In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 2 januari 2015

Dat was me het jaar wel, 2014. En 2015 lijkt niet rustiger te worden, niet in Israël en niet in de rest van de wereld.

Vanaf het begin van het jaar werden vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd op Zuid-Israël. In juni escaleerde de toestand, met de ontvoering van de drie Joodse jesjiwastudenten op de Westbank door twee onafhankelijk opererende leden van Hamas. Daarna leefden we hier in een snelkookpan met escalatie op escalatie: de bekendmaking van de laffe moord op de drie jongens, de afschuwelijke ‘wraakmoord’ op het Arabische jongetje Abu Kheidr door Joodse extremisten, anti-Arabische en anti-Joodse rellen in Jeruzalem waarbij voor miljoenen schade werd aangericht aan het traject van de Light Rail, steeds meer raketten op Israël en tenslotte de 50 dagen durende operatie Protective Edge tegen Hamas in Gaza, waarbij Hamas-aanvoerders zich in ondergrondse tunnels verschuilden en de burgerbevolking die bescherming ontbeerde, met alle gevolgen vandien.

Die Gaza-oorlog is voorbij, maar net als in iedere oorlog zullen de door het geweld veroorzaakte trauma’s bij de bewoners van Gaza en van Israël nog lang blijven bestaan. Ook al zijn er tegenwoordig veel meer psychologische methodes om trauma’s te verwerken (cognitieve therapie, EMDR, EFT, [emotional freedom technique] lichaamswerk, eventueel gecombineerd met medicatie), er word je hier gewoon geen tijd gegeven om diepgaand aan trauma’s te werken, want meestal volgt de ene crisis de andere op. Ik heb geen toegang tot de Gazastrook, dus over de trauma’s die de bevolking daar heeft, kan ik niet uit eigen ondervinding schrijven. Over de gevolgen bij de mensen in mijn omgeving wel. Een vriendin van me die ’s zomers gewoonlijk een maand met vakantie gaat naar haar Europese geboorteland, wilde deze zomer niet weg; haar zoon was bij de grens met Gaza gelegerd, bij de ondersteuningsgroepen voor de gevechtstroepen in Gaza. Nadat Protective Edge voorbij was, bleef ze gespannen en had ze slaapmiddelen nodig. Het hinderde haar in haar eigen paramedische praktijk, ze bleef gespannen en snel geïrriteerd. Ze is tenslotte met Chanoeka twee weken bij haar familie in Europa geweest om bij te komen en is net behoorlijk herboren teruggekeerd. Ik heb zelf na de oorlog drie weken doorgebracht in Amsterdam, volop genietend van de rust, van bezoekjes bij familie, eten met geliefde vrienden en vriendinnen, van wandelingen door het Vondelpark en door het Drentse herfstbos. Maar niet iedereen kan zich permitteren de hectiek hier even te ontvluchten.

Volgens een artikel in Ha’aretz van 12 december lijdt een belangrijk aantal van de soldaten die gedurende de Gaza-oorlog Iron Dome bemanden, aan PTSS (post-traumatisch stress syndroom). Het waren twintigers die het ingenieuze anti-raket raketsysteem bedienden, waardoor de inwoners van Israël betrekkelijk veilig konden doorleven en ‘s nachts konden slapen. Ze hadden een enorme verantwoordelijkheid op hun schouders. Als er vanuit Gaza een raket werd gelanceerd, hadden ze een paar seconden om een beslissing te nemen – neerhalen of niet – afhankelijk van de plek waar de raket waarschijnlijk zou neerkomen. Beslissingen over leven en dood van anderen. Ze moesten 24 uur per dag alert zijn en sliepen soms nauwelijks. Een groot deel van de berekeningen waar de raket neerkomt etc. wordt door computers gedaan en werkt automatisch, maar die systemen moeten wel 24 uur per etmaal door tientallen mensen bediend worden. En de soldaten die de afweerraketten afschoten, wisten dat ze het eerste doelwit voor Hamas vormden. Op de foto in Ha’aretz zie je soldaten beschutting zoeken in kuilen in de grond, nadat de afweerraket is afgevuurd. Sommige soldaten hebben naderhand, toen de spanning tenslotte voorbij was, last van trillende handen gekregen, van acute paniekaanvallen, ze hebben kilo’s aan gewicht verloren. Anderen hebben last van nachtmerries gekregen, van slapeloosheid of zijn echt totaal ingestort. Over het algemeen blijken soldaten in gevechtseenheden sneller financiële compensatie en psychologische hulp te krijgen dan soldaten in de ondersteunende eenheden. Ze zijn onzichtbaarder, ontvangen minder warmte en steun van het publiek (die pakjes en voedsel naar de gevechtseenheden brengen) en zijn daardoor ook gevoeliger voor PTSS.

Toch zijn er ook veel lichtpuntjes geweest. Zoals altijd in tijden van oorlog, was er een enorme sfeer van solidariteit en eenheid in Israël. Op de Westbank vonden Israëlische settlers en Palestijnen elkaar in een geweldloze demonstratie tegen de kidnapping. De 17-jarige Mohammad Zoabi, een Arabische Israëli die zich, gehuld in een Israëlische vlag, uitsprak tegen de kidnapping, werd daarna met de dood bedreigd door familieleden. Hij vond een schuilplaats, onderdak en vriendschap bij Kay Wilson,een Israëlische vrouw die zelf ternauwernood een Palestijnse aanslag had overleefd. Inmiddels woont Mohammad, geholpen door zijn Joodse gastvrouw, in de V.S. waar hij veilig is.

Na de moord op het Arabische jongetje Abu Kheidr heeft de Israëlische politie de daders ongewoon snel opgespoord en gearresteerd. De interfaith Hand-in-Hand School waar Joodse en Arabische kinderen samen leren en spelen, is door brandstichters beschadigd, maar daarna trok een indrukwekkende stoet van 2.000 ouders en andere aanhangers van co-educatie door Jeruzalem om te protesteren. Onlangs zijn de leider en belangrijke leden van Lehava, een groep rechtse extremisten die onder het mom van ‘anti-assimilatie’ al jaren racistische anti-Arabische actie voeren, gearresteerd. Twee van die figuren hebben de brandstichting bekend. Twee van de leerlingen (Joods en Moslim) van de Hand-in-Hand School waren zelfs aanwezig op de Chanoekaviering van president Obama (daar zat ook een stukje pesten-van-Bibi bij, vermoed ik). Misschien is er genoeg juridisch bewijs om niet alleen de brandstichters een pittige straf op te leggen, maar de hele beweging te verbieden.

Zojuist is een enorm corruptieschandaal in de Russische partij Jisraeel Beiteinoe (Israël Ons Thuis) ontdekt. Op zich een pijnlijk verschijnsel, maar uitstekend dat het aan het licht is gekomen. Ondanks de enorme spanningen in de maatschappij, de oorlogsdreiging vanuit Hamas, vanuit Hezbollah, en niet te vergeten Iran, is de democratische rechtsstaat nog in werking, al is het zeker niet volmaakt.

Mijn wens voor 2015: dat het licht van de waarheid meer onderhuidse rotzooi naar boven zal brengen en dat de democratische rechtsstaat ook na de verkiezingen fier overeind mag blijven. Omijn.

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020De staat Israël tegen Netanjahoe – of is het andersom?
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël