Welkom terug

Eva van Sonderen

vrijdag 5 december 2014

Je kunt geen drie weken meer weg uit Israël of de regering ploft uit elkaar (de term: ‘is gevallen’ lijkt me te mild voor deze situatie). En intussen is er ook alweer een aanslag(je) geweest, in een supermarkt van Rami Levy nabij Ma’alee Adoemim, een stad buiten de Groene Lijn. Een Palestijnse jongen stak twee vijftigers met een mes, een toevallig daar winkelende bewaker schoot hem neer (niet dood hoor, gewond afgevoerd naar een ziekenhuis). Het moderne comfortabele vliegtuig van El Al was maar halfvol, en in de aankomsthal van de luchthaven was het griezelig leeg. De meeste aankomenden werden opgehaald door familie of namen een privé-taxi. De chauffeur van de Nesjer sjeroet hengelde vergeefs naar de tien passagiers die hij nodig had om te vertrekken. Twee vrouwen die zich al hadden aangemeld, bedachten zich en namen samen een privé-taxi. Langzamerhand spoelden er meer passagiers aan, er was een vliegtuig uit New York geland. Een elegante, jonge, orthodoxe vrouw uit de VS had vier dikke koffers bij zich. Bij het inladen beklaagde de chauffeur zich over het aantal. “I don't want to be shouted at like that,” zei ze beledigd en maakte aanstalten om de koffers er uit te halen. Ik haastte me te bemiddelen tussen haar en de bestuurder, want dat konden we niet hebben, weer een passagier minder, dus langer wachten en later thuis komen. Een andere dame had een stoel waarvan de leuning niet meer recht kon. Chauffeur en collega duwden en trokken er aan, zonder resultaat. De passagier berustte. Tenslotte vertrokken we gelukkig met negen passagiers. Onderweg maakte de chauffeur een noodstop omdat het raampje bij de Amerikaanse niet goed sloot, ze klaagde over tocht. Er werd weer geduwd aan het inderdaad kapotte raam, en weer verder gereden. Welcome back home.

In maart zijn de verkiezingen voor een nieuwe regering. Volgens verschillende polls maakt Netanjahoe kans weer het premierschap binnen te halen, als hij tenminste een verbond sluit met de door Lapid buitengesloten religieuze partijen. Ik begrijp niet dat de burgers van Israël opnieuw zouden kiezen voor de angstige, manipulerende premier die de relatie met de VS zo volkomen heeft verpest en allerlei andere rampspoed heeft gebracht, al is hij een begaafd redenaar die met sonore stem nietszeggendheden kan debiteren. Het zal wel komen door de chronische stress waar iedereen die hier woont al jaren en jaren aan blootstaat, dat tast de hersencapaciteit aan, dan kan men niet meer goed nadenken.

Maar vandaag is de lucht blauw, de zon schijnt en het wordt misschien wel vijftien graden. Dat scheelt.

7 + 3 = ?
Lieve Eva, Met alle respect voor je verhalen toch een korte aantekening. Bibi is 1 van onze beste premiers, die we tot nu toe hebben gehad. Hij heeft geen problemen met de Amerrikanen maar met Obama. Hij is niet de enige. Obama heeft plannen wat betreft het M.O die simpelweg gesteld, totaal onaanvaardbaar zijn voor het Joodse land Israel. Vergeet niet dat de Hamas en de PA maar 1 onderwerp in hun hoofd hebben en dat is het veroveren van ons land en de verdrijving van de hier wonende Joden. Obama heeft Moslimbloed in zijn aderen en Bibi beseft heel goed hoe dat te vertalen en daar de uiterst noodzakelijke maatregelen voor te nemen. De polls wijzen overigens heel duidelijk aan dat het Bibi als premier wil houden. Ik hoop dat dit ook het resultaat zal zijn van de op 17/3 te houden verkiezingen. Shalom, Harry
Moslimbloed??? Hoe ziet dat er uit?
Wat een opmerking van U mijnheer Harry Nihom! Inderdaad hoe ziet moslimbloed eruit? Is dat blauw of groen, of heeft het een andere samenstelling dan het bloed van niet moslims? Mijnheer Nihom weigert u het bloed van een moslim, als u in levensgevaar een transfusie nodig heeft en bijvoorbeeld alleen het bloed van Obama beschikbaar is?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.