Dilemma

Renée Citroen

vrijdag 6 augustus 2021

Het komt nu steeds dichterbij, de keuze om niet-gevaccineerde mensen te ontmoeten of niet.

Ik hoorde Marcel Levi op de radio, die zei dat ook gevaccineerde mensen een ander kunnen besmetten en dat wil ik niet op mijn geweten hebben, hoe klein de kans ook is. Ook wil ik niet besmet worden en het virus doorgeven aan mijn kleinkinderen.

Maar nu moet ik mensen dus vertellen dat ik ze thuis niet wil ontvangen, zelfs niet in de tuin. Dat is pijnlijk.

Gelukkig zijn de meesten van mijn vrienden wel gevaccineerd en mijn kinderen nu ook.

Ik vind het vooral zo moeilijk, omdat de redenen die de niet-gevaccineerden geven zo vaag en meestal gewoon onzin zijn: de natuur zijn gang laten gaan; ik heb een goed afweersysteem; ik vind het niet zo’n probleem; er is nog zoveel onduidelijk, wat doet het vaccin en wat zijn de bijwerkingen op de lange duur? Dat laatste is inderdaad onzeker, maar ongevaccineerd breng je gewoon anderen in gevaar. En dat vind ik asociaal en egoïstisch.

Ik merk dat ik boos word en dat helpt natuurlijk niet. Maar ik ben niet de enige, een ic-arts uit Amerika is ook kwaad. Zij vertelt dat zij en haar medewerkers uitgeput zijn na al die tijd dat ze patiënten moesten helpen vóór de vaccins er waren. Nu komen er alleen ongevaccineerden op de ic, die ze toch moet behandelen. Ze is veel tijd kwijt om al hun drogredenen tegen te spreken. Nee, intuberen is niet dodelijk en hoezo is het erg om in de supermarkt een half uur een mondkapje te dragen, terwijl zij en haar collega's al anderhalf jaar de hele dag een mondkapje voor moeten hebben?

Sommigen zijn er ook “gewoon nog niet aan toe gekomen” om zich te laten vaccineren. Dat vindt ze het toppunt, die nonchalance, waardoor ze een ic-bed bezet houden en de gevaarlijke varianten helpen verspreiden.

Ik ben blij met haar verhaal en zal het zoveel mogelijk doorgeven. Of het helpt? Al laat maar een iemand zich hierdoor overtuigen: wie één mens redt …

De andere optie, die ik eerst had, er niet over praten om de lieve vrede te bewaren, vind ik nu geen oplossing meer. Maar wat dan?

Voorlopig de ongevaccineerden mijden, nog steeds een mondkapje op in winkels, maar voor hoe lang?

Ik hoop dat er door dit dilemma geen vriendschappen worden verbroken, maar ik ben er wel bang voor.

Pikoeach nefesj, 'waken over een ziel', is het principe in de Joodse wetgeving dat het beschermen van het leven boven alle andere wetten staat. Dat neem ik maar als leidraad.

8 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.