inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 11 november 2016

Op 8 november wilde ik 's middags mijn column voor Crescas schrijven. Zou ik het hebben over de plannen van Jeruzalems burgemeester Nir Barkat (Likoed) om de schilderachtige buurten Baka’a en de German Colony te verwoesten door een nieuwe aftakking van de sneltram door de smalle (en dus te verbreden) winkelstraat Emek Refaïem te trekken? Of zou ik het hebben over de raaf en de duif in de parasja Noach van de afgelopen week en hoe er van alles, kwaad en goed, wordt geprojecteerd op deze vogels?

Ik kon me niet aan het schrijven zetten; ik kon niet ophouden op mijn computer de Amerikaanse verkiezingen te volgen: de laatste rally’s van beide kandidaten, de voorspellingen, de commentaren – ik was er niet gerust op. Ten slotte hield ik maar op te pretenderen dat ik nog een column zou schrijven en ging ik ’s avonds met Y. – we hadden allebei geen zin gehad om te koken - gezellig een kopje soep eten bij Aroma.

’s Nachts sliep ik onrustig, door ‘fear and loathing’ over die verkiezingen. Ik droomde dat ik uitgeput lag te slapen in een soort soeka gevormd door witte gordijnen, die voor mijn huis stond. Toen ik door een kier in de gordijnen keek, zag ik X. (iemand die ik liever niet zie) voor de deur van mijn huis staan en ik hield me heel stil, opdat hij niet zou merken dat ik daar was, in mijn witte tent. Ik wilde niet wakker worden en de confrontatie met de wereld aangaan.

Om zes uur werd ik toch echt wakker, pakte mijn i-Pad en klikte CNN aan. Nee toch, dat kon niet waar zijn, berichten dat Trump in allerlei cruciale staten aan het winnen was, begreep ik het wel goed?! Na nog een half uurtje berichten volgen, schreef ik op Facebook: “De nachtmerrie lijkt waar te worden, de narcistische egomaniak T. lijkt de verkiezingen te winnen … Net als toen we in 1996 gingen slapen met het geruststellende idee dat Peres de Israëlische verkiezingen had gewonnen en opstonden met Netanjahoe … Het doet me denken aan de ondergang van de Weimar Republiek. En dit terwijl we op het punt staan de Kristallnacht, het begin van de ‘völkische Pogroms’ in Duitsland (november 1938) te herdenken.”

En nu is het definitief, de stemmenpeilers in de Verenigde Staten zaten er volkomen naast. Waarschijnlijk heeft een aantal ondervraagden gewoon gelogen en hebben veel mensen uit de onderklasse niet eens een geregistreerd telefoonnummer. In ieder geval wordt T. de 45ste president van de VS. Hillary Clinton heeft hem opgebeld en haar verlies erkend. Mijn omgeving hier in Jeruzalem zit in zak en as. “Vrouwenhaat heeft gewonnen”, schreef een vriendin op Facebook. Ik schreef terug: “Niet alleen vrouwenhaat heeft gewonnen, dit is een nog veel breder gevaar. Een anti-democratische fascistoïde beweging heeft gewonnen, anti-vrouwenrechten, anti-homo, anti-abortussen, anti-immigranten met speciale nadruk op moslims, anti-natuurbescherming, pro-big business, pro-opwarming van de aarde, vriendjes met Poetin. Een narcistische demagoog met de emotionele ontwikkeling van een twaalfjarige krijgt zeggenschap over het gebruik van nucleaire wapens.”

In Israël konden Amerikaanse Joden al dagen eerder stemmen en daar kreeg T. al 49 procent van de stemmen en Clinton 44 procent, volgens een onderzoek onder 1140 respondenten van de 30.000 die hun stem hadden uitgebracht. Veel minder dan de 80.000 die in 2012 hadden gestemd. Kkennelijk was er überhaupt weinig enhousiasme. Die 49 procent op grond van vage uitspraken van T. dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verhuizen; dat hij betalingen aan de Human Rights Council van de Verenigde Naties, gedomineerd door moslimlanden, zou stoppen; en vooral dat hij het opleggen van een regeling van het Palestijns-Israëlisch conflict door externe partijen zoals Europa of de VN, zou tegenhouden. Ook zei hij nog: “Terwijl andere landen de hulp van de VS nodig hebben om zichzelf te verdedigen, hebben de Israëli’s altijd zichzelf verdedigd en vragen ze alleen om militair materieel en diplomatieke steun bij die verdediging.” (En fungeert Israël voor de VS als proefterrein voor wapens, drones en jachtvliegtuigen, maar dat zei hij er niet bij.)

Nu de eerste schok voorbij is, begin ik ook de oorzaken van deze uitslag wel te begrijpen, zonder dat ik het minder griezelig vindt: de enorme kloof tussen rijk en arm in de VS; het feit dat er zo’n grote onderklasse is die helemaal niet profiteert van de economische opleving na de crisis van 2008, maar die in derde-wereldachtige armoede leeft. Toen ik in 1986 voor de eerste en enige keer in de VS was, in Boston en New York, stond ik al te kijken van de gebrekkige stedelijke infrastructuur, het verval en de vele bedelaars op straat. (Die later onder burgemeester Rudolph Giuliani zijn weggejaagd, dezelfde Giuliani die nu campagne voerde voor T.)

Er bestaat een ongekende kloof tussen de liberale middenklasse in New York, Boston, Los Angeles, San Francisco en andere grote steden die op de democraten stemmen, en de verarmde lagere middenklasse, boeren, arbeiders, trailerbewoners, werklozen en daklozen, die zien dat de Amerikaanse Droom van sociale mobiliteit voor hen niet bestaat. Voor hen is Clinton de vertegenwoordigster van het grote bedrijfsleven en van het gehate Wall Street. (En dan wordt het al gauw: het gehate Joodse Wall Street.) Deze zwijgende meerderheid, ‘boze blanke mannen’, maar het zijn heus niet alleen mannen, heeft eindelijk haar angst, woede en ressentiment kunnen tonen door op de Grote Bek te stemmen. Of zoals Chemi Shalev schrijft in Ha’aretz: “The liberal, openminded, multicultural and politically correct America that has flourished over the past eight years under President Obama was squashed on Tuesday night by the Trump bulldozer.” Ik vrees alleen dat de Trump bulldozer ook de boze onderklasse niet veel goeds zal brengen, en de rest van de wereld evemin. Al roepen Netanjahoe en Bennett opgelucht dat deze verkiezingsuitslag de twee-staten-oplossing definitief ten grave draagt …

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
jul 2020That was the week that was
jun 2020Waarnemingen in tijden van corona
mei 2020De staat Israël tegen Netanjahoe – of is het andersom?
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël