Dilemma's

Renée Citroen

vrijdag 1 december 2023

Er was weer een pro-Palestina demonstratie op de Dam. Er zwaaiden weer vlaggen, maar er was geen Oekraïense meer te zien. Terwijl daar de meest gruwelijke oorlogsmisdaden plaatsvinden, vindt men het niet nodig om daar tegen te protesteren. Rusland is niet de vijand. Integendeel, het is de vriend van You-Know-Who, die nu de grootste partij heeft, al vormt die maar 24 procent van de stemmers. Raar, dat in onze democratie een minderheid de regering mag gaan vormen, als dat al lukt.

Er was na de verkiezingen protest tegen, en ook daar zwaaiden de vlaggen. Want die partij is zo pro-Israël, schijnt het. Ik denk eerder dat ze pro-Netanjahoe en zijn ultra-orthodoxe kliek zijn, maar dat kan de achterban niets schelen, als ze het al weten. Veel jongeren die erop stemden, weten niets van de geschiedenis van de anti-islamclub, ze zagen alleen een vriendelijke man die kittens knuffelde. En die zelf door Vandaag Inside werd geknuffeld.

Ik las in de Volkskrant en in NRC twee ingezonden brieven met dezelfde opmerking: als je iets in de koelkast zet, doe je dat om het goed te houden en later opnieuw te gebruiken.

Jammer dat het NIW zich liet leiden door dat pro-Israël standpunt en dus de rechtse partijen aanbeval. Je ziet nu wat ervan komt.

Er stond een paginagrote advertentie in NRC met een oproep tot een staakt-het-vuren. Betaald door Amnesty, Pax, Oxfam-Novib en nota bene het Rightsforum, de antisemitische club van Van Agt. Ook Artsen zonder Grenzen stond erbij. Die steun ik al jaren, maar dit werd me te gortig. Meteen mijn donatie ingetrokken met als argument dat die organisaties allemaal anti-Israël zijn.

Ik werd gebeld door een vriendelijke mevrouw die duidelijk een training had gehad in het te woord staan van lastige critici. Ze begreep me helemaal, zei ze. Maar Artsen zonder Grenzen is neutraal benadrukte ze. Ze wist duidelijk niets van de andere organisaties. Ze zou het doorgeven. En ja hoor, een week later had Artsen zonder Grenzen dezelfde oproep in een eigen paginagrote advertentie zonder de anderen. Toch maar mijn donateurschap opgezegd, helaas.

Wat een dilemma's allemaal. Links kiezen en anti-Israël zijn? Protest tegen de PVV en pro-Palestijns zijn? Dat was ook al zo bij de Klimaatmars, voor het klimaat en tegen Israël. Geen medische hulp meer steunen, want die club snapt het ook niet. Een protest sturen naar de ombudsman, omdat de NOS met Nasrah Habiballah een vooringenomen correspondent heeft, die volgens Honest Reporting een pro-Palestijnse achtergrond heeft. Zie onder andere een ongenuanceerd stuk over álle Israëli’s, die alleen aan zichzelf denken.

CIDI raadt aan zoveel mogelijk te protesteren bij de ombudsman van de NOS. Maar het is dweilen met de kraan open, lijkt het.

En wat te denken van Erev Rav, anti-zionistische (meest jonge) Joden die pro-Palestijns zijn. Ze zijn actief in Bij1 en BDS, hebben niets met Israël en denken dat álle Joden ongenuanceerd de Israëlische regering steunen. Nee, natuurlijk. Maar ook hier wordt er maar wat geroepen, met een eenzijdige uitleg van de geschiedenis van Israël.

Wij worden uitgemaakt voor Boomers als we de jongeren niet begrijpen, maar andersom is het veel gevaarlijker. Wij zijn opgegroeid met de angst voor het antisemitische nazisme. Wij weten nog waar overal in Nederland de herinneringen zijn aan moord, verraad en andere oorlogsmisdaden. En niet alleen in Amsterdam, waar de documentaire De Bezette Stad laat zien wat er in huizen, gebouwen en straten in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden*.

Hebben we dat niet duidelijk genoeg gemaakt? Willen de jongere generaties het niet weten? Ja, dilemma's zijn lastig en het is gemakkelijker om achter iemand aan te lopen die simpele oplossingen lijkt te bieden. Maar er zijn geen simpele oplossingen, we moeten steeds weer kiezen voor het minst kwade, compromissen sluiten en dan maar hopen dat het goed komt. Alleen kan ik dat nu even niet geloven.

* De Open Joodse Huizen doen dat ook al jaren op veel plaatsen in Nederland.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Een bijzonder genuanceerd stuk Jammer dat het niet gelezen wordt door de ongenuanceerde helaas veelal linkse mensen die geen lessen uit het verleden hebben getrokken of nog erger het verleden niet kennen of nog erger niet willen kennen
Beste mevrouw Citroen, kunt u mij een beetje helpen. Want ik vind het stukje van Nasrah Habiballah niet ongenuanceerd. Ik kijk -juist omdat ik over haar pro-Palestijnse achtergrond gelezen heb - ook heel alert naar haar tv reportages en kan niet anders zeggen dan dat zij buitengewoon correct en rustig bericht. Juist in de opmerkelijk ongenuanceerde berichtgeving van NOS/ NPO vind ik de bijdragen van Habiballah professioneel journalistiek overkomen. Graag een precisering
Naar aanleiding van de reactie hieronder: zie de column van Nausicaa Marbe op de NIW-site over de 'zieke omroep' voor heldere uitleg over de NPO/Nos.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015