Bosbranden

Eva van Sonderen

vrijdag 25 november 2016

Terwijl ik dit opschrijf woeden er al twee dagen lang grote bosbranden op tal van locaties in Israël. In de stad Zichron Ya’acov brak dinsdagmiddag een grote brand uit waarbij acht mensen wegens rookinhalering in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Op Ynet-news zie ik beelden van uitgebrande, zwartgeblakerde huizen en uitgebrande autowrakken. Brandweerlieden met gasmaskers op. Dertig huizen hebben schade opgelopen, twintig daarvan werden onbewoonbaar. De hele stad is geëvacueerd.

Vanochtend, woensdag 23 november, brak er brand uit in Nataf, een nederzetting in de heuvels vlakbij Jeruzalem. Liefst 25 brandweerkorpsen werden er op afgestuurd en al is het gevaar voor het dorp geweken, nog steeds is de brandweer het vuur niet meester. Bewoners die toch werden geëvacueerd, vonden onderdak in het nabijgelegen Arabische stadje Abu Ghosh. Nataf is echt dichtbij Jeruzalem. Ik loop even de tuin van dit sjikoen flatgebouw in en nu ruik ik het ook een beetje, alsof er iemand ergens een open haard heeft staan. Joodse en Arabische inwoners van Nevé Shalom, het ‘vredesdorp’ moesten dinsdagochtend al worden geëvacueerd, omdat een bosbrand in de omgeving gevaarlijk dichtbij kwam. De brand in Zichron Ya’acov, die bezworen leek, is door het draaien van de wind weer opgelaaid, de brandweer is daar nog steeds bezig.

De Israëlische regering heeft inmiddels assistentie gevraagd aan Cyprus, Griekenland en Italië, vooral om blusvliegtuigen te sturen. Er wordt zelfs gedacht om assistentie aan Turkije te vragen. Er zijn echt in het hele land branden: bij een school in Nazareth, die is inmiddels geblust. Brand in Tsfat, hoog boven het Meer van Galilea, dreigt over te slaan naar het nabijgelegen bos. Een brandje vlakbij een opslagtank voor gas tussen Kiryat Arba en de nederzetting Adora op de Westelijke Jordaanoever is onder controle. Maar inwoners van de nederzetting Dolev, ook op de Westbank, moesten worden geëvacueerd toen de bosbrand hun huizen naderde. Doordat de wind vaak van richting verandert, wordt bijna geblust vuur weer aangewakkerd. Zestig brandweerkorpsen hebben in Dolev de hele nacht van dinsdag op woensdag doorgewerkt, de vlammen waren soms twintig meter hoog, meldt alweer Ynet, met een foto er bij. Hier en daar ontploften de tankjes met kookgas die veel mensen bij hun woning hebben staan.

De oorzaak van al deze branden – ik heb ze lang niet allemaal opgenoemd – wordt gezocht in de combinatie van grote droogte, te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en sterke wind. Maar omdat er op zoveel plekken in het land brand woedt, sluit men moedwillige brandstichting niet uit. Vooralsnog is daar geen bewijs van gevonden. Toch ga ik zo meteen de hele tuin rond het gebouw met de tuinslang te lijf, opdat alles kletsnat wordt en ik min of meer rustig kan slapen vannacht.

8 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.