Flauw

Renée Citroen

vrijdag 13 januari 2017

De Zuidasrabbijn kwam aan het woord in NRC. Yanki Jacobs, zoon van, jong en enthousiast. Hij had al veel Joodse zakenmensen gesproken die zoekende waren en blij waren dat er iemand naar hen luisterde. Ze gingen zelfs bidden en tefillin leggen. Mooi toch? Nou nee. Het is een verhaal dat niet volledig is.

Dat gebeurt meestal wanneer een krant een 'Joods' verhaaltje wil. Dan moet er een Jood opdraven. Maar ik word nooit gevraagd. Nee, ik ben niet jaloers, maar iemand zoals ik ziet men gewoon niet. Hoezo? Wel, vrouw, met een Joodse vader, progressief. Nee, dat is niet representatief, wordt er gedacht. Dat de cijfers anders uitwijzen, doet er niet toe.

Automatisch wordt de kaartenbak met orthodoxe Joden opengetrokken (de piepkleine minderheid in Joods Nederland), een andere smaak kennen ze niet, al mag soms een liberale rabbijn (en heel soms een vrouw!) ook iets zeggen.

Ik gun Yanki de publiciteit, maar ik vind het zo flauw dat hij er niet bij zegt dat voor hem tefillin leggen niet voor vrouwen geldt, en dat ze in zijn sjoel achter een hek moeten zitten en niets mogen doen in de dienst. De journalist weet dat niet en Yanki laat hem in die waan. Uit het stuk blijkt uit niets dat hij een orthodoxe rabbijn is, het is alsof je een dominee uit de Biblebelt over het christendom laat vertellen zonder te vermelden bij welke stroming hij hoort. Yanki eigent zich het hele jodendom toe, terwijl ook wereldwijd de orthodoxen ver in de minderheid zijn.

Het is net als met alle extreme vormen van godsdienst én politiek, ze zijn aantrekkelijk voor de media, want lekker spannend, en niet zo ingewikkeld genuanceerd. En net als in de politiek staan de liberale, gematigde stromingen aan de kant en kijken toe. Waarom geen ingezonden brief of liever een artikel in de krant geschreven door een van de vrouwelijke rabbijnen om te laten zien dat Yanki maar een deel van het verhaal vertelt?

Ik kan ook zelf wel weer Henriette Boasje gaan spelen, maar in dit geval zou een vrouwelijke rabbijn toch meer gewicht in de schaal leggen.

Trouwens, het allerbeste zou zijn om zelf naar de Zuidas te gaan en de vrouwen daar aan te spreken. Jullie mogen meer dan Yanki zegt, het is de 21e eeuw, ga niet achter dat hek zitten!

Dat vrouwen (en homo's) ook bij de liberalen nog niet gelijk zijn aan mannen, daar zou intern ook eens wat aan gedaan moeten worden, als jullie toch bezig zijn. Maar ja, blinde Maupie, dat zal er deze eeuw nog wel niet van komen.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015