Derde seger (lockdown)

Eva van Sonderen

vrijdag 8 januari 2021

Woensdag 30 december ging ik de Covid-vaccinatie halen bij de Pais Arena, vlakbij het naar oud-burgemeester Teddy Kollek genoemde stadion. Ik was besteld om 11.40. Omdat ik die Pais Arena niet kende heb ik een taxi genomen om niet te hoeven zoeken en dan te laat te komen. (Ik had tot het laatste moment nog geaarzeld of ik het wel zou doen; de geluiden uit het anti-kamp hadden me toch beïnvloed.)


Vaccinatiebanier van het ziekenfonds Claliet bij de Pais Arena

Nadat de taxi me had afgezet, was de locatie niet meer te missen, overal banieren en grote plakkaten van Maccabi. De vaccinatie vond plaats in een enorme ingangshal, waar zwarte plastic stoelen op ruime afstand van elkaar waren geplaatst. Het was voortreffelijk georganiseerd: ik kwam binnen om 11.20, kreeg een nummertje plus een formulier waarop ik moest invullen dat ik geen koorts had en nog wat details, en kon op een elektronisch bord zien wanneer ik aan de beurt was bij een van de genummerde vaccinatieposten in dezelfde ruimte. Overal zwermden Maccabi-medewerkers rond die je de weg wezen of vragen konden beantwoorden. Om ongeveer 11.40 was ik inderdaad aan de beurt; een pijnloze prik en ik kon weer terug naar de plastic stoelen om een kwartier te wachten of er geen allergische effecten zouden optreden. De tweede ‘booster’ prik moet ik op 20 januari halen, en zeven à tien dagen daarna zou de optimale immuniteit een feit moeten zijn.

Voor mijn neus vond een bescheiden feestelijke ceremonie plaats met Maccabi-medewerkers, meest jonge vrouwen met hoge hakken en strakke broeken, maar ook twee orthodoxe vrouwen in degelijke kleding, plus een modern-orthodoxe jongeman en twee ultra-orthodoxen in zwarte jassen en met peijes langs de slapen. Er moest een groepsfoto worden gemaakt, in een halve cirkel, de modern-orthodoxe jongeman knielde zonder aarzeling tussen knielende vrouwen, de twee charediem stonden aan de zijkant, evenzeer te glimmen als de rest. Op het moment suprême stak iedereen z’n duim op en een van de charediem vormde met beide wijsvingers en duimen een hartje. Mooi om die samenwerking te zien.

Volgens het ministerie van Volkgezondheid waren er op 29 december 152.000 mensen gevaccineerd, en in totaal al 650.000. Want de verwachting dat meer dan vijftig procent van de bevolking zou aarzelen, is niet bewaarheid geworden. De callcenters die je voor een afspraak moest bellen, werden in het begin overweldigd door de respons. Alleen door mijn telefoon op ‘speaker’ te zetten en intussen iets anders te gaan doen, kon ik na een paar dagen een levend persoon aan de lijn krijgen. “Op naar de twee miljoen vaccinaties”, twitterde Yuli Edelstein, de minister van Volksgezondheid, op 30 december.

De twee dagen na de vaccinatie was ik wel vermoeider dan anders, en kwam er een soort grijze depressie op, maar dat kan ook zijn gekomen omdat er hier niets van een jaarwisseling was te bespeuren. Nog nooit zo’n geruisloze, eenzame jaarwisseling meegemaakt. Op 1 januari voelde ik me weer prima.

De gehoopte twee miljoen vaccinaties stokken, want op het ogenblik, 5 januari, blijken er niet genoeg Pfizer-vaccins meer te zijn voor een volgende week. Wat er is, wordt bewaard voor de boosters aan de al gevaccineerde 60-plussers en gezondheidsmedewerkers. Er werd even geopperd die tweede ronde uit te stellen en de vaccins te geven aan nog ongevaccineerde groepen, maar dat gaat gelukkig niet door, want anders zijn alle 650.000 nog onvoldoende beschermd. Je doet het goed of je doet het helemaal niet. Het tekort aan vaccins schijnt een gevolg te zijn van de ophef die het Israëlische vaccinatiesucces in de wereld teweeg heeft gebracht, waardoor andere landen nu druk uitoefenen op Pfizer om eerst vaccins aan hen te leveren. Overigens wordt eind januari de eerste lading vaccins van Moderna verwacht.

De derde lockdown blijkt het aantal nieuwe infecties helaas niet in te dammen. Aantal nieuwe infecties maandagavond 4 januari: 8.300. Ik merk ook nauwelijks iets van een lockdown, er wordt niet gehandhaafd, op Machané Yehoeda was het druk, al waren lang niet alle kramen open. De derde golf van infecties is ernstiger dan de tweede, misschien doordat het winter is en mensen meer binnenshuis zitten. Ziekenhuizen zien een scherpe stijging aan patiënten in ernstige conditie, zelfs jonge dertigers. Terwijl er meer coronazalen moeten worden geopend, is er een groot gebrek aan bedden en verpleegkundigen. Waarschijnlijk wordt vandaag, 5 januari, besloten tot nog strengere maatregelen, zoals sluiting van alle scholen. Want 42 procent van de infectiegevallen worden gevormd door schoolkinderen en onderwijspersoneel.

Een van de treurigste aspecten van deze crisis vind ik de oorlog die is ontstaan tussen voor- en tegenstanders van een vaccin en die mij vooral bereikt via Facebook. Aan de ene kant verdedigers van de (medische) wetenschap, aan de andere kant voorstanders van natuurgeneeskunde, homeopathie en andere complementaire geneeswijzen. Ik heb zelf goede ervaringen met geneeswijzen als homeopathie en chiropraxis; ik werk voor mezelf met Bach bloesemremedies en aromatherapie. Ik ben van mening dat natuurgeneeswijzen en dergelijke de reguliere medische praktijk uitstekend kunnen aanvullen.

Maar wat er nu speelt, is een totale polarisatie. Iedereen die zich laat vaccineren, wordt door anti-vaxxers uitgemaakt voor een dom schaap dat meegaat met een duistere samenzwering, uiteraard aangevoerd door Bill Gates en Big Pharma. Alleen degenen die ‘ontwaakt’ zijn hebben dit door en trachten vergeefs de rest van de mensheid te waarschuwen voor een onverbiddelijke fysieke en geestelijke slavernij, via de levensgevaarlijke stofjes in de vaccins. Er worden argumenten aangedragen waaruit blijkt dat eenvoudige biologie- en scheikundelessen aan de schrijfster (het zijn helaas meest vrouwen) voorbij zijn gegaan. Er valt ook niet tegenop uit te leggen, want het betreft een hermetisch gesloten wereldbeeld. De samenzweringsgelovigen schaden daarbij ook nog eens de reputatie van alle normale natuurgeneeskundigen, masseuses, homeopaten, chiropractors enzovoorts.

Als ik even boven mijn woede uitstijg, denk ik: ach ja, het is allemaal angst. Die zich op deze wijze manifesteert.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Heel goed beschreven bedankt.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012