inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 3 juli 2020

Woensdag 24 juni werd bekend dat de financiële commissie van de Knesset akkoord was gegaan met een belastingteruggave van ongeveer een miljoen sjekel aan Netanjahoe, een belasting die aanvankelijk was geheven op betalingen, diensten en emolumenten die de premier van begin 2009 tot en met eind 2017 had ontvangen. Dit ging onder andere over de renovatiekosten aan de privé-villa in Caesarea, aan tuinarbeid en reparaties aan het zwembad bij de villa. De bekendmaking van dit bedrag op het moment dat er door de coronacrisis bijna een miljoen Israëli’s werkloos zijn geworden en die soms moeite hebben de huur of hun dagelijkse maaltijd te betalen, riep uiteraard verontwaardiging op. Gewone mensen moeten over dat soort emolumenten ook belasting betalen – bijvoorbeeld als je op je werk een dagelijkse maaltijd krijgt of maaltijd vouchers, en dergelijke. (Wil niet zeggen dat iedereen dat ook doet …) De Israëlische editie van Forbes Magazine schat het kapitaal van de Netanjahoe’s op vijftig miljoen sjekel, ongeveer veertien miljoen dollar. Daar valt toch wel een tuinman van te betalen?

De demonstraties in Jeruzalem waren vorige week bijna niet bij te houden. Het begon vrijdagmiddag 26 juni met een anti-corruptie demonstratie van enige honderden mensen bij de ambtswoning van Netanjahoe. Met zwarte vlaggen en borden met de leuze “Crime Minister” en met opvallend veel jongeren die genoeg hebben van koning Bibi en hem oproepen af te treden. Er zou desondanks misschien niet zoveel aandacht aan zijn gegeven ware het niet dat de politie op eigen gezag besloot zeven demonstranten te arresteren, omdat ze niet op het trottoir zouden hebben gelopen en het verkeer hadden geblokkeerd.

Helaas voor de politie was een van de arrestanten brigadier-generaal (bd) Amir Haskel. Haskel heeft zich na 32 jaar dienst bij de luchtmacht toegelegd op onderzoek naar de Sjoa en begeleidt in dat kader ook groepen studenten bij excursies naar de voormalige vernietigingskampen in Polen. Hij is tevens een van de organisatoren van deze anti-corruptie betogingen. Bovendien kwamen er opnames vrij, verspreid via sociale media, die toonden dat het blokkeren van het verkeer pas begon toen agenten vrij agressief tot arrestaties waren overgegaan. De politie wilde de arrestanten alleen vrijlaten op voorwaarde dat ze beloofden zich vijftien dagen niet in Jeruzalem te zullen vertonen en op straffe van een garantiesom van 5000 sjekel. Vier van hen gingen door de knieën, Haskel en twee anderen niet. Deze drie werden geboeid aan handen en voeten voor het District Court gebracht, (vergelijkbaar met de politierechter denk ik), waarna de rechtbank onvoorwaardelijke vrijlating beval.

De 66-jarige, bescheiden oud-generaal Amir Haskel is zo de officieuze leider van het protest geworden tegen de premier die is aangeklaagd wegens verdenkingen van corruptie in drie verschillende zaken. Zelf verklaarde Haskel na zijn vrijlating dat hij iets heel belangrijks had geleerd bij zijn onderzoek naar de Sjoa; allereerst dat de meeste mensen in een noodsituatie de neiging hebben zich afzijdig te houden, en als tweede hoe gevaarlijk die positie van afzijdigheid is. Vandaar dat hij politiek actief is geworden. De beelden van de arrestaties misten hun effect niet: zaterdagavond, na afloop van de sjabbat, was de betoging veel massaler: duizenden mensen met zwarte vlaggen en borden, en niet alleen tégen corruptie en schrijnende economische ongelijkheid, maar ook vóór de redding van de democratie.

Ten slotte zondagmiddag. Vanwege de coronacrisis werd er dit jaar geen Pride demonstratie gehouden, maar een feestelijke rally in het teken van Trots en Verdraagzaamheid in het Independence Park, georganiseerd door het Jerusalem Open House. Vijf jaar geleden werd de zestienjarige Shira Banki, die meeliep uit solidariteit met haar gay vrienden en vriendinnen, door een ultra-orthodoxe man met een mes doodgestoken en sindsdien is de beveiliging toegenomen, zo’n 1200 tot 1400 agenten (m/v) waren op de been. Drie rechtse extremisten van Lehava, een orthodoxe, racistische, anti-Arabieren en anti-LGBT organisatie, waren tevoren opgepakt omdat ze van plan waren de rally te verstoren en werden later op de zondag weer vrijgelaten. Wel waren er opvallend minder gemeentelijke veelkleurige vlaggen op straat – misschien de invloed van locoburgemeester Arieh King, die al gemeentelijke inspecteurs had gestuurd om een groot LGBT-spandoek aan een Amerikaans ambassadegebouw op Agron Street te verwijderen. Amerikaanse functionarissen protesteerden tegen deze inbreuk op hun soevereiniteit.

Ik was zelf niet bij de rally; ik had gekozen om een goede vriend te bezoeken die net een nieuw appartementje had gevonden na een plotselinge scheiding en nu opnieuw vanuit het niets zijn leven moet gaan opbouwen. Met decadente gebakjes van de Franse patisserie Gagou kwam ik hem opvrolijken; mijn sociaal werkster had het gewonnen van mijn politieke activiste. Ik las op Facebook dat de rally was begonnen met een minuut stilte ter herdenking van Shira Banki. Daarna riep de directeur van het Open Huis op tot verdraagzaamheid voor alle mogelijke ‘genders’ en seksuele oriëntaties, en tegen geweld, monddood maken en uitsluiting. Een negenjarig transgender meisje Rena Noldman verscheen met haar ouders op het podium om uit te leggen dat alle mensen verschillend en uniek zijn, en dat een LGBT-persoon dus niet ‘raarder’ is dan iemand anders. Toen ik ’s avonds in de bus op weg naar huis zat, stapten nog steeds vrolijke, kleurig versierde deelnemers met vlaggetjes de bus in.

Ten slotte sprak Netanjahoe op zondag een halve verontschuldiging uit: er was niets mis met de hoogte van zijn belastingteruggave, maar het moment waarop dat gebeurde was niet zo opportuun … En vice-premier Gantz liet horen dat hij, eenmaal premier, de staat niet zou laten opdraaien voor de kosten van zijn privéwoning.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
jul 2020Berichten van het demonstratiefront 2
jul 2020Berichten van het coronafront
jul 2020That was the week that was
jun 2020Waarnemingen in tijden van corona
mei 2020De staat Israël tegen Netanjahoe – of is het andersom?
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël