Vreugdevuren

Renée Citroen

vrijdag 20 december 2019

Het woord 'vreugdevuur' vind ik een beetje vreemd. De vuren werden destijds ingesteld om de rellen en vernielingen tegen te gaan, niet alleen in Duindorp en op Scheveningen, maar in heel Den Haag. Maar er kwam niet veel vreugde bij kijken de laatste jaren. De gemeente greep hard in na de rellen die ontstonden omdat de gemeente de vuren verbood. Ze zijn daar behoorlijk tone deaf, zoals dat in de Verenigde Staten heet, doof voor de meest vanzelfsprekende gevoeligheden van de burgers. Je gedoogt iets jarenlang en dan verbiedt je het opeens. Ja, na de gevaarlijk hoge vuren van vorig jaar, maar met een veel te korte periode om goedkeuringsformulieren aan te vragen.

Ik schreef er een ingezonden brief over naar NRC (Juffrouw Boas keek weer goedkeurend over mijn schouder).

Er werd geen alternatief geboden; er werd de jongens niets gevraagd. Blijkbaar is dat later wel gebeurd, maar natuurlijk veel te laat om nog iets te organiseren als gemeente. Waarom maak ik me hier druk om? Om de lafheid van de overheid, de ongevoeligheid en het gebrek aan communicatie.

Logisch dat je dan kwaad wordt als je zo wordt behandeld, want je wordt niet gehoord. Volgens onderzoek is dat het meest kwetsende en (ook fysiek) pijnlijke, dat een mens kan overkomen.

Nee, je moet dan niet meteen je eigen wijk in brand gaan steken en met brandbommen gaan gooien, maar dat vond natuurlijk ook niet iedereen in Duindorp oké.

Het gaat mij er om dat dit een heel duidelijk voorbeeld is van hoe mensen zich niet gehoord voelen. En ja, het zijn dan weer de laaggeschoolde, armste burgers van ons land. Ik had wel een beetje een vervelend gevoel toen ik de brief naar NRC stuurde: daar héb je weer zo'n hoogopgeleid keurig mens uit een rijke buurt die wel zal vertellen hoe het moet. Maar ik vond het toch belangrijk om te laten weten dat ik óók kwaad ben over hoe het is gegaan. Deze mensen voelen zich in de steek gelaten en dat zijn ze ook. Ik deed in de brief een oproep om een concert op oudejaarsavond te organiseren in plaats van het vuur. En dan niet door de gemeente, maar door musici en artiesten zelf. Nog niets gehoord, in artistieke kringen wordt NRC kennelijk niet gelezen.

Ik hoop dat er toch een alternatief komt. Ze moeten daar in de Haagse wijken niet in de kou blijven staan en dan maar rotzooi gaan trappen, wat de gemeente weer keihard gaat aanpakken. De toon van burgemeester Remkes stond me tegen, kil en hard. De verharding van het debat, die alleen maar escalatie oproept; dominee Gremdaat verwoordde dat ook al mooi op zijn manier bij De Wereld Draait Door.

En waarom maak ik me vooral druk? Omdat er mensen, omroepen, partijen zijn die zeggen dat ze wél luisteren naar 'de ongehoorden': de populisten, de ophitsers op Facebook, de zondebokzoekers, de fake news-verspreiders, de leugenaars. Die springen er bovenop. Dat moeten we toch niet laten gebeuren?

Laten we met Chanoeka échte vreugdevuurtjes aansteken, die licht en vrede verspreiden. Hopelijk ook in Duindorp.

Chanoeka sameach en alle goeds voor 2020!

7 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.