Een controversiële staatsbegroting

Eva van Sonderen

vrijdag 2 juni 2023

Zaterdagavond 27 mei, de 21ste massademonstratie bij de ambtswoning van president Herzog. Het was een droge hete dag geweest, met de uit de woestijn komende sjarav-wind, waar je zo moe van wordt, misschien waren er daardoor iets minder mensen dan vorige keren. De stemming was enthousiast genoeg, met getrommel, getoeter en een zee van dansende vlaggen.

Middenin de menigte zaten vier mensen op een laag stoeltje of gewoon op een plastic kleed op de grond te mediteren om innerlijke vrede uit te stralen. De menigte bewoog zich voorzichtig om hen heen. De toon van de sprekers bleef fel – een van de inspirerende spreeksters was van Het Open Huis, het centrum van de lhbtq+ beweging in Jeruzalem, de kracht achter de komende Gay Pride. Maar gematigd religieuze Israëli´s zijn ook goed vertegenwoordigd in de betoging. Het was leuk om een oudere Bratslaver chassied – compleet met witte baard, tsietses en een grote gehaakte Bratslaver keppel – mee te zien lopen, zwaaiend met een Israëlische vlag.

Later bleken ook de aantallen betogers in Tel Aviv en andere grote steden in de tienduizenden te lopen, niet langer in de honderdduizenden zoals eerder. Dat heeft alles te maken met het aannemen van de bijzonder controversiële staatsbegroting die voor twee jaar geldt, tot 24 mei 2025. Alle 64 vertegenwoordigers van de huidige regering stemden voor; 56 leden van de oppositie stemden tegen. Was de begroting niet aangenomen dan hadden er automatisch nieuwe verkiezingen moeten komen. Nu kan Netanjahoe twee jaar lang niet worden gewipt, tot de volgende begroting moet worden aangenomen.

Nog op 21 mei, waarschuwde een groep van liefst 280 vooraanstaande economen en financiële deskundigen in een brief aan de regering voor de gevolgen die de miljarden subsidies die voornamelijk naar ultraorthodoxe instellingen worden gesluisd, zullen hebben voor de toekomst van Israël. Het gaat naast die miljarden ook om de vrijstelling voor charedi basisscholen die het 'kern curriculum' niet meer hoeven te onderwijzen (onder andere rekenen, wiskunde, biologie en Engels). Daardoor blijven charedi leerlingen verstoken van de basisvaardigheden die essentieel zijn voor hun integratie in de arbeidsmarkt van een hoogontwikkelde economie in de 21ste eeuw.

De ondertekenaars, onder wie veel financiële experts die ooit minister of adviseur waren in een van Netanjahoe’s regeringen, schrijven dat de miljarden die nu worden toegewezen op grond van politieke korte-termijn overwegingen (Netanjahoe in het zadel houden, evs) Israël binnen twintig jaar dreigen te veranderen in een derde-wereldland, dat niet langer mee zal kunnen komen met andere hoogontwikkelde landen.

Intussen heeft minister van Justitie Levin in een kabinetsdiscussie over de samenstelling van de leden van het Hooggerechtshof, aangegeven dat dit zou moeten bestaan uit rechters die "begrijpen dat Joodse Israëli´s niet bereid zijn met hun Arabische landgenoten in gemengde gemeentes te leven." Het wetsvoorstel om de samenstelling van het hof te laten bepalen door de politiek kan ieder moment opnieuw worden ingediend en behandeld.

Anderzijds heeft de meest recente opiniepeiling, van 30 mei, aangetoond dat de kortstondige stijging in populariteit van de Likoed na de militaire actie in Gaza alweer is verdampt. De centrumrechtse Eenheidspartij onder leiding van Benny Gantz zou nu 28 zetels in de Knesset krijgen, Likoed 26. Maar tja, de volgende verkiezingen zijn op z´n minst nog twee jaar weg – en als het aan Netanjahoe ligt zelfs pas over drie jaar en zeven maanden aan de orde.

8 + 2 = ?
Very sad, Eva. These details do not reach the Dutch media.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.