Jerusalem Gay Parade

Eva van Sonderen

vrijdag 10 juni 2022

De politie was op donderdag 2 juni opnieuw zeer zichtbaar aanwezig in Jeruzalem, deze keer niet voor de Jom Jeroesjalajim optocht door een deel van de Arabische wijk in de Oude Stad, maar voor de Gay Parade. Ik wandelde om een uur of drie naar het Gan HaPa'amon parkje in de German Colony, waar de stoet begon, en daar was het al bomvol.

Veel jongeren, ook stellen met baby´s en kleuters, grote kleurige spandoeken, regenboogkleurige bordjes met Ve ahavta et ha reach kamocha (Houd van je naaste als van jezelf), mannen en vrouwen met regenboogwaaiers, trossen paarse ballonnen; het zag er uit als een Poerim-optocht. 7000 à 7500 deelnemers hoorde ik achteraf. Veel muziek, veel getrommel. Opvallend, zeker vergeleken met het equivalent in Amsterdam, was de bijna complete afwezigheid van echte freaks.

De stoet trok vanaf het parkje langzaam naar het Onafhankelijkheidspark in het centrum van Jeruzalem en werd beschermd door zo´n 2400 gewapende politieagenten. Dat is niet voor niets, het is zeven jaar geleden dat Yishai Schissel, een ultra-orthodoxe extremist, met een mes instak op zes deelnemers van de Gay Parade, onder wie de zestienjarige Shira Banki, die later in het ziekenhuis overleed aan haar verwondingen.

Ook deze keer hadden de organisatoren van de tocht alsmede drie centrum-linkse parlementariërs doodsbedreigingen ontvangen: "Jullie wacht het lot van Shira Banki". Afzenders op Twitter en Facebook: de Broeders van Yishai Schissel. Er is inmiddels een twintigjarige man gearresteerd die wordt verdacht van deze bedreigingen.

Het was dan ook niet voor niets – ik zag dat achteraf op Facebook – dat Tamar Applebaum, de vrouwelijke rabbijn van de progressieve (conservative) Kehillat Zion, bij aanvang van de tocht het Gebed voor de Reiziger uitsprak, een gebed waarin om bescherming wordt gevraagd. Ook Oded Mazor, rabbijn van mijn sjoel Kol Haneshama (reform) was aanwezig, samen met een aantal leden van zijn gemeente. Tegelijkertijd zag ik hier en daar ook een oudere orthodoxe vrouw met lange rokken en hoofdbedekking, enthousiast meelopen, misschien moeders, bondgenoten van hun gay zoons en dochters?

8 + 4 = ?
Dank je zeer, Eva. Stug door gaan. Het is alsof je mijn gedachten, ideen en gevoelens o.a. ook uit mijn naam schrijft. Mijn eerste gay parade was in San Fransisco toen mijn gay zoon er nog lang niet woonde. Dat was 1978. Hij woont daar nu al zo een 38 jaar.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.