Chanoeka 2023

Renée Citroen

vrijdag 15 december 2023

Op een gezellige Chanoeka-bijeenkomst ging het (natuurlijk) over Israël. We deelden onze zorgen. Iemand vroeg of we bang waren. Er werd geaarzeld, ja, eigenlijk wel. We hoorden het verhaal van een bevriende Joodse universiteitsdocent die geen college kon geven, omdat er buiten de collegezaal teveel lawaai werd gemaakt. De rector magnificus kon hier niets aan doen, zei ze. Wat een lamlendigheid, wat een gotspe.

We aten soefganiot en andere lekkere dingen. Toen kwam het gesprek op het ontstaan van de staat Israël. Iemand vond dat de Joden toen recht hadden op het hele land. Daar ging iemand anders fel tegen in. Meteen veranderde de sfeer. De een voelde zich aangevallen, de ander voelde zich niet vrij om te reageren.

Oh nee, dacht ik, dat gaat niet wéér gebeuren, ruzie, woede, partij kiezen, het uiteenvallen van de groep. De een wilde vertrekken, maar werd gelukkig tegengehouden. We gingen praten en merkten dat niemand weg wilde en dat we bij elkaar wilden blijven. We spraken vertrouwen uit en de hoop dat deze veilige groep zo kon blijven bestaan.

Het is zó gebeurd; onze emoties liggen nog meer dan anders aan de oppervlakte. Laten we elkaar blijven vasthouden en steunen. De Joodse wereld is al zo verdeeld, we hebben al onze energie nodig om overeind te blijven in de gure anti-Israël wind die door Nederland waait.

Dat is al moeilijk genoeg, vooral omdat er geen of foute argumenten worden gebruikt. Hassnae Bouazza begrijpt niet dat een Amerikaans-Joodse actrice tegen zwarte activisten tekeer gaat die pro-Palestijns zijn en antisemitisch. Zij weet duidelijk niet dat voor veel gekleurde mensen Joden wit zijn en dus de onderdrukkers. Door de vreselijke situatie in Gaza, waar Palestijnse slachtoffer vallen, zou de rest van de wereld moeten begrijpen dat Arabieren en moslims geen bedreiging vormen. Dan laat zij bewust weg dat Hamas, met achter zich veel Arabische landen, net als ISIS eerst Israël en daarna heel Europa wil veroveren en islamitisch wil maken. Hoezo geen bedreiging?

Het blijkt dat Bouazza een fan is van Sylvana Simons. Dan weet je het wel.

7 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.