De mist in

Renée Citroen

vrijdag 11 september 2020

Tijdens een Zoomdienst op erev sjabbat liet rabbijn Tamarah Benima zich in een bijzin iets ontvallen wat mij trof. Ze zei: Rosj Hasjana nadert en dan kijken we waar we de mist in gingen. Ik zag meteen een dikke, ondoordringbare mist voor me, waarin je geen hand voor ogen ziet. Je moet maar aftasten welke kant je op moet. En dan ga je vaak de verkeerde kant op, de mist in.

Hoe je ook je best doet, je komt niet waar je zijn wilt, je dwaalt rond en botst tegen andere zoekenden op. Waar is de uitgang, waar klaart het op en zie je de zon weer?

We zitten er nog middenin, in de dikke mist van corona, waarin je niet weet wat je moet doen, welke kant je op moet om jezelf en anderen niet ziek te maken. Ongewild maak ik fouten, loop ik toch weer te dicht op een ander in de supermarkt, raak ik toch even de kleinkinderen aan, ook al ga ik niet naar verjaardagsfeestjes en is de boekenclub al weer maanden niet bij elkaar geweest.

Maar er kan ook mist in je hoofd zijn, zodat je niet weet wat je moet doen. Je denkt iets goed te doen en dan komt het verkeerd over. Of je zegt niets, terwijl dat wel beter was geweest.

Het is een wonder dat het nog zo vaak goed gaat tussen mensen, terwijl iedereen door de mist doolt.

Onze misstappen, die ik geen 'zonden' wil noemen – te christelijk – worden hierdoor wel begrijpelijker. Tenminste de misstappen die we niet echt met opzet doen. Als een ander je die aandoet, is vergeving gemakkelijk. Lastiger wordt het als iemand opzettelijk mist verspreidt met leugens en manipulaties. Ik las dat dictators door consequent te liegen bewust verwarring, als een dikke mist, verspreiden en zo mensen tegen elkaar opzetten. We zien de gevolgen om ons heen.

Het is bijna Rosj Hasjana, het nieuwe jaar, en ik maak de balans op. Het jaar 2020 is tot nu toe een treurjaar, 2019 ging wel, maar sinds het 'gewone' nieuwjaar was er de ene na de andere verdrietige gebeurtenis. Een paar lieve, nog jonge, vrienden overleden, en ook enkele oude familieleden. En dan corona, dat alles anders maakte.

Een vriendin die zich bezighoudt met spirituele zaken als astrologie en Tarot zei dat 2020 een jaar zou worden van veranderingen, een jaar waarin alles transparant zou worden. Er wordt al veel duidelijk: wat echt belangrijk is en wat niet. En er verandert al iets doordat meer mensen hebben ontdekt dat thuiswerken prima kan en de files daardoor minder worden. Ook minder vliegen zorgt voor minder vervuiling.

Wat zou het mooi zijn als de mist komend jaar inderdaad optrok en de veranderingen, die verbeteringen zijn, blijvend zijn. Dat wens ik ons allemaal toe: Sjana tova!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015