In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 6 maart 2020

Maandagochtend 2 maart. Het is een koude, bewolkte dag in Jeruzalem wanneer Israëli’s voor de derde keer binnen een jaar naar de stembus gaan. De verwachting is: opnieuw een impasse, omdat geen van de twee grote partijen, Likoed en Kachol ve Lavan, een meerderheid van 61 zetels zal halen. Of toch een rechts-religieuze regering met Bibi aan het hoofd, met heilloze gevolgen voor de rechtsstaat. (Er gaat een gerucht dat Netanjahoe, als hij premier blijft, procureur-generaal Mandelblit zou willen ontslaan.)

De laatste twee weken stond het coronavirus meer in de publieke aandacht dan de strijd tussen Bibi en Benny (Gantz). De indruk bestaat dat het Netanjahoe wel uitkwam, deze coronapaniek, die de aandacht afleidde van zijn komende rechtszaak, die op 17 maart begint. Het ministerie van Volksgezondheid heeft Israëli’s zelfs sterk ontraden om waar dan ook naartoe te vliegen. Een woordvoerder van El Al klaagde dat de nationale luchtvaartmaatschappij wel eens financieel ten onder kon gaan door dit advies niet te reizen. De dag na deze oproep scheen het op Ben Goerion gelukkig nog even druk te zijn als altijd.

Tot nu toe zijn er officieel tien coronapatiënten in Israël (inmiddels, dinsdagmiddag, zijn dat er twaalf). Verder zitten er 5.630 mensen thuis in quarantaine omdat ze uit ‘verdachte landen’ komen of contact hadden met met corona besmette patiënten. Een van hen is mijn Iraakse vriendin J., die terugkwam van twee maanden vakantie in Thailand, die ze had doorgebracht op een eilandje in de natuur. Ze moet nog tien dagen thuis blijven. Ze tilt er niet zo zwaar aan, beschouwt het als een spirituele retraite, en haar dochter heeft gezorgd voor voldoende voedselvoorraad in haar moeders huis. Voor mensen in quarantaine zijn in het hele land zestien speciale stembureaus geopend, waar officials in wit/blauwe plastic maanmannetjespakken rondlopen. J. woont in de wijk Pisgat Ze’ev en het speciale stembureau is ver weg, in Talpiot. Ze mag er alleen naartoe in een eigen auto, geen taxi, maar ze heeft geen auto. Dus kan ze niet stemmen. Ze zal de enige wel niet zijn in zo’n situatie. (De mensen die wel in staat waren naar deze speciale stembureaus te gaan, moesten vaak anderhalf of twee uur wachten, omdat de speciale ontsmettingsmaatregelen per kiezer heel veel tijd kostten; voor sommigen was het ‘een uitje’ om voor het eerst sinds dagen eens buiten te komen).

Er is nogal met modder en erger gegooid in deze verkiezingscampagne. Er is een audioboodschap uitgelekt van een adviseur van Gantz, waarin hij zegt dat Gantz “een gevaar voor de burgers van Israël” vormt. (Adviseur onmiddellijk ontslagen.) Nu blijkt dat bij het opnemen van deze boodschap is samengewerkt met Netanjahoe! Op zijn beurt beschuldigt Gantz Netanjahoe van het verspreiden van paniekberichten over het coronavirus; vooral de mededeling dat het heerst in de wijk Givatayim (dus: ga daar niet naar stemlokalen!), een bolwerk van Kachol ve Lavan stemmers.

Er doen liefst 29 partijen mee aan de verkiezingen, waarvan er waarschijnlijk niet meer dan acht de kiesdrempel halen. De extreem-rechtse partij Otzma Yehudith weigerde ondanks druk van Netanjahoe om uit de race te stappen, hoewel ze weinig kans hebben die 3,25 procent te halen. Die stemmen kunnen dus verloren gaan en dat kan het rechtse blok één à twee zetels schelen.

Dinsdagmiddag 3 maart. Likoed is de grootste partij geworden met 36 à 37 zetels; tweede is Kachol ve Lavan met 32 à 33 zetels. De centrum-linkse partijen zijn gekrompen. Volgens verschillende peilingen heeft het rechtse blok (rechts-religieuze blok) zestig zetels, eentje te weinig om een meerderheid te vormen. Dat kan nog steeds uitdraaien op een impasse, maar Netanjahoe hoeft maar één twijfelende politicus van het andere kamp over de streep te trekken/een ministerspost te beloven, en hij heeft een meerderheid.

Enige lichtpunt van deze verkiezingsuitslag is het hoge opkomstpercentage van bijna zeventig procent, ondanks voorspellingen van ‘verkiezingsmoeheid’ en ‘corona-angst’. En het extreem-rechtse Otzma Yehudith heeft deze keer de kiesdrempel niet gehaald, dat is voorlopig geruststellend. De Arabisch Verenigde Lijst krijgt waarschijnlijk vijftien zetels en is daarmee uitgegroeid tot de derde grootste partij van het land, een volwaardige bondgenoot (meer waarschijnlijk: volwaardige oppositiepartij.) Maar, zoals journalist Anshel Pfeffer schrijft in Haaretz van 3 maart: “de helft van het Israëlische electoraat heeft gestemd op een man die over twee weken voor de rechtbank moet verschijnen vanwege corruptie, fraude en vertrouwensbreuk. Ze kozen hem terwijl ze op de hoogte waren van de beschuldigingen tegen hem, dat hij iedere vuile truc die er bestaat, had uitgehaald, en zonder blikken of blozen leugens verspreidde. Ze stemden toch op hem omdat ze zijn leiderschap meer vertrouwen dan dat ze Israëls rechtssysteem vertrouwen. En zeker meer dan ze Benny Gantz vertrouwen.”

Aan Pfeffers kenschets zou ik willen toevoegen: de man die die ongehoorde verbale aanvallen heeft gedaan op de rechterlijke macht. De man die van plan is de nederzettingen in betwist gebied uit te breiden en de Jordaanvallei te annexeren. Die plannen hebben kennelijk de instemming van een groot deel van de stemgerechtigde bevolking …

Ten slotte een kort bericht dat op Facebook werd toegeschreven aan de schrijver David Grossman, maar op 10 april 2019, na de éérste verkiezingen van het afgelopen jaar dus, bleek te zijn geschreven door ene Aviv Messinger. De boodschap is er niet minder om: “There are moments and situations in the life of a people, as in the life of one person, when you find yourself standing in bafflement. You do not understand how this happened, who thought this way, how this can be …
So, after this election day, that looks like the beginning or the continuation of a disaster, I promise to check myself every day, that no part of this evil wind will infect me. Not the racism, the exploitation, not the evil or the power-plays, not the foolishness or short-sightedness. And that I will continue, like a child, to believe that there can be justice here, and equality, and quiet, and peace between human beings, between peoples. And even if our elected officials do not believe in this, and my government does not do this, I will attempt to bring this about, in my own small world.”
(translation by Yoav Peck)

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël