De “shit” in Westerbork

Renée Citroen

vrijdag 3 mei 2019

“Toen kwam de hele shit los”, zegt directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij mag in NRC zijn gal spuwen, omdat de sponsorloop in de Nacht van de Vluchteling niet doorgaat na bedreigingen uit Joodse en rechts-nationalistische kring. Hij had van tevoren niet verwacht dat de emoties zo hoog zouden oplopen. “Niets wees erop dat dit zou gebeuren.”

In januari begreep hij het al niet, zie mijn onderstaande columns. Het kamp was toch ooit ook voor Joodse vluchtelingen gebouwd, legde hij toen uit. De organisatie van de sponsorloop zegde wel toe rekening te zullen houden met de Joodse gevoelens. Dat is niet gebeurd, Mulder deed er zelfs nog een schepje bovenop.

Want nu is Mulder ontgoocheld, aldus RTV Drenthe. “Het is echt een hetze. Met name via sociale media, maar ook in mails die zijn toegestuurd. Die zijn smadelijk, maar soms ook zeer bedreigend. Dat was voor ons de reden om dit aan de politie te overhandigen.”

Nee, als je geen enkele voeling hebt met levende Joden, alleen met dode, dan sta je raar te kijken als die protesteren tegen jouw beleid. En niet voor het eerst, zie de stennis over de lezing van Isabel van Boetzelaer over haar foute familie, die ook moest worden afgeblazen. Dus hij had die “shit” best kunnen zien aankomen.

“Het was een worsteling”, zegt Mulder, “je ervaart het als zwichten voor wat allerlei types schrijven en roepen. En dat is treurig, want de brutalen hebben de halve wereld en de rest zwijgt.”

Ik voel me aangesproken, meneer Mulder, wij zwijgen niet en we zijn ook niet brutaal als we vinden dat u Westerbork misbruikt voor uw eigen ideetjes van wat er kan of niet. Dreigen met geweld keur ik af, maar de terechte kritiek herhaaldelijk afwijzen getuigt niet van veel empathie met de direct betrokkenen.

8 + 4 = ?
Stuitende column. Nu worden bedreigingen al goedgepraat. Dit heet radicalisatie. Ook, zelfw voor u en uw medestanders zijn er grenzen mijnheer Citroen
Uitstekend verwoord.
Terecht. Geen afstraffing meer op laste van protest.
Een prima stuk mevrouw Citroen! Geen bedreigingen zegt u duidelijk, maar wel protest. Helemaal mee eens. Rivka

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.