Chesed we-emet

Renée Citroen

vrijdag 7 september 2018

In de Aleph nieuwsbrief staan vaak interessante workshops vermeld over allerlei onderwerpen die met Joodse vernieuwing te maken hebben. Jammer dat ze altijd zo ver weg zijn, namelijk in de Verenigde Staten, en de prijzen liegen er ook niet om. Gelukkig komt er soms een Amerikaanse rabbijn hier naartoe en gebeurt er in Nederland toch ook van alles, zoals de mooie reis naar Oekraïne afgelopen mei, georganiseerd door Wilma Menko, Shura Lipovsky en rabbijn Hannah Nathans, die haar smicha kreeg van Reb Zalman, de oprichter van Aleph.

En uit de nieuwsbrief kun je ook al ideeën halen. Een workshop ‘Joyful High Holidays’ bijvoorbeeld: “So many people think of Rosh Hashanah (the Jewish New Year) as a day on which we stand before God in judgement. Many attend services on these days with a sense of fear or with a conflicted heart. Is there another way? In the Talmud, the 'day of judgement' approach was only one point of view. Other rabbis had very different ideas about Rosh Hashanah: one in which Rosh Hashanah can be a day of celebration and joy.”

Een mooi idee, de Hoge Feestdagen vrolijk beginnen, wij noemen ze toch niet voor niets feestdagen? Met die angst valt het meestal ook wel mee, wij nemen dat wat nuchterder op. Al realiseer je je even weer heel goed hoe onzeker ons leven is: worden wij en onze naasten dit jaar weer ingeschreven in het boek van het leven? Dat hopen we en daar bidden voor, één heel etmaal per jaar.

Maar eerst begroeten wij het nieuwe jaar met de raad van Rabbi Nachman in gedachten: “Je moet altijd een nieuwe deur openen voor een nieuw begin.”

Toen ik vorige week Le Castellet bezocht, een plaatsje in de heuvels van Zuid-Frankrijk, zag ik deze Rue Douce, een zoete straat. Er groeien planten door de tralies van het raam heen, heel symbolisch; vrijheid laat zich niet opsluiten.

Moge het nieuwe jaar een zoete weg zijn voor ons allemaal!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015