Check, pas aan en door

Renée Citroen

vrijdag 16 juni 2023

Een nichtje van de koning greep in toen ze op een terras racistische taal hoorde. Ze kreeg op social media veel bijval van jongeren. Het werd uitgelegd door een wetenschapper, die meldde dat het goed was dat zo'n rolmodel als deze, niet helemaal gewone, studente zoiets doet. Dan durven anderen het een volgende keer ook.

Er kwam een discussie op gang of dat vaker moest gebeuren. Maar veel mensen vinden het moeilijk om in te grijpen. En dan staan ze als omstanders aan de kant niets te doen en wordt het slachtoffer in de steek gelaten.

Er werd ook getwijfeld of het wel toeval was dat de studente op dat terras zat. Maar dat is niet belangrijk, als mensen hoe dan ook maar van zich laten horen als dat nodig is. Ik deed het eens in de trein toen ik antisemitische taal hoorde, wat meteen werd ontkend, want “je mag toch wel kritisch zijn op Israël?” Dan is er geen discussie meer mogelijk. Zie mijn vorige column: het gelijk ligt altijd bij degenen die niet in discussie willen.

Maar het is hoopvol dat veel jongeren er nu anders tegenaan kijken. Je kunt wél iets doen, in ieder geval je stem verheffen. Kol Jisrael arevim ze bazeh, heel Jisraeel is verantwoordelijk voor elkaar, zegt de Talmoed. En dan niet alleen 'moreel verantwoordelijk', zoals premier Rutte zei in het aardbevingsdebat. Dan hoef je namelijk niet écht schuld te bekennen en daar consequenties aan te verbinden.

“Check, pas aan en door” is een reclame van de belastingdienst, als de hoogte van je toeslag verandert. Wie verzint zo'n cynische slagzin, dan moet je toch wel onder de bekende steen hebben gelegen. Maar het klopt helemaal voor Rutte en het kabinet dat niet wil vallen, omdat er dan nieuwe verkiezingen komen. Dan kan BBB helemaal winnen, is de vrees.

Ik las De teekenen des tijds van G.J.P.J. Bolland (zie mijn vorige column) nu eens helemaal. Hij gaat helemaal los tegen het internationale jodendom, bron van alle kwaad. Hij beschrijft het op de bekende antisemitische manier, vol grote neuzen, lawaai en stank. Ze zijn ook niet te vertrouwen, zie het Kol Nidré, dat hij verkeerd uitlegt, en ze zijn uit op de wereldheerschappij, waarin ze alle niet-Joden als varkens beschouwen. Hoe idioot wil je het hebben, een antisemitisch beeld op jezelf betrekken?

Maar hij geeft ook de schuld aan de vrijmetselarij én aan de stedelingen die in tegenstelling tot “het landvolk” decadent, dom en lui zijn. Daar kan de BBB nog een voorbeeld aan nemen.

Bolland is ook tegen alle moderne zaken als treinen, auto's en stoomschepen. Zelfs de fiets moet er aan geloven, die is verderfelijk door het trillen van de onderbuik van vrouwen en “heimelijk verkeer” .

Dit komt allemaal door de democratie, waarin al zijn vijanden het voor het zeggen hebben. Er moet een “aristocratie” komen met het christendom als leidraad. Maar eigenlijk is Europa al verloren, vindt hij. En daarin kreeg hij gelijk, maar niet op de manier zoals hij dacht. De nazi's hadden dezelfde denkbeelden en voerden ze rücksichtslos uit.

Laten we hopen dat het ingrijpen bij racistische taal onze 'tekenen des tijds' zijn.

8 + 1 = ?
Bravo! Altijd op de barricaden!
Tijdens de oorlog werd het Sharphatypark in Amsterdam : Bollandpark genoemd. EIndelijk begrijp ik er iets meer van. Shabbath Shalom. Betty van Essen-Kok die alleen overbleef na de oorlog dank zij de onderduik.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.