In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 6 februari 2015

Een week geleden kreeg ik een email van de Jerusalem Peacemakers, een oproep om een petitie aan president Rivlin te ondertekenen, ten behoeve van de 73-jarige Abrahim Abu El-Hawa, een Arabische inwoner van Jeruzalem. Rivlin is de enige die kan voorkomen dat Abu El-Hawa voor drie jaar de gevangenis in gaat. Gaat het hier om een misdadiger, een terrorist, en waarom zetten de Jerusalem Peacemakers zich zo voor hem in?

Ibrahim Abu-El Hawa is een Bedoeïen die al sinds zijn geboorte in een eenvoudig huis op de Olijfberg woont, in de wijk A-Tur. Zijn voorouders, waarvan velen respectabele leeftijden van over de honderd behaalden, leefden daar al. Ibrahim is in veel opzichten een modelburger van Israël, schreef Ha’aretz. Hij is een Moslim-vredesactivist, die meer dan dertig jaar actief is in interreligieuze dialoog en in groepen die ijveren voor een vredig samenleven van Joden en Moslims. Hij heeft vrienden onder linkse Israëlische vredesactivisten, maar ook onder Joodse settlers. Hij heeft jarenlang een bescheiden hostel gerund, het Peace House op de Olijfberg, een plek waar jonge buitenlandse vredesactivisten konden logeren, op basis van vrijwillige donaties. Zijn huis was bekend bij alle jonge rugzaktoeristen, en daar waren ook aardig wat hippie-uitvreters bij, denk ik, gezien de vele oproepen die ik van Ibrahim op internet zag voorbijkomen om financiële steun vanwege hoge elektriciteitsrekeningen, etc. Ibrahim gelooft diep in de kracht van elkaar ontmoeten, volgens het bijbelse ‘Houd van je naaste als van jezelf’. “De afscheidingsmuur is niet dat wat hier is gebouwd,” zegt hij, “het is de muur die we optrekken wanneer we elkaar niet ontmoeten, niet met elkaar praten.”

De Jerusalem Peacemakers zijn het geesteskind van drie mensen: naast Ibrahim zijn dat Eliyahu McLean, een orthodox levende Amerikaans-Joodse man (kind van hippie-ouders, hij groeide gedeeltelijk op in Indiase ashrams) en van wijlen Sjeik Abdoel Aziz Boechari, de 'Moslim Gandhi' zoals Mclean hem noemt, die stamt uit een Islamitische Soefitraditie. De Peacemakers organisatie houdt zich bezig met tacheles vredeswerk; geen toespraken, instituten of conferenties, maar ontmoetingen tussen Israëli’s en Palestijnen, tussen Joden, Moslims, Druzen en Christenen. McLean verzorgt samen met een Palestijnse gids bijvoorbeeld rondleidingen door Hebron.

Tijdens de ontvoering van de drie Israëlische teenagers door Hamasterroristen in juni vorig jaar, was Abu El-Hawa de enige Moslimleider die mee durfde te doen met de protestbijeenkomst van Israëlische settlers en Palestijnse bewoners van de Westbank op de plek waar de drie werden ontvoerd (en naar later is gebleken, zijn vermoord). Van Islamitische zijde heeft hij daar ook een regen van kritiek over gekregen. Hij is in feite stateloos, hij bezit geen paspoort en toch heeft hij als vredesactivist veel werelddelen bereisd – meest op uitnodiging en vaak samen met Eliyahu McLean. Ze zijn op het Witte Huis ontvangen door president Clinton. Wijlen Shlomo Carlebach was een goede vriend van hem, evenals rabbijn Menachem Froman, de orthodoxe rabbijn van de nederzetting Tekoa, die bekend stond om zijn goede relaties met Palestijnse leiders (en zelfs met geestelijken van Hamas).

