Antisemitisme 2.0

Renée Citroen

vrijdag 5 augustus 2016

Natuurlijk moest ik zondag van mezelf kijken, maar ik heb het maar een half uur volgehouden. Toen was ik volkomen overstuur. Om rustig te worden, schreef ik meteen een brief naar NRC, die voor de verandering wél is geplaatst. Juffrouw Boas (ik heb nog Griekse les van haar gehad) kan weer eens trots op me zijn.

De meeste mensen die reageerden, waren erin getrapt, maar de Joden die reageerden, zagen hetzelfde als ik: antisemitisme verpakt in een suikerlaagje van glimlachende charme. Maar dat mag, want hij is zelf een semiet, zegt hij. En de Asjkenazische Joden misschien niet, zei hij er ook nog in een tussenzinnetje heel snel bij. Dat is zó sneaky, Trump doet het ook, iets heel snel zeggen, maar intussen …

Dat is net als in de reclame: een spot van een paar seconden tussen een film zetten, haast onzichtbaar, maar heel effectief. Je schijnt meteen zin te krijgen in cola, of Trump, of deze gladde manipulator.

En voor de geloofwaardigheid gebruikte deze zomergast natuurlijk een Jood die kritisch is op Israël, om zijn gelijk te halen. Een kritische Moslim komt in zijn verhaal niet voor. Israël, sorry, de zionisten, als de schuld van alles. Maar nee, echt, hij is niet tegen Joden. Leonard Cohen mag dan opdraven om dat te bewijzen.

Hallo, Blinde Maupie, daar ben je weer, geloof jij het? De anderen zijn écht ziende blind, graag zelfs, zo'n áárdige man, hoe kun je daar nu tegen zijn? Maar juist als ze heel aardig zijn, moet je oppassen, heb ik als kind geleerd. Mannen die snoepjes beloven, nooit met ze meegaan, zei mijn moeder altijd. Zulke mooie beloftes worden nooit waargemaakt, want daar gaat het niet om. Het gaat alleen om macht, en dan is voor machtswellustelingen alles geoorloofd.

Hoe hard moet je schreeuwen om dat door te laten dringen? Ik lees veel waarschuwingen van bewogen, integere en intelligente mensen, maar dat schijnt nu juist tegen ze te werken. Hoe harder je waarschuwt, hoe meer je wordt gewantrouwd. Ik lees nergens wat je daar tegen kunt doen, behalve stug doorgaan met nuanceren, analyseren, leugens weerspreken. Dat word je vaak niet in dank afgenomen; de woestijn staat intussen vol met roependen die worden uitgescholden en zelfs bedreigd op internet.

Ik weet het, chesed (liefdevolle vriendelijkheid) komt vóór emet (waarheid). Dat probeer ik in het dagelijkse leven toe te passen door niet alles te zeggen wat ik denk. Maar in de boze buitenwereld zouden meer mensen dat wél moeten doen. De helft plus één is tegenwoordig te weinig om te voorkomen dat de democratie, met alle kostbare waarden als vrijheid en bescherming van mensenrechten die wij koesteren, wordt overgenomen door mensen die er misbruik van maken.

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.