Antisemitisme bestaat niet

Renée Citroen

vrijdag 8 januari 2021

Dáár gaan we weer. Voormalig hoogleraar en complotdenker Karel van Wolferen ontkent in NRC dat antisemitisme bestaat. Het wordt alleen gebruikt als karaktermoord, volgens hem. Vreemd hoe sommige mensen alles op zichzelf betrekken en dan het slachtoffer uithangen.

Je weet dat het geen zin heeft om zo iemand uit zijn bubbel te halen, zijn waarheid staat tegenover de mijne. Maar niets doen voelt ook niet goed. Ik denk dat het enige is om toch te zeggen hoe de zaken staan, dat er antisemitisme is, hoe verhuld ook. CNN en andere media zijn ook onvermoeibaar alle leugens en verdraaiingen van Trump blijven factchecken, al waren het er vier jaar lang vele per dag.

Het gaat er juist om wat er niét staat, of wordt gezegd, maar om de geheimtaal die o zo keurig is, maar intussen puur antisemitisch. Of men zegt dat het grappig* of ironisch bedoeld is. De nieuwste smoes is van Theo Hiddema: “Baudet chargeert uit balorigheid.” Zo ben je nooit te pakken.

En natuurlijk wordt er altijd ontkend dat ze antisemiet zijn, hoewel Baudet nu zijn vrienden antisemitisch heeft genoemd. Sommigen van mijn beste vrienden … maar dan omgekeerd. Voor de rest bestaan er hélemaal geen antisemieten, ook niet als je meeloopt in een demonstratie tegen Israël met hakenkruizen en antisemitische leuzen. Of als je, zoals Dries van Agt, Israël altijd maar van alles de schuld geeft en ontkent wat er aan de kant van de Palestijnen gebeurt: “Ik ben volstrekt geen antisemiet.”

Dat heftige ontkennen maakt ze juist verdacht, ik kijk er dwars doorheen. Ik ken niet precies alle kenmerken van leugenaars, maar teveel woorden gebruiken is er een van.

Een ander kenmerk is dat deze personen vaak zó begaan zijn met het lot van dode Joden. Handig, die zeggen namelijk niets terug. De levenden wel, daarom gaat men de discussie niet aan, en blijft het bij ontkennen en de ander betichten van overgevoeligheid en niet tegen een grapje kunnen.

Maar ik blijf hoop houden, omdat de jongeren, Joods en moslim, soms wel de dialoog aangaan en zo op andere gedachten komen en begrip voor elkaar krijgen.

Intussen blijf ik alert, omdat ik weet hoe sneaky antisemitisme voortwoekert. Want naïef zijn we niet meer, daarvoor is er teveel gebeurd.

* De opmerking van Youp van 't Hek op oudjaar over gasballonnen was zó terloops dat je het bijna niet hoorde. Maar hij was er wel, heel kwalijk, vooral omdat hij ook uitgebreid vertelde dat hij geen grappen meer maakte over moslims. Over Joden en de Sjoa kan dat dus nog wel?

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015