten we uit eigen ervaring met onze kinderen, en ook kleinkinderen.
We hopen er het beste van. Om het in mijn beste Jiddisch te zeggen – met dank aan de Google:
אויב א איד האט א הונט, איז דער איד נישט א איד אדער דער הונט איז נישט א הונט
aoyb a id hat a hunt, iz der id nisht a id ader der hunt iz nisht a hunt (als een Jood een hond heeft, is de Jood geen Jood of de hond geen hond).