Ibrahim, zijn vrouw, hun acht kinderen en drie doofstomme zusters van zijn vrouw, leefden jarenlang in het hostel, totdat zijn volwassen kinderen trouwden en aan een eigen gezin begonnen. Hij bouwde even verderop een nieuw huis voor zijn gezin en toen ze daar ook uit hun voegen barstten, begon hij er in 2007 een verdieping op te bouwen – er waren inmiddels 32 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Om die allemaal onderdak te kunnen bieden, werd er daarna nog een tweede verdieping bijgebouwd. Voor beide verdiepingen had hij geen bouwvergunning. Hij legt uit dat een aanvraag voor een vergunning alleen al duizenden sjekels kost, en nog meer om een bouwkundig ingenieur in te huren en dat de kans dat het plan zou worden goedgekeurd, bijzonder klein was. Volgens een ambtenaar van de gemeente is het geen probleem om in A-Tur een bouwvergunning te krijgen, en zijn er terreinen die voor nieuwbouw zijn aangewezen. Meir Margalit, een voormalig lid van de gemeenteraad voor de linkse partij Meretz, is het daar niet mee eens: “Voor Palestijnen in Oost-Jeruzalem, vooral op historische plekken als de Olijfberg, is het bijna onmogelijk om een bouwvergunning te krijgen.” In het algemeen is het in Jeruzalem niet eenvoudig om bouwvergunningen te krijgen, ook niet voor Joodse inwoners – het kost vaak jaren, veel geld en een hoop gedoe met de ambtelijke bureaucratie. (Ik had een Marokkaanse buurvrouw die zonder vergunning een terras bouwde bij haar benedenwoning. Ze had helaas ruzie met één van de bovenburen, die haar verraadde en relaties op het gemeentehuis had. Ten slotte moest ze het hele terras weer laten afbreken, waarop ze het huis voor een lage prijs verkocht en naar Eilat emigreerde). Veel Palestijnen in Oost-Jeruzalem bouwen daarom illegaal en in A-Tur zitten verschillende buren van Ibrahim daarvoor in de bak. Ook in West-Jeruzalem wordt wel illegaal gebouwd, daar kun je een boete voor krijgen en goedkeuring achteraf; soms wordt er ook iets afgebroken, alleen heb ik nog niet gehoord dat iemand daarvoor de gevangenis in draaide.

Kort en goed, de gemeente Jeruzalem spande een rechtszaak aan tegen Ibrahim Abu El-Hawa die zich vijf jaar heeft voortgesleept. De gemeente-ambtenaar legt uit dat Ibrahim is veroordeeld omdat hij niet heeft voldaan aan een eerder bevel van de rechtbank om zijn aangebouwde verdiepingen door betaling legaal te maken, of door de verdiepingen af te breken. Gedurende die jaren stuurde Ibrahim regelmatig mails rond met het verzoek voor hem te bidden als hij weer eens voor de lokale rechter diende te verschijnen, en steeds werd de zaak uitgesteld. De onzekerheid en de spanning hebben hem zijn gezondheid gekost, het laatste jaar heeft hij een hartaanval gehad en een lichte beroerte. Hij is ten slotte veroordeeld tot een gigantische boete van 288.000 sjekel en daarnaast worden de twee verdiepingen afgebroken. Die boete kan in termijnen van meer dan 5.300 sjekel worden afbetaald, tot 2018. Ibrahim leeft van een ouderdomspensioen van 3.500 sjekel. De laatste zeven maanden, tot januari 2015, kon hij de boete dan ook niet betalen. Omdat hij een schuld van circa 30.000 sjekel bij de gemeente had, dreigde hij voor drie jaar de gevangenis in te gaan.

Met een crowd-fundingactie hebben de Peacemakers tot nu toe 10.000 dollar opgehaald – Abu El-Hawa heeft door zijn reizen vrienden over de hele wereld – zodat de onmiddellijke dreiging van gevangenisstraf is geweken – maar hij moet nog steeds per maand 5.300 sjekel ophoesten en ook het bevel tot afbraak van de twee verdiepingen staat nog overeind. Zijn advocaat hoopt op een laatste reddingsmiddel: een verzoek aan president Reuben Rivlin tot kwijtschelding van de veroordeling en dus van de boete. Er kunnen nog handtekeningen worden toegevoegd.

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël