De zionisten

Renée Citroen

vrijdag 12 oktober 2018

Ik was de ophef alweer vergeten over de tweet die (ex-)justitieambtenaar Yasmina Haifi verstuurde in augustus 2014: “Isis heeft niets met Islam te maken… is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwartmaken.” Maar nu vertelt ze erover in NRC: “Ze wordt (…) ontboden op het departement, met een schorsing en een aangekondigd strafontslag als resultaat. (…) Zover komt het niet, dankzij het juridische gevecht dat Haifi de afgelopen jaren in stilte heeft gevoerd. In 2015 wint ze haar zaak bij een commissie onder leiding van oud-PvdA-voorman Job Cohen die oordeelt over de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren, en in 2017 ook bij de rechter. Deze zomer vertrekt ze met opgeheven hoofd en een schadevergoeding, omdat het ministerie te snel en te hard heeft geoordeeld over de tweet.”

Dit soort tweets valt dus onder de vrijheid van meningsuiting. Oké, er wordt niet gescholden op Joden; ze worden alleen maar verdacht gemaakt, de oeroude complottheorie dat dé Joden overal achter zitten, 9/11 en dus ook IS. Oh, bedoelde ze dat niet? Zijn zionisten dan geen Joden? Nee hoor, helemaal niet.

Haar verklaring is om te lachen, als het niet om te huilen zou zijn: “Dat komt volgens haar doordat het begrip zionisme in Nederland een andere lading heeft dan elders. ‘De goegemeente dacht dat ik het over joden had die IS hadden bedacht of die met IS meevochten.’ Maar dat is een volstrekt verkeerde interpretatie van haar tweet: 'Ik doelde op regimes die als bondgenoten van het zionistische Israëlische regime IS in stand houden, onder andere Saoedi-Arabië en de VS. En niet op de Joden of de inwoners van Israël.’ ”

Zo hoor je weer eens wat nieuws: zionisme heeft een andere lading hier in Nederland dan elders? Daar zullen de BDS'ers in Engeland van opkijken en de vrienden van Orbán ook, of noem nog maar een paar andere schimmige groepjes die onder het mom van kritiek op de 'zionisten' puur antisemitisme bedrijven. En Saoedi's als zionisten? Interessant.

Voor de duidelijkheid, Ton den Boon schrijft in Trouw “dat het woord zionist in de gewone media misschien nog niet, maar op de sociale media (Twitter) al wel wordt gebruikt als scheldwoord met de betekenis ‘Jood’.”

Haifi heeft wel spijt van haar ongenuanceerde tweet, maar staat nog helemaal achter de inhoud ervan, want er zijn bewijzen voor van “gezaghebbende bronnen.” Wie dat zijn, wordt er helaas niet bij vermeld.

En natuurlijk is zijzelf het grootste slachtoffer. Ambtenaren met een niet-westerse achtergrond worden harder aangepakt dan de autochtone, zegt ze. Dat is natuurlijk vreselijk en haar strijd om eerherstel is voor haar goed afgelopen. Maar dat neemt niet weg dat ze haar tweet blijft vergoelijken. En dat ze nu adviseur voor DENK is, maakt het er niet beter op.

Hoe noemde je toch ook alweer dat verhulde, insinuerende antisemitisme, waar je de vinger niet op kunt leggen, maar waarvan je aan je water voelt dat het niet klopt? Precies. Risjes.

8 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.