In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 20 maart 2020

Op 26 februari jongst leden was Israël het eerste land ter wereld dat zijn burgers adviseerde alle niet noodzakelijke reizen naar het buitenland te schrappen. Op 13 maart was het aantal corona-geïnfecteerden 126. Maar ambtenaren van het ministerie van Gezondheid waarschuwden dat er al duizenden Israëli’s zonder symptomen, geïnfecteerd konden zijn.

Inmiddels zijn er 324 coronadiagnoses (17/3), vliegt El Al niet meer, zijn de meeste buitenlandse luchtlijnen ook gestopt, komen toeristen alleen nog binnen als ze in staat zijn veertien dagen in quarantaine te gaan (niemand dus), zijn crèches, scholen, en universiteiten gesloten, evenals café’s en restaurants. Alleen kruideniers en supermarkten open, apotheken, banken en benzinestations. Sinds 18 maart rijden ook bussen en treinen niet meer. Vliegveld Ben Goerion mocht je alleen op (en af) als werknemer daar, met een speciaal pasje, werd me verteld. Samenkomsten van meer dan tien mensen zijn verboden. Dat betekent dat talloze huwelijken waarvoor grote builoftshallen al waren afgehuurd, moeten worden uitgesteld. Maar Israëli’s zijn inventief: één koppel trouwde in supermarkt Osher Ad, want in een grote supermarkt mogen maximaal honderd mensen aanwezig zijn. Foto’s van het bruidspaar dat tussen de schappen met een rij mazzel tov roepende klanten door loopt, zijn op internet te vinden. Andere paren trouwen in de open lucht, of op verschillende daken van een jesjiwe, of ze plaatsen de meer dan honderd gasten in tientallen op talrijke balkons.

Het is lekker rustig in de stad. Coffeebar Aroma op Emek Refaiem is dicht, maar verkoopt nog wel ‘take out’ koffie. Buiten Aroma zitten mensen hier en daar op een bank of muurtje met hun beker cappuccino. Maar Covid-19 en alle maatregelen maken mensen natuurlijk wel angstig en het leidt ook hier tot hamsteren van wc-papier, desinfecterende gels, en blikjes tonijn. Ik merk zelf vooral ’s nachts dat ik gespannen ben en ik word regelmatig wakker uit absurde en hallucinante dromen. Overdag ziet alles er minder eng uit en ontstaan er veel verbindende initiatieven. Een bloemlezing.

Jongeren en jeugdorganisaties bieden op Facebook en andere internetfora aan om boodschappen te doen voor bejaarden of anderen die in quarantaine thuiszitten. Nava Tehila, de Jewish Renewal gemeenschap, biedt een gratis online cursus ‘Preparing for Pesach’ aan, door Michael Kagan, auteur van de Holistic Hagada: “Why will you be different this night?”. Reform sjoel Kol Haneshama heeft al een vrijdagavonddienst gestreamed op Facebook en vraagt aan haar leden wat we nog meer voor ideeën hebben om elkaar te ondersteunen, zodat we in deze moeilijke periode voelen dat we niet alleen staan. Er worden gratis yogalessen aangekondigd op het buitenplein van de sjoel. Vanavond (18 maart) is er een online studiesessie met rabbijn Michael Marmor over onreinheid (te’oema), infectie en hoop. Daat Elyon, het Joodse meditatiecentrum onder leiding van rav Yoel Glick, biedt in plaats van life klassen, online meditaties aan onder de titel ‘Spiritual Connectivity in a Time of Social Distancing and Isolation’. Te volgen voor iedereen die vanaf de Facebookpagina van Daat Elyon klikt op de Zoomconnectie. Allerlei orthodoxe websites bieden een grote hoeveelheid sjioerim aan om de thuis quarantaine nuttig door te komen. Vanuit de orthodoxe hoek wordt er ook gehoopt dat er, nu alle Joden in Israël op sjabbat thuis moeten zijn, wel eens eenmalig collectieve sjabbatviering zou kunnen ontstaan – mails met uitleg van alle aspecten die een echte sjabbes uitmaken, worden rondgestuurd, want “als alle Joden twee keer achter elkaar sjabbat houden, komt Mosjiach”. Misschien ben ik cynisch, maar dit lijkt me een vorm van ontkenning van de ernst van de situatie. In navolging van een inspirerende video van Italianen in quarantaine die op hun balkonnetjes samen staan te zingen, zijn er verschillende video’s verschenen van zingende Israëlische buren op hun balkonnetjes: in Jeruzalem en in Petach Tikva. Te zien/te horen op Arutz Sheva, de ‘settler-zender’.

“Wat een bijzondere en moeilijke periode maken we nu mee”, schrijft een Joodse vriendin uit Amsterdam. “Zo onzeker en beangstigend al die maatregelen en naar welke kant het leven zich gaat voordoen. Wie zal leven en wie zal sterven … Goede vrienden en familie … wat zal het ons brengen. Ik voel me er ook door geraakt, alleen. Maar ook de samenhang tussen alle mensen en landen, mee resoneren met elkaar, wow!”

Het gaat inderdaad om het grotere plaatje. Het is bijzonder dat bijna de hele wereld door het coronavirus wordt bedreigd. We worden ons eens te meer bewust hoe verweven we allemaal zijn in de wereld, ten goede en ten kwade. Het begint met vleermuizen op een onhygiënische ‘natte markt’ in China waar een onbekend soort dodelijke longontsteking uitbreekt, en langzamerhand raakt meer dan de halve wereld besmet en verandert door die pandemie de financiële markt in een klap van een ‘bull market’ in een ‘bear market’. We kunnen in real time volgen welke Covid-19 slachtoffers er waar vallen en welke maatregelen er in welk land worden genomen. Geen land kan zich meer helemaal onttrekken aan dit proces, al proberen veel politieke leiders dat wel en worden grenzen steeds hardnekkiger gesloten, voor oorlogsvluchtelingen, economische vluchtelingen en in Israël nu voor iedere niet-Israëli. Er is zowel sprake van een grotere bewustwording van de mensheid als geheel, als van het tegengestelde, de terugtrekking in nationale bolwerken. Wat voor het inperken van het virus goed is!

Israël heeft voor een strategie van ‘onderdrukking’ van het virus gekozen, met alle economische gevolgen van dien, een strategie die ten doel heeft het al krakende zorgstelsel nu niet te overspoelen met patiënten in kritieke toestand. Iedereen heeft nu huisarrest, bussen en treinen rijden ook niet meer. Een heleboel mensen zijn ontslagen en hebben geen regelmatig inkomen meer. Nederland heeft zo ver ik begrijp gekozen voor een strategie van matiging (mitigation), rekenend op verspreiding van het virus en een groeiend aantal mensen dat immuun wordt (al is immuniteit niet bewezen), zodat de samenleving kan doordraaien, het zorgstelsel blijft functioneren en de economie niet in een grote recessie terechtkomt. De toekomst zal leren welke strategie de beste was – wat we zelf kunnen doen is heel vaak handen wassen, genoeg water drinken, gezond eten, genoeg slapen, de moed niet opgeven en contact houden met familie- en vriendennetwerk via telefoon, WhatsApp, Skype, mogelijkheden die onze voorouders in zulke crises niet hadden!

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël