Inburgeren

Renée Citroen

vrijdag 3 februari 2017

Het filmpje dat Arjen Lubach maakte over het mislukken van het inburgeringsbeleid van het kabinet, is hilarisch.
Maar ook treurig. Het inburgeren werd geregeld door de overheid totdat er een nieuwe wet kwam, die minister Lodewijk Asscher liet uitvoeren. De 'inburgeringsplichtige' moet voortaan zelf de inburgering regelen en betalen met een lening van maximaal € 10.000. Eigen verantwoordelijkheid en vrije-marktwerking zijn de mantra's van deze regering. Nog treuriger lijkt de website die hierover alleen in het Nederlands informatie geeft, volgens Arjen. Dacht ik. Maar nu lees ik dat je de informatie in 26 talen kunt vinden. Arjen, eerst even checken alsjeblieft.

De mensen die hun land zijn ontvlucht, omdat ze daar werden vervolgd of gebombardeerd en dus met gevaar voor eigen leven, vaak met achterlating van hun gezin, eindelijk veilig hier zijn gekomen, worden min of meer aan hun lot overgelaten. Op de vrijwilligers na die hen door de doolhof van regels moeten loodsen.

Waar doet mij dat aan denken? Ja, natuurlijk, wie kwamen er totaal ontredderd uit de kampen in Duitsland, Polen en Nederlands-Indië terug na de oorlog? De overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Zij werden ook aan hun lot overgelaten en moesten zelf maar zorgen voor huisvesting en zien dat ze hun spullen terugkregen. Om over de nagekomen erfpacht- en belastingaanslagen maar niet te spreken.

De onverschilligheid van de overheid is schokkend; een artikel in Trouw geeft daar een goed beeld van. En juist Lodewijk Asscher zou beter moeten weten, als naoorlogse generatiegenoot met ouders en familie die ook niet ongeschonden de oorlog overleefden. Er komen nu wel protesten en gemeenten grijpen in. Gelukkig maar, het onrecht wordt gecorrigeerd. Maar ik denk niet dat de betrokken politici begrijpen waarom hun ongetwijfeld goede bedoelingen niet kloppen. En dat vind ik nog het meest schokkend.

8 + 2 = ?
Net even gekeken op inburgeren.nl Er is inderdaad informatie te vinden in allerlei talen. Het filmpje is echter uitsluitend in het Nederlands met alleen Nederlandse ondertiteling. Dus het klopt wat Lubach stelt.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.