inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Harry Polak

Harry Polak (1947), psycholoog, was tot zijn pensionering in 2012 kwaliteitsadviseur in de geestelijke gezondheidszorg. Als voorzitter van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam was hij een belangrijke en graag geziene bruggenbouwer. In maart 2016 maakten Harry en zijn vrouw alija. Ze wonen nu in Herzliya, vlakbij twee van hun drie dochters, Israëlische schoonzonen en kleinkinderen.

vrijdag 7 september 2018

Afgelopen week was de laatste les van mijn vierde oelpanklas (oelpan is ‘studio’, in dit geval: taalstudio). Of vijfde, als je de paar conversatielessen voor gepensioneerden van het allereerste begin meerekent. Die waren slechts op proef en toen te hoog gegrepen. Dat wist ik van tevoren, maar indertijd wilde ik alvast een begin maken en dat mocht van oelpan Gordon. Het wachten op de eerste echte oelpanklas (niveau bet, dus B) duurde me namelijk veel te lang, omdat we ‘in de wachtkamer’ zaten.

In de afgelopen twee jaar heb ik vier leerkrachten gehad. Ze waren allen prima. Ze legden alles goed uit, waren erg geduldig en altijd vol complimenten om leerlingen aan te moedigen. Ze konden ook best streng zijn als er fouten werden gemaakt. Gelukkig maar, zachte heelmeesters …

Mijn laatste twee klassen waren praatlessen (kita diboer) op niveau gimel (C). Nauwelijks huiswerk, in beginsel weinig grammatica, al haalde juf Ilana er toch regelmatig van alles bij als ze hoorde dat er een elementaire fout werd gemaakt. Het ging echter vooral om het praten. Ilana begreep als geen ander dat zij vaak wel begreep waar een leerling het over had, terwijl het voor anderen regelmatig niet te volgen was. Daarom herhaalde ze vaak wat iemand had gezegd, waarbij tevens foutjes werden verbeterd op plezierige en leerzame wijze.

Aan het eind van de lessen luisterden we naar speciale nieuwsuitzendingen. Daarna lazen we samen wat er was voorgelezen door de nieuwslezeres. Die nieuwsitems zijn te vinden op de website van het ministerie van Onderwijs. Geluid met tekst, zonder klinkers. Niet altijd even makkelijk.

De praatklassen waren net als de eerdere lessen slechts twee keer per week. Zowel mijn vrouw als ik kozen voor deze ‘slakkenvariant’, omdat we bang waren dat een hoger tempo voor ons als oudere leerlingen tot uitputtingsverschijnselen zou leiden. Dat hadden we goed aangevoeld. Aanwezig zijn en meedoen in de klas is één ding, thuis repeteren en vooral onthouden plus toepassen is iets anders.

De proef op de som van al die lessen is uiteraard of het lukt om het Hebreeuws ‘op straat’ te volgen en ook nog wat terug te zeggen. Dat gaat met ups en downs. Vooral downs eigenlijk. Telefoneren is de grootste uitdaging. Opnemen én zelf gaan bellen. Meestal begin ik gelijk te roepen of het gesprek in het Engels kan worden gevoerd. Dat wil nog wel eens lukken, maar lang niet altijd. Dan moét het wel in het Hebreeuws. Wel zo leerzaam. Alleen als het om belangrijke zaken gaat, is het gewoon riskant. Stel je voor dat je iets niet begrijpt, zij denken dat je instemt met iets, dan zit je eraan vast.

Zo had ik pas iemand van Celcom aan de lijn. We hebben namelijk besloten met een andere provider voor tv, internet en vaste telefoon in zee te gaan. We hadden een zogenaamd triple-pakket van HOT. Daar was ik niet tevreden over, vooral niet over het tv-pakket. Celcom wilde ons graag als nieuwe klant binnenhalen en hun triple-pakket was én goedkoper én beter. Meer televisienetten, zelfs films zonder bijbetaling, plus iets hogere internetsnelheid. Onze jongste dochter die voor onze aankomst HOT had geregeld, had ons echter uitgebreid gewaarschuwd voor de overstap: in onze buurt heeft HOT een soort monopolie op internet en daarom had ze HOT moeten nemen. Celcom beloofde echter dat ze een aansluiting via Bezeq konden regelen. En mocht dat niet lukken, dan kon HOT worden gehandhaafd voor internet en vaste telefoon. Zij zouden dan louter tv bieden. Het prijsvoordeel van het triple-pakket viel in dat geval helaas weg.

Voor wie het duizelt na die kreten als Celcom, HOT en Bezeq én precies wil weten wat daarachter steekt, het volgende. In Israël moet je doorgaans met twee aparte bedrijven in zee als je een internetaansluiting wil. Eén voor het kale netwerk (de infrastructuur) en één voor ‘de inhoud’. Inhoud betekent mails ontvangen en verzenden en uiteraard surfen op internet via websites. De infrastructuur (tasjtiet) wordt geboden door de vertrouwde Israëlische telefoonaanbieder Bezeq of door HOT. HOT kwam later en is een kabelmaatschappij die vroeger alleen voor de tv-aansluiting zorgde. Het is enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse situatie: daar heb je KPN (heel vroeger PTT) en kabelmaatschappijen, zoals Ziggo, die later op de markt kwamen als aanbieders van het tv-signaal.

In Israël heb je maar twee aanbieders voor de infrastructuur, maar veel meer aanbieders op het gebied van ‘de inhoud’. Zij zijn de sapak (leverancier). Celcom was vanouds een provider van verbindingen voor mobiele telefoons. Zij zijn nu ook actief geworden als tv- en internetaanbieder. Het interessante is dat zij in tegenstelling tot wat hier gebruikelijk is zowel tasjtiet (תשתית) als sapak (ספק) bieden. Als je met Celcom in zee gaat, ben je in één keer klaar. Voor de infrastructuur maken ze gebruik van het netwerk van Bezeq. Daar zal Bezeq hen wel dik voor laten betalen.

Wat bleek nu: de nieuwe tv-aansluiting was voor Celcom geen enkel probleem, doch het internet lukte niet. Er zijn twee behulpzame monteurs van Celcom langs geweest en ook nog onduidelijke mannetjes van Bezeq, maar eerst was er sowieso geen internet via Bezeq en later was de snelheid niet meer dan 8 MB. Dat is te weinig om van serieus internet te kunnen spreken. Via HOT hebben we 30 MB en Celcom beloofde 40 MB. Overigens hebben we geen seconde zonder internet gezeten. Daar zorgden de monteurs van Celcom netjes voor.

Dat was de reden dat die man van Celcom, waar ik het hiervoor over had, ons belde. Omdat hij geen Engels sprak, vroeg ik of hij langzaam Hebreeuws wilde praten. Ik heb wel vaker gemerkt dat zoiets voor de eerste zin nog wel lukt, direct daarna is het verzoek totaal vergeten. Tot mijn grote verbazing en opluchting kon ik bijna alles volgen van wat hij uitlegde. En zowaar kon ik zelfs nog wat terugzeggen en vragen. Hij vertelde dat ze helaas geen internet konden bieden (had ik al gehoord van de tweede monteur die eveneens Engels sprak), want Bezeq kon dat niet regelen ondanks hun belofte. Daarom kregen we alleen tv van Celcom en de rest zou via HOT geleverd blijven worden. Hij gaf ook de prijs aan en zei dat in de toekomst Celcom wellicht alles kon bieden. Dat zouden we vanzelf merken, ze zouden ons tegen die tijd benaderen. Dat hoop ik dan maar.

Zoals het die keer ging met de man van Celcom – of eigenlijk Netvision, de internettak van Celcom – zo gaat het veel te weinig. Dat soort opstekers zijn belangrijk om niet totaal in de put te raken over het gebrekkige Hebreeuws van ons. Pas geleden ontmoette ik iemand uit Nederland die hier al zo’n zestien jaar woont en hij bood me aan samen uit te huilen als we ons weer eens depressief voelen over onze handicap met het Hebreeuws. Want zelfs na zestien jaar haakt hij meestal af als hij bij Israëlische vrienden zit die aan de praat raken met elkaar.

Toch is er maar één echte remedie tegen dit soort neerslachtigheid: stug doorgaan met Hebreeuws leren. Ik wil nu echter eerst even pauze van mijn oelpanlessen. Ik ga het proberen via zelfstudie. Dus krantenkoppen lezen. Proberen op eigen houtje verder te komen met luisteren en spreken. Mijn basisniveau is daarvoor voldoende en we hebben meer dan genoeg lesmateriaal in huis om dat te kunnen doen. Verder heb ik gemerkt dat het nuttig is om allerlei teksten op straat met behulp van de mobiele telefoon ter plekke te vertalen, dan thuis braaf alles te noteren en vervolgens ijverig uit het hoofd te gaan leren.

