Raar nieuws

Renée Citroen

vrijdag 27 oktober 2017

Er was raar nieuws. Verontrustend nieuws zelfs.

Abu Jahjah mag in De Nieuwe Liefde, “Podium voor debat, bezinning en poëzie”, deelnemen aan een discussie over de vraag “waar de grenzen van verzet tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden liggen. Is alleen geweldloos verzet legitiem, of mogen Palestijnen ook de wapens opvatten tegen Israëlische soldaten?”

Een vreemde vraag. Van wie mogen ze dat wel of niet? En waren die raketten en stenen die Israël over zich heen kreeg geen wapens? Maar wat blijkt: er zijn naast Abu Jahjah alleen andere pro-Palestijnse sprekers uitgenodigd. Dan kun je het antwoord op die vraag wel raden.

Waarom vind ik dit zo erg van de Nieuwe Liefde, waarvan ik dacht dat het een brave, neutrale instelling was, opgericht door Huub Oosterhuis, die nog een leerling van rabbijn Yehuda Aschkenasy z.l. is geweest?

Het gaat mij om de redenering waarom het nodig is dit ‘debat’ te houden. In het Parool zegt Herman Meijer, hoofd programmering:
"We merkten dat het oproepen tot een boycot van Israël in het Westen snel leidt tot ongemak. Mensen vinden dat je het eigenlijk niet kan maken. Als je verzet tegen Israël wil bespreken, komen mensen altijd in opstand. Waarom kan je vragen over verzet tegen een bezetting, die internationaal wordt afgekeurd, niet open en bloot bespreken in een tijd dat Trump zich terugtrekt uit UNESCO vanwege hun Israëlstandpunt?"

Ongemak? En dan Trump erbij halen, dat maakt je standpunt natuurlijk extra sterk.

Verder garandeert Meijer dat er geen antisemitische uitspraken zullen worden gedaan.
"Er is een verschil tussen antisemitische en antizionistische uitspraken. Als er wordt gezegd dat Israël niet zou mogen bestaan, vind ik dat zwaar, maar ik zal het niet verbieden."
Nee, onder het mom van de vrijheid van meningsuiting doet meneer Meijer of zijn neus bloedt, want het is zo langzamerhand wel bekend dat antizionistisch gelijkstaat aan antisemitisch.

Ik heb Huub Oosterhuis gemaild om hem te vragen tegen dit debat te protesteren, maar kreeg als antwoord dat hij “helaas geen enkele inspraak meer had in de programmering.”

Het is dus oorverdovend stil in De Nieuwe Liefde.

PS
Ik kreeg nog een antwoord van Team De Nieuwe Liefde:
“Het Israël–Palestina [sic] debat wordt georganiseerd door de Leonard-Woltjer Stichting in samenwerking met Een Ander Joods Geluid en De Nieuwe Liefde.
Ons doel is bezoekers in staat te stellen een eigen, genuanceerde, positie te bepalen. Op het podium wordt dit onderwerp daarom vanuit verschillende invalshoeken belicht.”

Dat lijkt me niet, gezien de organisatoren en de sprekers.

7 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.