Rapeh - de libertaire antivaxxers partij

Eva van Sonderen

vrijdag 19 maart 2021

Het is bijna terug naar normaal in Israël, nu cafés en restaurants weer open zijn, alsmede alle winkels, de markt en overdekte winkelcentra. Wie gevaccineerd is en zijn vaccinatiebewijs digitaal heeft weten om te zetten in een ´groene pas´ kan binnen zitten in een café of restaurant, de rest mag op het terras. De mondkapjesplicht blijft gehandhaafd, en ook het twee meter afstand houden. Als het besmettingscijfer laag blijft, is er kans dat de seder weer met meer mensen dan het eigen gezin mag worden gevierd. Als het reproductiegetal, dat op het ogenblik 0.72 is, tenminste niet boven de 1 uitkomt.

De laatste weken ontving ik op mijn Facebook tijdlijn alarmerende berichten uit Nederland over "de vreselijke dingen die nu in Israël gebeuren." Nee, dit ging niet over het Israëlische leger of over Palestijnen, maar over de coronamaatregelen in Israël. Vreselijke dingen?! Dat was nieuws voor mij. Die berichten bleken in omloop te zijn gekomen door een inmiddels breed verspreide video van een religieuze vrouw, Ilana Rachel, die op vrij hysterische wijze verslag doet over het Israëlische beleid inzake corona.

De Israëlische bevolking zou niet geïnformeerd zijn dat er, zonder hun instemming, een ongehoord medisch experiment met hen wordt uitgevoerd. Ik wist vanaf het begin dat de deal eruit bestond dat we snel voldoende vaccins konden kopen, op voorwaarde dat onze medische gegevens zouden worden doorgegeven aan Pfizer – wel geheel geanonimiseerd, zonder naam, adres of nummer van je persoonsbewijs. Maar misschien heeft die deal niet klip en klaar in de krant gestaan. De religieuze dame, Ilana Rachel Daniels, blijkt een Amerikaanse yogalerares en wellness counselor uit Jeruzalem te zijn, qua uiterlijk (tulbandachtige hoofdbedekking een baalat tesjoewa uit de kleurige hippie-style gemeenschap in Jeruzalem. Een artikel van haar hand, 'Dit is geen vaccin', waarin ze schrijft dat Pfizer geen vaccin is maar genetic engineering, werd 13 januari jongst leden gepubliceerd op de website van de nationaal-religieuze zender Arutz-7.

Deze Ilana Daniels blijkt deel uit te maken van een nieuwe politieke partij Rapeh (Genees), waarvan de lijsttrekker, dr. Aryeh Avni, een holistisch werkende anti-vaxxer arts is (of was, want zijn medische bevoegdheid is inmiddels ingetrokken door het ministerie van Volksgezondheid, als gevolg van klachten overgelegd door het disciplinair comité van de medische stand). Hij was arts bij het grootste ziekenfonds Clalit, werd daar in 2000 om onbekende redenen ontslagen en heeft nu een eigen holistische kliniek. (Dat intrekken van zijn medisch licentie geeft onmiddellijk voeding aan de achterdocht dat er iets mis is met het vaccin, als de staat ieder anti-geluid smoort …)

Het partijprogramma van Rapeh lijkt op het eerste gezicht zo gek nog niet: de focus ligt op het versterken van de preventieve zorg. Dat houdt het bevorderen van biologische landbouw in, een einde aan het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar ook het verwijderen van zendmasten uit het publieke domein, vooral rond scholen, ziekenhuizen en bejaardentehuizen; het verwijderen van fluor en chloor uit het drinkwater (ik dacht dat er hier al lang geen fluor meer in het drinkwater zit) en het vergoeden van alternatieve geneeswijzen door de ziekenfondsen.

Daar kan ik mij wel in vinden. Maar daarna wordt het anti-overheidsparanoia. De ambtenaren van Volksgezondheid hebben volgens Avni sinds de oprichting van de staat misdaden gepleegd tegen de burgers van Israël, door hen slaven te maken van de vaccinatie-industrie en de chemotherapie, zonder aandacht te schenken aan hoe je op natuurlijke wijze gezond kunt blijven. Want: "Als kankerpatiënten zouden weigeren om vergif in te nemen (chemotherapie) zouden oncologen werkloos worden." De rest van het programma: tegen lockdowns, tegen afstand houden van elkaar, tegen tracking van geïnfecteerden per telefoon, (is trouwens grandioos mislukt, dus daar hoeft geen actie tegen te worden gevoerd), tegen het dragen van mondkapjes en vooral tegen de ´groene pas´ voor gevaccineerden.

Een typische Amerikaans-libertaire agenda, wantrouwend naar de overheid en voor bijna totale vrijheid van de individuele burger; de enige grens is aantasting van de vrijheid van een andere burger. Maar de groene pas is niet ingevoerd om mensen te pesten, maar om ervoor te zorgen dat de besmettingsgraad daalt. En het werkt – op het moment dat ik dit schrijf, 16 maart, is de reproductiefactor 0.72, de laagste waarde sinds oktober. Ik heb enig begrip voor wie zich om principiële redenen niet wil laten inenten, maar neem dan óók de consequenties van die beslissing. Zoals voorlopig niet naar de sportschool kunnen, of kunnen eten in een restaurant. En ga dat niet “apartheid” noemen, zoals Ilana Daniels in de video doet.

Gelukkig rekent een andere religieuze vrouw, Sivan Rahav Meir, in The Times of Israël af met zulk gedachtegoed. Zij werd, na te hebben verteld dat ze was gevaccineerd, op sociale media overspoeld met honderden berichten per dag, zoals: "En, heb je genoten van alle likes die je kreeg op de foto die je postte dat je die prik hebt genomen? Je hebt er duidelijk geen moeite mee om gevaarlijke experimenten op mensen te steunen." Ze reageert door nog eens te melden dat de eventuele schadelijke effecten van de inenting volgens de wetenschappelijke en medische wereld minimaal zijn, vergeleken met de schade die corona kan veroorzaken. "Hoe vaak kun je een video posten van een of andere Italiaans arts die 'de waarheid vertelt die door iedereen wordt verzwegen´?"

Meestal gaat het niet om feiten, vervolgt ze, maar om mensen die bang zijn, duidelijke informatie nodig hebben en geruststelling. Maar vaak ligt het ook dieper. Mensen die het 'het establishment' wantrouwen, laten zich niet overtuigen door rationele argumenten. Er zijn mensen bij die fundamenteel hebben besloten niemand meer te vertrouwen. Zodra de motivatie niet rationeel is, is de taal die wordt gebruikt ook totaal gestoord. Sinds wanneer halen mensen er termen als apartheid, holocaust, selectie en Mengele bij als ze discussiëren over het al dan niet nemen van een inenting? Hoe kan iemand die zonder vaccinatiebewijs de sportschool niet inkomt, dat gelijkstellen aan een concentratiekamp?! vraagt zij zich af.

Ik krijg de indruk dat in Nederland de beweging tegen het vaccineren en de andere maatregelen veel wijdverbreider is dan hier. Hier plukken we nu al de vruchten van het vaccinatiebeleid, maar door het gedecentraliseerde geklungel in Nederland zitten mijn leeftijdgenoten nog met smart te wachten op een prik en worden er ten bate van enige versoepeling onzinnige regels bedacht, zoals dat je in een (boek)winkel maar tien minuten de tijd hebt om iets uit te zoeken, een boek of een kledingstuk. De charme van een boek kopen in de betere boekhandel is toch juist het rondneuzen, het hier en daar inkijken van een boek, en de boekverkoper om advies vragen. Gaat Nederland ten onder aan te veel regelgeving? Het zorgt in ieder geval niet voor een soepel schakelend beleid dat inspeelt op veranderingen. Wel voor veel boze mensen die niet meer willen meedoen. En misschien zelfs op de partij van de geparfumeerde boze Leidse student gaan stemmen.

8 + 2 = ?
Je kan er tientallen Collins aan besteden, de lofzang over uit zingen, het is en blijft apartheid, segregatie en zet mensen buiten een opgedrongen maatschappij.o
Dear Eva, Could you please consider the following questions? Why did Netayahu make an agreement with Pfizer that is closed and may not be seen for 30 years? Why are companies producing "vaccinations" not accountable for any reprecusions from their product? Why do Dutch IC doctors complain that their ward's are being overpopulated by obese and lung patients, who then prevent them from treating other patients? It is too simple just to write off Rapeh as "liberitarians" or "health freaks" or place them in the same boat as the oppurtunist from Leiden (FvD?!?). Do you believe that the world's saviour is a vaccination or do we have a responsibility as well to improve our immune system to prevent the fatalness of viruses? Since we belong both to the same tribe with an ancient Talmudic tradition of finding the truth in each school whether Hillel's or Shamai's, I ask you seriously to reconsider the questions I pose to you. Polarization of our people or further division of "Corona camps" helps no one. We have been given in this earthly life a body, which is our responsibilty to take care of in order to serve the higher goals we are challenged to pursue. Thank you for your consideration of these questions. I read and speak Dutch fluently. - Sid Bachrach, author of Zo zoet als honing ( Ten Have 2011), part time teacher at the International School Eindhoven and Coordinator of the Weyst in Handel, North Brabant, an ecological ecumenical center.
Mooie aanvulling op de ‘gewone’ verslaggeving over het COVID-pandemonium in Israël, én meteen debat over de nieuwste open zenuw in de vaccinatie-golf daar (en hier). Ook heel welkom dat nogmaals de privacy-voorwaarden van de Pfizerdeal worden opgesomd ; toen dat nog vers nieuws was kwam dat voor de betere krantenlezer goed door, nu drie maanden later blijft Israël-VaccinatieLand nr.1 wel in het nieuws, maar is de verwondering en bewondering veelal overschaduwd door termen als als dat de regering haar burgers heeft ‘overgeleverd’ aan Big Pharma, en dat ook nog eens voor ‘onbehoorlijk’ veel geld. Zonder benoeming van de privacyvoorwaarden.. De nieuwste mode in Israël-bashing. Bij de weergave van de superpolarisatie rondom het vaccin in Israël staan in de column de regels die weleens De Zin Van Het Jaar kunnen worden: “Sinds wanneer halen mensen er termen als apartheid, holocaust, selectie en Mengele bij als ze discussiëren over het al dan niet nemen van een inenting?” Onlangs knipte ik een stukje met een korte beschouwing over boekje van uitgever Cossee, Amsterdam uit Het Parool. Het bevat een lezing door David Grossman, die hij in 2020 in Frankfurt gaf met de titel Looking into this Era/ Dit tijdperk inkijken. Wat, aldus Grossman, kunnen wij doen om antwoorden te vinden en te formuleren binnen de ‘ALGEHELE ONENIGHEID’ van deze moeilijke tijden? Hij schreef deze tekst vanuit zijn huis net buiten Jeruzalem, denkend aan andere schrijvers die vrienden zijn geworden en met wie hij zich door hun boeken verbonden voelt, aan hoe ze net als hij, achter hun computer zitten, op zoek naar dat ene ongrijpbare woord. Wat zou hun unieke bijdrage kunnen zijn om het leed in coronatijd te verzachten? “Ik geloof dat dat ‘iets’ onze observatie is. De manier waarop we naar de wereld kijken. Observatie is de kern van onze kunst”
Shalom Sid, thank you for writing. I don't know about a closed agreement secret for 30 years, that Netanyahu made with Pfizer, so please give me a reliable source. I did not write off Rapeh as "health freaks"; that is a term you use. Actually, I wrote that I am sympathetic to their health program. From 1970 till 1974 my partner and me owned the first alternative healthfood store in Amsterdam (De Knetterwinkel in de Jordaan), so you could define me as a health freak as well. Of course it is important to take one's own responsibility for one's health, to eat as healthy as possible, to exercise, to do yoga or dance or meditate, and to be in nature as much as one can, in order to keep one's physical and emotional balance in this crazy world. What I am opposing in this column, is the fanaticism, the anti-medical attitude and the anti-scientific attitude that I see in the anti-vaxxers movement and also hear in the videos of Rapeh. The aggressive utterances about oncologists for instance. If you want the regular medical world and the complementary medical world to cooperate in the future, you should be more appreciative for the intention of regular MD's and surgeons, whose calling is just as much to help their patients. And about the hysterical 'news' about dictatorial measures that Israel was said to have taken in the corona crisis: I received a message from a beloved family member who, after having seen Rapeh's video, thought that pupils in Israel who are not vaccinated, could not do their bagrut; that people who don't want to be vaccinated don't get food anymore; that unvaccinated people are punished and monitored through getting electronic ankle bands indefinitely. I explained that the first two things were BS, and that electronic ARMbands are given to Israelis who return from infected countries, only if they prefer to spend their 10 days of quarantaine at home, instead of in a government-paid hotel , and that it is only a means to make sure they stay at home, that's all. She was reassured. As a Jew and as a social-democrat I feel that 'solidarity' with others who are less lucky than you, more vulnerable, elderly, or overweight, is at least so important as 'individual freedom'. And I am very worried about the many anti-vaxxers who fall for the weird and paranoid ideas that have been brought into the world by Qanon - such as that Bill Gates in cooperation with Big Pharma is executing a program to extinguish a part of humanity - that there is a chip in the vaccines - that these vacccines will change our DNA - that a secret world elite, including Bill and Hillary Clinton are running a pedophilic organisation - I can go on and on, you only have to look at responses of so-called 'woke' people on Facebook to see the whole ball of conspiracy ideas unwind. Oh, I forgot of course that Donald Trump is in fact the Ultimate Saviour, who will shine His light on everything evil and hidden in the world. I see more and more people go down that rabbit-hope. to speak in terms of Alice in Wonderland, and land in a totally topsy-turvy reality of utter distrust and paranoia. And about Baudet: again from anti-vaxxers posts I learned that many of them, especially women, saw him as the only person standing up for their 'freedom'. Baudet was aware of it and made the fight againt the vaccine his central message; and I guess he got a lot of these female votes.
Ik denk dat ik meer vertrouwen heb in mijn eigen "rofeh" dan in Rapeh. Dank voor je interessante column!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.