Antisemiet op een Israëlische scootmobiel

Renée Citroen

vrijdag 22 februari 2019

Ik schrok toen ik de beelden zag van het Bij1-gemeenteraadslid dat met zijn vrienden Sasha Jacobs op de Dam uitschold. Hij is de broer van Michael Jacobs, die er elke week met een Israëlische vlag om staat om de 'anti-zionistische', zeg maar gewoon antisemitische propaganda en leugens te weerspreken van de pro-Palestijnse activisten Van Norren en Vrouwe*. Waarom schrok ik deze keer nog meer dan de andere keren dat Michael werd uitgescholden? Omdat Sasha er zo rustig stond, zonder vlag, en hij stak zelfs zijn hand uit naar de Bij1-man. Maar bij dat groepje was alleen haat te zien, opgehitst als ze zijn door pro-Palestijnse actiegroepen die ongenuanceerd en eenzijdig Israël aanvallen. En bleef het daar maar bij, nee, het wordt op de man/vrouw gespeeld en mijn achterneven (onze ouders waren neef en nicht) krijgen antisemitische rotzooi over zich heen.

Dit weekend gebeurde dat ook in Parijs bij Alain Finkielkraut. Ook de haat daar spatte van mijn telefoonschermpje. Ik vroeg me wel af of zo'n gek niet extra agressief is, omdat hij weet dat hij wordt gefilmd. Maar dan nog, het is angstaanjagend om te zien, een opgehitste volksmassa met gele hesjes aan, die hun woede over van alles en nog wat koelt op de eeuwige zondebok. Ik zag ook zo'n hysterische volksmassa bij de bijeenkomst van Trump in El Paso. Is er verschil met Duitsland in de jaren dertig? Erg weinig, al moeten we hopen dat de democratie in de VS en bij ons sterker zal zijn.

Wat je ook ziet, is dat het niet alleen antisemitische moslims zijn; de gele hesjes zijn vooral witte mannen die 'hun' Frankrijk verdedigen.

Ik benadruk maar weer even dat kritiek op de politiek van Israël iets heel anders is dan deze hetze, die alleen wordt gebruikt om onvervalst antisemitisme te verspreiden.

Sasha mailde me dat Michael op 27 februari weer voor de rechter staat en hijzelf op 28 februari in de gemeenteraad Bij1 gaat aanspreken op dit gedrag, “volksvertegenwoordigers onwaardig.”

Het is niet de eerste keer dat Michael wordt berecht, zoals Esther Voet ook schrijft in haar column in het NIW. “Daarbij moet worden aangemerkt dat Michael Jacobs met enige regelmaat in een politiecel belandt. Dat is een feit. 'De tegenpartij' gaat consequent vrijuit, de politie grijpt naar 'de andere kant' heel wat minder daadkrachtig in.”

Ze spreekt de burgemeester ook aan: “Beste burgemeester Halsema, u sprak mooie woorden tijdens de Auschwitzherdenking. Maar is het niet tijd om ten minste één simpele daad te stellen? Die heeft maar één handtekening van u nodig. En ja, we weten allemaal dat bestrijding van het gedachtegoed van dit rapaille meer zal vergen. Ook van uw partij, GroenLinks. Kunnen wij op u rekenen?”

Of dat gebeurt, is maar de vraag. Zeker omdat GroenLinks nu openlijk de BDS-beweging steunt. Ook weer zo'n club die officieel misstanden van Israël aankaart, maar antisemieten de kans geeft om hun rotzooi te verspreiden overal in Europa en in de VS.

  • Hypocrisie ten top: de Jewish Telegraphic Agency meldt dat Van Norren een Israëlische scootmobiel berijdt en Vrouwe in de falafelzaak Maoz is gesignaleerd.
8 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.