inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Harry Polak

Harry Polak (1947), psycholoog, was tot zijn pensionering in 2012 kwaliteitsadviseur in de geestelijke gezondheidszorg. Als voorzitter van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam was hij een belangrijke en graag geziene bruggenbouwer. In maart 2016 maakten Harry en zijn vrouw alija. Ze wonen nu in Herzliya, vlakbij twee van hun drie dochters, Israëlische schoonzonen en kleinkinderen.

vrijdag 15 juni 2018

Onlangs maakte onze vriendin A. uit Jeruzalem ons attent op het Israëlisch Documentaire Festival in Tel Aviv. Zij wilde per se naar Itzhak, een documentaire over de wereldvermaarde violist Jitschak Perlman. Zij nodigde ons uit om mee te gaan. Haar moeder zou er ook bij zijn. Die is – als ik het goed heb – nog in Jemen geboren, maar helemaal ingeburgerd geraakt in Europa, waar ze sinds lange tijd een deel van het jaar woont (in Duitsland) en waar ze een carrière heeft opgebouwd.

Het was een goede tip. Hoe dan ook leuk om elkaar weer te zien, mede omdat onze andere goede vriendin V. uit Tel Aviv er ook bij was. De documentaire was ronduit boeiend. Van begin tot eind. Nogal caleidoscopisch opgebouwd, soms bijna als een clip, doch dat gaf vaart en je moest actief meekijken om de draad van het verhaal op te pakken en te kunnen blijven volgen.

Perlman is in Israël geboren. Hij kreeg als kind polio, waardoor hij zich nauwelijks kan voortbewegen, want hij kan zijn benen nagenoeg niet gebruiken. Viool spelen daarentegen kan hij als geen ander. In de documentaire wordt duidelijk dat zijn handicap vaak een reden was voor afwijzing, ondanks zijn uitmuntende vioolspel. Hij is er toch gekomen door grote volharding. Perlman laat zich niet alleen kennen als een violist van wereldklasse, hij is ook een fantastische, humoristische verhalenverteller. Hij vertelde een paar prachtige Joodse moppen, die ik helaas allemaal ben vergeten, op één na. Hij gebruikt vaak Google om iets op te zoeken, zei hij. Als het om Joodse zaken gaat, noemt hij het Joogle. Het Hebreeuwse werkwoord voor googelen is לגגל (legageel), Perlman gaf niet zijn Joodse variant in het Hebreeuws. Perlman woont al lange tijd in de Verenigde Staten. Niet alleen vanwege de muzikale opleiding die hij daar heeft genoten; hij is ook getrouwd met een Amerikaanse. Een grappige Joodse vrouw. Ze zien eruit als een heel gelukkig stel. Iets anders dan een Joodse partner is eigenlijk ondenkbaar voor iemand als Perlman. Hij is heel overtuigd Joods, op een volkomen natuurlijke manier, zoals een dolfijn in het water thuishoort.

De reacties in de zaal vol met Israëli’s waren hartverwarmend: dit was tenminste een Israëli (hoewel Perlman misschien meer Joods is dan Israëli) in het buitenland die zielsveel houdt van zijn geboorteland, al woont hij er niet. Niet zelden keren Israëli’s het land de rug toe, omdat ze zich politiek niet kunnen vinden in wat er in het geboorteland c.q. in ‘de gebieden’ gebeurt, of omdat het economische gras elders veel groener is dan thuis.

Het festival vond plaats in de Cinematheek in Tel Aviv en op diverse andere plekken in de stad. Het is een vrij groot gebeuren, zij het niet zo groots als het Amsterdamse IDFA. Het IDFA wordt gezien als het walhalla op het gebied van documentaires. Ik ging er toen we nog in Amsterdam woonden van tijd tot tijd naartoe. Zo zag ik daar een documentaire van een Israëli die meer Fransman is geworden en fel antizionistisch is. Het was een eigenlijk een marteling, maar ik heb zijn film uitgekeken en ik ben ook nog in de zaal blijven zitten toen er na afloop een gesprek was met de filmmaker. Er was een Joodse man aanwezig die de film op de korrel wilde nemen vanwege het anti-Israëlische karakter, doch die kreeg amper het woord.

Sinds we in Israël wonen, gaan we bijna niet meer naar de bioscoop. Alleen Engelstalige films zouden in aanmerking komen. Of Nederlandse, die zijn echter zelden te zien hier. Italiaanse en Spaanse films of films uit andere gerenommeerde filmlanden kunnen we niet volgen, omdat ons Hebreeuws te slecht is. De ondertiteling gaat veel te snel en er zijn tal van woorden die we überhaupt niet kunnen ontcijferen. Desondanks zien we wel veel films, series en documentaires. Netflix biedt veel onderhoudende series met veelal Nederlandse ondertiteling. We krijgen hier uiteraard de Israëlische Netflix binnen. Dat heeft nadelen, want de film Sandstorm (over Israëlische bedoeïenen) wordt wel aangeboden op de Nederlandse Netflix, op de onze is die merkwaardig genoeg totaal niet te vinden.

Daarnaast hebben we dankzij wat tips en door zelf op onderzoek uit te gaan filmsites ontdekt waar het Nederlandse bioscoopaanbod, vaak maar niet altijd, met enige vertraging is te zien. Picl is een voorbeeld van zo’n site. Daarop is veel van het arthouse filmaanbod te zien. Langs die weg hebben we The Cakemaker gezien. Een zus van een in Nederland wonende Israëlische kennis van ons, had de film net gezien en vertelde dat ze erg onder de indruk was geraakt van het verhaal. Het gaat over een Israëli die voor zaken veelvuldig in Berlijn verblijft en daar innig én seksueel bevriend raakt met een Duitse man, die een koffieshop runt en zijn eigen gebak maakt. Als de Israëli plotseling uit het leven de Duitser verdwijnt, gaat deze banketbakker naar Jeruzalem om het leven van zijn verdwenen vriend daar te leren kennen. Wat er dan allemaal gebeurt, ga ik niet verklappen. Het is een fascinerende mix van identiteit, cultuur, vriendschap en ook uitsluiting. De Duitser is niet Joods en bovendien ook nog eens afkomstig uit het land waarvan de toenmalige leiders de Sjoa op hun geweten hebben.

Er zijn meer Nederlandse filmsites die het ons mogelijk maken een beetje bij te blijven op filmgebied, onder andere Pathé. Dan moet je wel in Nederland inloggen; via het buitenland kom je er niet in vanwege filmrechten die per land zijn verkocht. Daar hebben we gelukkig een technische oplossing voor gevonden.

Verder is er nog de mogelijkheid om via Google Play films te bekijken, wat meestal iets goedkoper is dan via Prime Video (Amazon) of iTunes.

Als laatste noem ik de Nederlandse televisie als medium om series of films te kijken. Films kijken we eigenlijk niet op de site van NPO, wel volgen we bijvoorbeeld het zevende seizoen van Homeland.

Uiteraard is de NPO-site hoe dan ook onmisbaar om iets terug te kijken. Zeker als we hebben vernomen dat er een interessant item was te zien in Buitenhof, Nieuwsuur en Een Vandaag. Het NOS-journaal kijken we uiterst zelden. Vanuit de verte is veel Nederlands nieuws toch wat kneuterig als je het vergelijkt met wat er zich hier allemaal voordoet aan wereldnieuws. Verder ben ik bang dat we ons aan de berichtgeving van de NOS over wat er hier gaande is alleen maar flink zouden ergeren. De NOS blijft te vaak in gebreke als het om Israël gaat, wat ze trouwens achteraf zelf ook constateren.

Herstelberichten NOS

Het nieuws volgen we in de regel via de Israëlische tv. Nou ja, proberen we te volgen, want tja, het wordt eentonig, dat Hebreeuws van ons … Gelukkig is er ook nog zoiets als de ouderwetse krant. Dus de Nederlandse pers en de vele Engelstalige Israëlische kranten bieden uitkomst om goed op de hoogte blijven. Plus niet te vergeten: Twitter en good old Facebook. Met het ernstige risico van digitale verslaving.

Kortom, we hoeven op film- en digitaal gebied niet heel veel te missen in ons nieuwe vaderland.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

Godschalk

vrijdag 15 juni 2018
Er zijn meer Nederlandse filmsites die het ons mogelijk maken een beetje bij te blijven op filmgebied, onder andere Pathé. Dan moet je wel in Nederland inloggen; via het buitenland kom je er niet in vanwege filmrechten die per land zijn verkocht. Daar hebben we gelukkig een technische oplossing voor gevonden. MAG IK VAN U DE TECHNISCHE OPLOSSING VERNEMEN? SJABBAT SJALOM.

