Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones

Eva van Sonderen

vrijdag 25 maart 2016

Tussen het boodschappen doen en het samenstellen van misjloach manot - terwijl op straat verklede kinderen en volwassenen lopen – een kind als een kat, met getekende snorren en een heuse staart; een man als wat mij een terrorist toeschijnt, met een zwart bordkartonnen machinegeweer, gecombineerd met een cowboyhoed. Poerim sameach! roept hij opgeruimd naar mij.

Premier Rutte die zegt dat de terroristen van IS het gemunt hebben op 'onze manier van leven, onze open samenleving'. Welnee, daar gaat het ze niet om, het gaat ze om het verdrijven van de westelijke mogendheden uit de oliestaten in het Midden-Oosten, zodat daar het Islamitische Kalifaat kan worden gevestigd. Want verder profiteren ze van allerlei dat de ‘open westerse samenlevingen’ hebben voortgebracht, van mobiele telefonie tot pornografie aan toe.

Ik heb niet genoeg Hamantaschen meer, omdat ik er te veel zelf heb opgegeten. Waar haal ik lekkere nieuwe? Op de markt? Of bij Boreka’s Ima?

Het beste artikel dat ik hier over heb gelezen staat in The Nation en heet: ‘Here’s what a man who studied every suicide attack in the world says about ISIS’ motives’. Het is geschreven door Joshua Holland en het gaat over Robert Pape, een politicoloog aan de Universiteit van Chicago, oprichter van een onderzoeksgroep, het Chicago Project on Security and Terrorism. Die groep heeft iedere terreuraanslag die sinds 1980 in de wereld is gepleegd, geanalyseerd, 4.600 in totaal.

Nee, de markt dat is te ver, dat haal ik niet. Tot hoe lang zou Borek’s Ima nog open zijn?

Pape zegt dat het religieuze fanatisme op zich niet het motief is voor zelfmoordaanslagen. Het is alleen maar een middel om jonge mannen te rekruteren en vooral ook om ze hun angst voor de dood te laten overwinnen en hun natuurlijke afkeer van het doden van onschuldige mensen. Bij 95% van alle zelfmoordaanslagen gaat het om de respons op een militaire interventie of een militaire bezetting van gebied dat de terroristen als hun territorium/thuisland beschouwen, of dat ze graag in handen willen hebben. Heel seculiere doeleinden dus. Al Qaida heeft zijn oorsprong in het Afghaanse verzet tegen de Sowjet-bezetting in de jaren ’80, aldus Pape. En IS is voortgekomen uit het verzet tegen de Amerikaanse bezetting van Irak. Bijna alle leiders van Al Qaida/IS waren ooit hoge officieren in het Irakese leger. Het religieuze fanatisme dient een seculier doel: beheersing van hulpbronnen (olie, geld) en territorium.

Een Nederlandse vriendin van me – Joods – zegt al langer dan twee jaar dat ze weg wil uit Nederland omdat ze door de toestroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten een toenemende anti-Israëlstemming en antisemitisme vreest. Ze is vooral bang voor haar kleinkinderen. Ze heeft haar hoop op Australië gevestigd, niet op Israël. Ik zei aanvankelijk dat Syrische en Afghaanse vluchtelingen wel wat anders aan hun hoofd hebben dan Joodje pesten en dat denk ik nog steeds. Maar intussen wordt wel duidelijk dat er wel degelijk IS-militanten met echte Syrische paspoorten tussen kunnen zitten. Zouden ze bij de IND genoeg mensen hebben die Syrisch-Arabisch scherp kunnen onderscheiden van Noord-Afrikaans Arabisch? Van Saoedisch-Arabisch?

Voor Al Qaida en nu voor IS is de vraag hoe ze de VS, Frankrijk en andere westerse mogendheden weg krijgen uit de Perzische Golf, als die mogendheden er zulke grote oliebelangen hebben, schrijft Pape. Een grote aanslag is daarvoor niet genoeg. Bin Laden heeft dat geprobeerd met de aanslag op de Twin Towers en het Pentagon. Hij hoopte op een grondoffensief in Afghanistan. Dat zou hem helpen bij het rekruteren van een groot aantal zelfmoordterroristen. Het Amerikaans grondoffensief in Irak, met het doel Saddam Hoessein te verwijderen en de daaropvolgende bezetting van Irak, overtrof Bin Laden’s dromen, aldus Pape; het heeft geleid tot het ontstaan van IS. De nieuwe strategie van IS en aanverwanten: met een zo groot mogelijk aantal aanvallen in Frankrijk, dat land er toe dwingen zich terug te trekken uit de coalitie tegen IS. Een tweede strategie: de anti-moslim gevoelens in Europa zodanig laten toenemen, dat dat weer nieuwe zelfmoordterroristen oplevert.

Politiesirenes – even luisteren. Maar het geluid sterft al weg, het zijn er niet heel veel. Niks aan de hand. Schrijf nog even op dat Robert Pape eindigt met een bemoedigende passage, namelijk dat het feit dat IS zich nu richt op terreuraanvallen in Europa, bewijst dat ze verzwakt zijn in Syrië en Irak, en dat de Amerikaanse aanpak werkt. En ga dan als de bliksem nieuwe Hamantaschen halen. Als ze op zijn bij Boreka’s Ima, dan is daarnaast ook nog een vestiging van English Cake. Al zijn de Hamantaschen daar wel minder lekker …

Poerim sameach!

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.