Westerbork again

Renée Citroen

vrijdag 1 februari 2019

Dirk Mulder vertrekt in juli als directeur van Westerbork. Waarom niet meteen? Er was al stennis over de voorgenomen lezing van Isabel van Boetzelaer over haar foute familie. Dat begreep hij niet. Nu komt er een sponsorloop vanuit Kamp Westerbork, voor 'de vluchtelingen'. Ja, Westerbork was eerst een opvangkamp voor Duitse Joden die Hitler-Duitsland ontvluchtten. Dat is tachtig jaar geleden en dat willen ze herdenken. Wéér begrijpt Mulder de ophef niet. “We hebben het op een heel zorgvuldige manier proberen duidelijk te maken.” Dat is dus niet gelukt, want het valt niet te begrijpen.

In zijn reactie in het NIW maakt hij het nog erger: “Wat ik constateer, is dat dé Joodse gemeenschap natuurlijk niet bestaat.” Van de Joodse organisaties vindt namelijk Alleen Een Ander Joods Geluid het een goed plan. Dat zegt genoeg, hun geluid is altijd anders, lees anti-Joods.

Mulders irritatie over de kritiek op zijn plan is duidelijk te merken in het interview en hij hangt zelfs op met de mij onbekende uitdrukking "Ik heb er zat van."

Wat doet hij daar dan nog, als je zó ongevoelig bent voor de beladenheid van die onheilsplek, waar Joden, Sinti en Roma gevangen zaten om te worden gedeporteerd naar hun vernietiging?

Laat Westerbork een herinneringscentrum blijven, een plek van stilte en bezinning. Daar past geen heisa van een grote wandelende mensenmassa bij, hoe 'ingetogen' en 'sober' de bedoeling ook is.

Het 'goede' nieuws is dat een aantal Joodse medewerkers, die jarenlang meewerkten aan de lesprogramma’s van Westerbork, hun medewerking hebben opgezegd. Een duidelijk signaal naar Mulder en zijn eventuele opvolger.

Tot nu toe was Westerbork haast geen issue binnen Joods Nederland, men liep er in een grote boog omheen, want te gevoelig. Daar heeft Mulder jarenlang van kunnen profiteren en de boel naar zijn hand kunnen zetten*, onder andere met plannen om aandacht te besteden aan de daders en nu dan aan 'de vluchtelingen'.

De leden van de Raad van Toezicht en de Raad van Advies, onder wie een aantal Joden, hebben hem zijn gang laten gaan toen hij Isabel van Boetzelaer wilde laten spreken. Eerder is Chris van der Heijden er wel geweest, ook een kampioen van de nivellering.

Ik ben blij dat de stemming is omgeslagen en Westerbork weer wordt geclaimd als een plek van 'ons', hoe beladen ook. Want als er zó ongevoelig en kwetsend met de laatste verblijfplaats vóór de vernietigingskampen van onze familie wordt omgegaan, is het hoog nodig dat wij er ons mee bemoeien. Voordat de nivellering uitloopt op ontkenning.

  • Over een andere misser van Mulder heb ik al eens geschreven in mijn column over een ruzie in de familie Asser naar aanleiding van de films van Joosje en Hella Asser, dochters van de net overleden Eli Asser z.l. In de media werd deze week voornamelijk aandacht besteed aan de film van Hella, wat de objectiviteit niet ten goede komt. Alleen Jonet plaatste een evenwichtig artikel.
8 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.