Harry Polak

maandag 18 juni 2018
Sjavoea tov. Onze oplossing is niet een schotelantenne. Het is een internetoplossing. Legaal, maar veelal niet gratis, wel heel betaalbaar. Zoek zelf naar de oplossing via Google door een tekst in te typen als "Nederlandse tv kijken in het buitenland" o.i.d.
Binnen Europa is de geografische blokkade voor televisie-uitzendingen al sowieso voor een groot deel opgeheven. Als je buiten Europa zit, gaat dat niet op. Dus dan is die legale technische oplossing een uitkomst.
Als u er niet uitkomst, maar het is niet zo verschrikkelijk moeilijk, dan mail ik rechtstreeks, als u toestemming geeft om uw mailadres via Crescas te krijgen.

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
aug 2020Tel Chai (תל חי)
jul 2020Huisnummering
jun 2020BINGO!
jun 2020Aangenaam is anders
mei 2020Opnieuw op huizenjacht
mei 2020De Franse en de Noorse wet
apr 2020Zeventig plus
apr 2020Israël in coronatijd
mrt 2020De Verenigde Lijst
mrt 2020Hoofddoek
feb 2020Nog vier maanden
feb 2020Nog steeds geen huis
jan 2020Nieuw huis?
jan 2020Met Raoul en Frans struikelend door het Joodse land
dec 2019Verkiezingen 3.0
dec 2019Verhuizen
nov 2019Thessaloniki
nov 2019Wasmachineleed
okt 2019Cultuurverschillen van klein tot groot
okt 2019Ontheemd
sep 2019Na de verkiezingen
sep 2019Jong geleerd
aug 2019ING-belevenissen
aug 2019Dimitri
aug 2019Chidoesj strijdt verder voor gelijke rechten
jul 2019Doorbraak voor non-orthodoxie via strijdkrachten
jun 2019Op vredespad – tegen beter weten in?
jun 2019Sjabbat is geen zondag
mei 2019Verkiezingsdebat: in Nederland wel, in Israël niet
mei 2019Hoogste tijd voor Gaza 4.0
mei 2019Erfgenamen
apr 2019Verkiezingen voor de 21ste Knesset
mrt 2019Vlinders
mrt 2019Habrigada hajehoediet (הבריגדה היהודית)
mrt 2019Brabants bont
feb 2019Einat Wilf
feb 2019Longontsteking
jan 2019De gan
jan 2019Nazareth
dec 2018Conserverende aanslag
nov 2018De 30ste november
nov 2018Stadsparken
nov 2018Bitoeach sioedi (ביתוח סיעודי)
okt 2018Lokale verkiezingen
okt 2018Herzliya - Amsterdam v.v.
sep 2018Laat de UNRWA opgaan in de UNHCR
sep 2018Bezeq is niet HOT
aug 2018Israël als natiestaat
aug 2018Aardbevingen
jul 2018Familiebezoek
jul 2018Nederlanders over de grens
jun 2018Op stap naar Spanje
jun 2018Films en nieuws kijken
jun 2018Nederlandse taalles in Israël
mei 2018De Giro d’Italia en nog wat
mei 2018Jom Ha Sjoa
apr 2018Dialoog
mrt 2018Het huurcontract
feb 2018Oelpan (Hebreeuws les) – de volgende klas en nog wat
jan 2018Winkelsluitingswet
dec 2017Witgoed
nov 2017Geoefende analfabeten
okt 2017Thuis
okt 2017Israël. Hoe kun je dáár nou gaan wonen?
sep 2017Op en neer naar Nederland
aug 2017Hollanders ‘in den vreemde’
jun 2017Israël op zijn smalst
mei 2017Staaroperatie in het Assutaziekenhuis
apr 2017Stemmen vanuit Israël
mrt 2017Een jaartje verder
jan 2017Oelpan
okt 2016Tweedehands of nieuw?
sep 2016Op zoek naar een auto
sep 2016Zachte landing
aug 2016Het verkorte rijexamen (mivchan hamara = conversietest)
aug 2016Dubbelleven
jul 2016Mea (100)
jul 2016Nola
jun 2016Cultuur
jun 2016Misrad Harishui (ministerie van Vergunningen)
mei 2016Antizionisme
mei 2016Geduld
mei 2016Zeg eens A(lef)
apr 2016Liften of niet?
apr 2016Een hele belasting
mrt 2016Alija