inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Harry Polak

Harry Polak (1947), psycholoog, was tot zijn pensionering in 2012 kwaliteitsadviseur in de geestelijke gezondheidszorg. Als voorzitter van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam was hij een belangrijke en graag geziene bruggenbouwer. In maart 2016 maakten Harry en zijn vrouw alija. Ze wonen nu in Herzliya, vlakbij twee van hun drie dochters, Israëlische schoonzonen en kleinkinderen.

vrijdag 6 mei 2016

Eén van de eerste keuzes die je moet maken wanneer je aankomt als nieuwe immigrant (olee chadasj), is welk ziekenfonds je wilt nemen. Er zijn in Israël vier fondsen die de basiszorg verlenen. Op advies van onze jongste dochter, die onze kwartiermaakster is, kozen we voor Maccabi (niet de grootste, maar wel heel flexibel). Je kunt ook nog kiezen voor een extra pakket bovenop de basale zorg. In het geval van Maccabi heet dat Maccabi sjeli (mijn Maccabi). Dat hebben we maar gedaan want we zijn de jongste niet meer en ouderdom komt helaas met gebreken. In ieder geval met medicatie en de nodige kosten. De kosten van Maccabi sjeli vielen overigens mee. Ziektekostenverzekeringen in Nederland zijn een stuk duurder.

Met het papiertje dat we hadden gekregen in de hand, togen we naar het gezondheidscentrum van Maccabi. Dat bevindt zich pal in het centrum van Herzliya. Niet te missen. Ieder ziekenfonds heeft zijn eigen centra waar het hele basispakket wordt geboden. Wij moesten ons eerst nog inschrijven want het papier dat je krijgt uitgereikt bij binnenkomst op Ben Goerion, is niet voldoende. Het ging razendsnel en klantvriendelijk. We kregen advies over de huisarts die we het beste konden nemen. De mevrouw van de inschrijfbalie raadde dokter Klein aan. Hij was jong, gedegen en sprak goed Engels, zei ze. Wat wil je nog meer? Maccabi is een modern ziekenfonds, wellicht is ziektekostenverzekeraar een beter woord. Nederlandse ziektekostenverzekeraars zijn echter alleen verzekeringsmaatschappijen, ze leveren zelf geen zorg, terwijl heel vroeger Nederlandse ziekenfondsen wel hun eigen artsen in dienst hadden. Mijn vrouw weet daarover mee te praten, want in Den Haag, waar ze is opgegroeid, had je vroeger nog AZIVO, met eigen apotheken en noem maar op. Maccabi is dus modern, zoals gezegd, en dat merk je aan hun website. Daar kun je je eigen account aanmaken en dan vind je daarop van alles terug. Je kunt voorts mailen met je huisarts voor een herhalingsrecept, want in Israël vinden ze het onzin dat je daarvoor speciaal langs moet komen. Bij onze Nederlandse huisarts was een telefoontje voor een herhalingsrecept inmiddels vaak ook voldoende. Testuitslagen zijn eveneens te vinden in je eigen account van Maccabi en je krijgt een berichtje per sms als ze binnen zijn.

Omdat we enige vaste medicatie nodig hadden en omdat we even wilden kennismaken met onze nieuw huisarts, maakte ik een afspraak met de assistente van dokter Klein. Ze sprak wel Engels maar vond Hebreeuws toch makkelijker, dus ik was blij dat ik geen enkele moeite heb met uren en dagen van de week, zodat ik de afspraak goed kon noteren. Bovendien kwam er een dag van tevoren nog een sms’je binnen. Zoiets had ze geloof ik ook gezegd, maar dat begreep ik niet goed. De tekst was eenvoudig te ontcijferen en ik weet nu ook het woord voor ‘annuleren’ (lebitoel), want als je dat wilde, moest je een telefoonnummer bellen.

Keurig op tijd zaten we, met nog enkele wachtenden, in de wachtkamer van de dokter. Ons pasje van Maccabi was door de assistente door een apparaat gehaald, zoals met alle passen en creditcards in Israël standaard gebeurt. Net toen we bijna aan de beurt waren, kwam een mevrouw met kinderwagen binnen. Die ging voor, want dat is de regel hier. Gelukkig was ze snel weer weg en toen was het onze beurt.

Dat hebben we geweten. Het was niet een korte, snelle kennismaking en een receptje, we zaten ongeveer anderhalf uur bij dokter Klein. We waren de laatsten, dus hij had én nam alle tijd voor ons. Hij wilde van alles weten over familie en ziektes. Zou dat een Joods trekje zijn? Zeg mij welke ziektes je ouders en opa’s en oma’s hebben gehad, en ik zal zeggen wat jij kunt verwachten. Zoiets. Nou weet ik amper iets van mijn opa en oma af, van beide kanten, dus ik was gauw klaar met mijn verhaal, maar voor dokter Klein was er nog genoeg te vragen over mijn eigen ziektegeschiedenis. Niet dat die erg uitgebreid is, maar alles werd nageplozen. Mijn vrouw onderging hetzelfde lot. Hij verwachtte van haar nota bene zwart-op-wit de uitslag van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker dat ze vlak voor ons vertrek had gehad. De mededeling dat de uitslag goed was, bevredigde hem niet. Maar de brief is in het Nederlands, zei ze nog. Niets mee te maken, hij wilde graag een kopie zien. Zou dat te maken hebben met zich kunnen indekken, dacht ik? Een Amerikaans trekje van de Israëlische gezondheidszorg? We hadden aan onze Israëlische schoonzoons al gemerkt dat die van een arts meer verwachten dan een geruststellend praatje, ze willen medicijnen of een doorverwijzing naar de specialist, want met minder laten ze zich niet de deur uitsturen.

Over de bloeddruk was de dokter niet erg tevreden, dus we kregen de opdracht om een bloeddrukmeter aan te schaffen (via Maccabi, een koopje) en flink wat metingen thuis te doen. Ook moesten we een bloed- en urinetest ondergaan, hij wilde van alles uitgezocht hebben.

Thuis hebben we regelmatig onze bloeddruk gemeten en die was inderdaad veel lager dan in de spreekkamer. Omdat mijn pols traag is (mijn vader had dat ook, een sporthart, al hebben mijn vader en ik beiden weinig aan sport gedaan), moest ik ook nog een ECG laten maken. Toen ik me meldde bij de receptie, kreeg ik te horen dat ik daarvoor eerst een afspraak moest maken. “Maar de dokter zei dat ik het direct kon laten doen,” protesteerde ik. En dat hielp, de aardige assistente liep met me mee en droeg me over aan de ECG-eenheid. Tot mijn verbazing kon ik op de uitslag wachten en kreeg ik direct te horen dat het okay was, al had ik wel een langzame hartslag. Geen ontwijkende opmerkingen in de trant van “de dokter zal u de uitslag meedelen” of iets dergelijks, nee, boter bij de vis. Ook de uitslagen van de bloed- en urineonderzoeken waren gewoon te zien in onze file op de website. Eén uitslag was rood, en prompt werden we gebeld door de assistente van de huisarts dat hij ons wilde spreken. “Not urgent,” zei ze nog, maar het kwaad was al geschied, want we waren toch een beetje ongerust. Er bleek nauwelijks iets aan de hand te zijn, het was allemaal okay. Alleen moesten we wat vitamines gaan slikken (D onder andere, ondanks de uitbundige zon hier).

Tot nog toe hebben we alleen maar betrokken hulpverleners en assistentes meegemaakt, en snelle hulpverlening. Alleen het bezoek aan de oogarts was een drama met twee uur vertraging waarover iedereen in de wachtkamer mopperde.

Het meest is me bijgebleven dat de assistente die mij naar de ECG-afdeling bracht, na afloop, toen ik klaar was en langs haar heen liep, wilde weten of het helemaal okay was met mijn hart. Ik heb haar uitdrukkelijk bedankt voor die nieuwsgierigheid die je voor hetzelfde geld betrokkenheid kunt noemen.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

Evert Struik

zondag 30 december 2018
Hallo Harry, Een korte reactie op uw bloeddruk en lage hartslag. Ik heb namelijk ook een bloeddruk probleem met een trage hartslag van tussen 45 en 50 en ben ook geen groot sportman. Ik vermoed dat het in onze genen zit wij hebben dezelfde overgrootvader Simon Polak. Indien u geinteresseerd bent in uw voorouders zie mijn site : https://gw.geneanet.org/struik3_w?lang=nl
met vriendelike groet,
Evert Struik

Harry Polak

maandag 7 januari 2019
Dag Evert. De wereld is klein. Ik heb zo juist de site kort bekeken en zag zo gauw niet het spoor van onze gezamenlijke overgrootvader naar u/jouzelf. Ik ga er een andere keer wat langer voor zitten. Misschien neem ik naar aanleiding daarvan nog contact op.

En ik maak gelijk van deze gelegenheid gebruik om mijzelf te verbeteren. Annuleren is in het Hebreeuws "levateel" en een annulering is "bitoel". Hierboven staat het fout. Nu we hier wat langer wonen en we wat meer Hebreeuws spreken, zag ik het direct.

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
jul 2020Huisnummering
jun 2020BINGO!
jun 2020Aangenaam is anders
mei 2020Opnieuw op huizenjacht
mei 2020De Franse en de Noorse wet
apr 2020Zeventig plus
apr 2020Israël in coronatijd
mrt 2020De Verenigde Lijst
mrt 2020Hoofddoek
feb 2020Nog vier maanden
feb 2020Nog steeds geen huis
jan 2020Nieuw huis?
jan 2020Met Raoul en Frans struikelend door het Joodse land
dec 2019Verkiezingen 3.0
dec 2019Verhuizen
nov 2019Thessaloniki
nov 2019Wasmachineleed
okt 2019Cultuurverschillen van klein tot groot
okt 2019Ontheemd
sep 2019Na de verkiezingen
sep 2019Jong geleerd
aug 2019ING-belevenissen
aug 2019Dimitri
aug 2019Chidoesj strijdt verder voor gelijke rechten
jul 2019Doorbraak voor non-orthodoxie via strijdkrachten
jun 2019Op vredespad – tegen beter weten in?
jun 2019Sjabbat is geen zondag
mei 2019Verkiezingsdebat: in Nederland wel, in Israël niet
mei 2019Hoogste tijd voor Gaza 4.0
mei 2019Erfgenamen
apr 2019Verkiezingen voor de 21ste Knesset
mrt 2019Vlinders
mrt 2019Habrigada hajehoediet (הבריגדה היהודית)
mrt 2019Brabants bont
feb 2019Einat Wilf
feb 2019Longontsteking
jan 2019De gan
jan 2019Nazareth
dec 2018Conserverende aanslag
nov 2018De 30ste november
nov 2018Stadsparken
nov 2018Bitoeach sioedi (ביתוח סיעודי)
okt 2018Lokale verkiezingen
okt 2018Herzliya - Amsterdam v.v.
sep 2018Laat de UNRWA opgaan in de UNHCR
sep 2018Bezeq is niet HOT
aug 2018Israël als natiestaat
aug 2018Aardbevingen
jul 2018Familiebezoek
jul 2018Nederlanders over de grens
jun 2018Op stap naar Spanje
jun 2018Films en nieuws kijken
jun 2018Nederlandse taalles in Israël
mei 2018De Giro d’Italia en nog wat
mei 2018Jom Ha Sjoa
apr 2018Dialoog
mrt 2018Het huurcontract
feb 2018Oelpan (Hebreeuws les) – de volgende klas en nog wat
jan 2018Winkelsluitingswet
dec 2017Witgoed
nov 2017Geoefende analfabeten
okt 2017Thuis
okt 2017Israël. Hoe kun je dáár nou gaan wonen?
sep 2017Op en neer naar Nederland
aug 2017Hollanders ‘in den vreemde’
jun 2017Israël op zijn smalst
mei 2017Staaroperatie in het Assutaziekenhuis
apr 2017Stemmen vanuit Israël
mrt 2017Een jaartje verder
jan 2017Oelpan
okt 2016Tweedehands of nieuw?
sep 2016Op zoek naar een auto
sep 2016Zachte landing
aug 2016Het verkorte rijexamen (mivchan hamara = conversietest)
aug 2016Dubbelleven
jul 2016Mea (100)
jul 2016Nola
jun 2016Cultuur
jun 2016Misrad Harishui (ministerie van Vergunningen)
mei 2016Antizionisme
mei 2016Geduld
mei 2016Zeg eens A(lef)
apr 2016Liften of niet?
apr 2016Een hele belasting
mrt 2016Alija