'Kunstenaars'

Renée Citroen

vrijdag 24 mei 2024

Joost Klein kreeg van 250 kunstenaars de opdracht niet naar het Songfestival te gaan. Dat heeft goed uitgepakt, want hij zong niét. Ik was wel benieuwd wie het waren, heeft Nederland zóveel kunstenaars? Op de site van BDS staan ze onder een brief vol leugens, ontkenningen en insinuaties.

Hoe kwamen ze hierop? De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël en het Palestijnse Journalisten Syndicaat hadden opgeroepen Israël uit te sluiten van het festival. Een mooi citaat uit de oproep: “Het Eurovisiesongfestival speelt een belangrijke rol in de strijd voor vrijheid en gelijke rechten van de LHBTQIA+gemeenschap. Wat is die vrijheid waard als hij wordt gebruikt om andermans onderdrukking en zelfs genocide te verbloemen?” Even vergeten hoe de situatie van die gemeenschap is in de Palestijnse gebieden? Dat komt beter uit, natuurlijk.

Niet voor niets is BDS in Duitsland een antisemitische beweging genoemd die geen subsidie meer krijgt. Hier mogen ze hun gif spuien, hier mag alles, zó bang is men dat de vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd. De tekst rammelt en het woord genocide komt maar liefst acht keer voor, naast “genocidaal”, “apartheid” (twee maal) en de “stateloze (sic) vluchtelingen”.

En wie hebben voor dit gedrocht getekend? Behalve de usual suspects Tofik Dibi en Ramsey Nasr staan er veel mensen op met alleen hun voornaam. Denken ze dat ze net als Rembrandt zo beroemd zijn dat een achternaam niet hoeft? Of zijn jullie zo laf dat jullie anoniem tekenen, Jorre, Johan, fockeline, Edward, hennie, en anderen? De 'kunstenaars' zijn onder andere: acteur, dichter, beeldend kunstenaar of “tattooeerder” en eentje die aan “Bolkamtische Sculptuurvorming” doet. Yara is een Henna artist en Diana doet gewoon aan 'kunst'. Minke is van de “Kunst in de zorg”. Zij heeft twee keer getekend, dat is vals spelen! Een heel stel doet aan muziek of zelfs geluidskunst. Is dat niet hetzelfde? Ook staan er veel schrijvers en schrijfsters op, van wat? Géén idee welke meesterwerken Trem of Yasemin hebben gepubliceerd. Er staat ook “een moeder van 5” met knipoog-emoji op, die ook Schrijver is. Heel knap. En Fleur is “social artist”.

Ik heb de Arabische namen niet geteld, dat zou flauw zijn, of zelfs racistisch? Ik snap dat je meeleeft met de Gazanen, maar zonder je te bekommeren om de Israëlische gijzelaars, die nergens worden genoemd, zit er voor mij een luchtje aan hun ongenuanceerde pro-Palestijnse voorkeur. Dat is nog netjes uitgedrukt, ik bedoel gewoon hun antisemitische uitlatingen.

De media hebben overal die 250 'kunstenaars' zo overgenomen, zonder te kijken wie het zijn. Zo gaat het een eigen leven leiden, net als de getallen van de Gazaanse doden, die door de propaganda van Hamas worden gegeven, zonder die ooit in twijfel te trekken.

En op 10 mei kwam er wéér een brief, nu van 450 'schrijvers en journalisten'. Weer geen woord over de gijzelaars. De Arabische namen zijn ook hier weer volop vertegenwoordigd, met de bekende anti-Israël columniste Karin Amatmoekrim en natuurlijk Tineke Bennema, Anja Meulenbelt en Nikolaos van Dam. Maar ook helaas Claudia de Breij, de dichter des Vaderlands Babs Gons (van welk vaderland vraag ik me af) en de dichter Ingmar Heijtze, die ik hoog had zitten. Ook staat er “een gewoon mens” op, Yvonne Steur, fijn! Tommy Wieringa heeft net een boek over een foute familie in en na de oorlog geschreven (Nirvana), die zou toch beter moeten weten.

Femmetje de Wind tekende niet, met een uitgebreide uitleg op Jonet. Ze ziet deze ondertekenaars als naïevelingen met goede bedoelingen, de useful idiots, die net als de 'kunstenaars' de propaganda van Hamas geloven en niet checken. Ook staan er weinig Joden onder de brief, zegt Jonet - wat ik niet heb gecheckt.

Lees het artikel in de Volkskrant (20 april) over de Israëlische tandarts die het leven van een top Hamasleider redde. Dan weten jullie, 'kunstenaars' en schrijvers, wat Hamas echt wil: Israël van de kaart vegen en hun eigen volk slachtofferen voor die goede zaak.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015