We hopen dat de omgang met onze drie Israëlische kleinkinderen iets gaat opleveren. De oudste van de drie spreekt ons aan in het Hebreeuws en begrijpt ons Nederlands. Het ingewikkelde daarbij is dat onze dochters uitdrukkelijk verwachten dat wij Nederlands spreken met hun kinderen, ter ondersteuning van de tweetalige opvoeding.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

Zvi markuszower

vrijdag 7 september 2018
Niet depressief worden!
Nog twee tips: kijk naar de tv vooral nieuwsuitzendingen en probeer na Israëlische films te gaan met Engelse ondertiteling of naar Engelse films met Israëlische ondertiteling . Je zult zien , gaat steeds beter! Succes , Zvi Markuszower .

Harry Polak

zondag 9 september 2018
Dank voor de opbeurende woorden! We kijken regelmatig naar het Israëlische nieuws. En ook kijken we af en toen naar Israëlische films met Engelse of soms Nederlandse ondertiteling. Het helpt wel een beetje. Ach, het kost gewoon tijd, veel tijd. Kinderen doen er ook een paar jaartjes over voordat ze goed kunnen praten en hun hersens staan er helemaal open voor. Bij ons zal het veel langer duren vanwege de leeftijd. We gaan stug door. Hebreeuws leren is best leuk, al blijft de beloning in de vorm van een goed gesprek kunnen voeren e.d. uit.

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
jul 2020Huisnummering
jun 2020BINGO!
jun 2020Aangenaam is anders
mei 2020Opnieuw op huizenjacht
mei 2020De Franse en de Noorse wet
apr 2020Zeventig plus
apr 2020Israël in coronatijd
mrt 2020De Verenigde Lijst
mrt 2020Hoofddoek
feb 2020Nog vier maanden
feb 2020Nog steeds geen huis
jan 2020Nieuw huis?
jan 2020Met Raoul en Frans struikelend door het Joodse land
dec 2019Verkiezingen 3.0
dec 2019Verhuizen
nov 2019Thessaloniki
nov 2019Wasmachineleed
okt 2019Cultuurverschillen van klein tot groot
okt 2019Ontheemd
sep 2019Na de verkiezingen
sep 2019Jong geleerd
aug 2019ING-belevenissen
aug 2019Dimitri
aug 2019Chidoesj strijdt verder voor gelijke rechten
jul 2019Doorbraak voor non-orthodoxie via strijdkrachten
jun 2019Op vredespad – tegen beter weten in?
jun 2019Sjabbat is geen zondag
mei 2019Verkiezingsdebat: in Nederland wel, in Israël niet
mei 2019Hoogste tijd voor Gaza 4.0
mei 2019Erfgenamen
apr 2019Verkiezingen voor de 21ste Knesset
mrt 2019Vlinders
mrt 2019Habrigada hajehoediet (הבריגדה היהודית)
mrt 2019Brabants bont
feb 2019Einat Wilf
feb 2019Longontsteking
jan 2019De gan
jan 2019Nazareth
dec 2018Conserverende aanslag
nov 2018De 30ste november
nov 2018Stadsparken
nov 2018Bitoeach sioedi (ביתוח סיעודי)
okt 2018Lokale verkiezingen
okt 2018Herzliya - Amsterdam v.v.
sep 2018Laat de UNRWA opgaan in de UNHCR
sep 2018Bezeq is niet HOT
aug 2018Israël als natiestaat
aug 2018Aardbevingen
jul 2018Familiebezoek
jul 2018Nederlanders over de grens
jun 2018Op stap naar Spanje
jun 2018Films en nieuws kijken
jun 2018Nederlandse taalles in Israël
mei 2018De Giro d’Italia en nog wat
mei 2018Jom Ha Sjoa
apr 2018Dialoog
mrt 2018Het huurcontract
feb 2018Oelpan (Hebreeuws les) – de volgende klas en nog wat
jan 2018Winkelsluitingswet
dec 2017Witgoed
nov 2017Geoefende analfabeten
okt 2017Thuis
okt 2017Israël. Hoe kun je dáár nou gaan wonen?
sep 2017Op en neer naar Nederland
aug 2017Hollanders ‘in den vreemde’
jun 2017Israël op zijn smalst
mei 2017Staaroperatie in het Assutaziekenhuis
apr 2017Stemmen vanuit Israël
mrt 2017Een jaartje verder
jan 2017Oelpan
okt 2016Tweedehands of nieuw?
sep 2016Op zoek naar een auto
sep 2016Zachte landing
aug 2016Het verkorte rijexamen (mivchan hamara = conversietest)
aug 2016Dubbelleven
jul 2016Mea (100)
jul 2016Nola
jun 2016Cultuur
jun 2016Misrad Harishui (ministerie van Vergunningen)
mei 2016Antizionisme
mei 2016Geduld
mei 2016Zeg eens A(lef)
apr 2016Liften of niet?
apr 2016Een hele belasting
mrt 2016Alija