In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 16 december 2016

Het stormt en het hagelt in Jeruzalem, het is 7 graden, er zijn weinig mensen op straat. Maar in Aleppo (of wat daar van over is) is het nu 4 graden en ’s nachts is het 3 à 4 graden onder nul. Terwijl er nog steeds wordt gebombardeerd en geschoten, de wapenstilstand is verbroken. De bussen die burgers en rebellen zouden ophalen naar veiliger gebied, zijn volgens het laatste nieuws leeg vertrokken. Er wordt gezegd dat het sji’itische militairen zijn, Assads troepen, of Iraniërs of Irakezen die het vervoer tegenhouden.

Alleen maar ellende en onheil vandaag, lijkt het. Een glimpje licht van het Trump-front: een aantal kiesmannen van het Electoral College gaat nog proberen genoeg leden van dit college zo ver te krijgen dat ze de woest naar alle kanten twitterende kandidaat als "ongeschikt voor het presidentiële ambt" zullen beoordelen. En nog veel belangrijker, het wordt duidelijk dat er inderdaad grootscheepse Russische sabotage van de Amerikaanse verkiezingen heeft plaatsgevonden. Via het infiltreren van computers van democatische en republikeinse instellingen en personen. Met medewerking van Wikileaks, die de e-mails van de democraten op de site zette, precies op kritieke momenten. Buitenlandse inmenging in Amerikaanse verkiezingen, dat is nog iets anders dan seksisme of racisme, voor de gemiddelde Amerikaanse patriot. Trump, vriendjes met Poetin, vindt het allemaal maar onzin.

Waarom vind ik dat allemaal zo belangrijk? Het maakt nogal wat uit voor Israël welke president er de komende vier jaar in Washington zetelt. Trump wil onmiddellijk de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatsen. Burgemeester Nir Barkat juicht dat idee toe. Barkat is zich aan het ‘inrijden’ om in de toekomst de opvolger van Netanjahoe te worden, voor de Likoed. Ook in Israël is het democratisch proces aan erosie onderhevig. Ha’aretz van anderhalve week geleden had een paginagroot interview met knessetlid Betsalel Smotrich van HaBayit HaYehudi. Hij werd geïnterviewd door een journaliste uit Tel Aviv die behoorlijk leek te schrikken van zijn uitspraken. Terwijl hij dingen zei die ik dagelijks op Facebook tegenkom of ook wel om me heen hoor, van nationaal-religieuze kennissen, alleen niet zo keihard tot het uiterste doorgedacht als Smotrich dat doet.

Het gesprek werd gevoerd tegen de achtergrond van de ontruiming van de ‘buitenpost’ Amona. Deze week is duidelijk geworden dat Amona door de regering Netanjahoe wordt geofferd om er in ruil daarvoor een wetsvoorstel door te krijgen dat illegale nederzettingen c.q. buitenposten met terugwerkende kracht legaliseert. Smotrich is 36, orthodox, z’n tsietsiet komen nonchalant onder zijn T-shirt uit, getrouwd, zes kinderen; hij woont in de nederzetting Kedumim, ruim 4.000 inwoners, in de heuvels van Samaria, op de Westoever. Hij noemt Netanjahoe “niet rechts” en zegt: “Netanjahoe is niet vrij te handelen zoals hij zou willen”. (Een juiste analyse trouwens.) Smotrich vertelt hoe hij na de ontruiming van de Gazastrook, waar het leger tegenover de nederzetters stond, besefte dat de werkelijke macht bij de staat lag. Hij besloot daarop internationaal recht te gaan studeren aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Verrassend: Michal Rozin, partijlid van het linkse Merets, noemt hem “een van de intelligentste en eerlijkste mensen die ik ken”.

De intelligente, beminnelijke Smotrich vindt dat de hele Westoever, niet alleen het gebied C, waar Israël burgerlijk en militair gezag uitoefent, maar ook de gebieden A en B, waar veel meer Palestijnen wonen, moeten worden geannexeerd. Hij wijst er terecht op dat het Israëlische regeringen van rechtse en linkse snit waren die zijn begonnen nederzettingen te stichten op betwist gebied. (Uit veiligheidsmotieven, maar ook uit ideologische motieven, EvS.) “De wereld zal het vast niet leuk vinden als Ma’aleh Adumim (Jeruzalemse wijk buiten de Groene Lijn) onder de Israëlische wet komt te vallen, maar de wereld accepteert dat wel.” Vandaar uit moet de Israëlische wetgeving dan worden ingevoerd over heel Judea en Samaria (de Westoever). De Palestijnen zullen voor de keus worden gesteld: accepteren dat ze een minderheid zijn en het Israëlisch staatsburgerschap aanvaarden; wie dat niet doet, wordt er uit gezet. Smotrich is voor een politiek van de keiharde hand, want dat zal de voortdurend opvlammende intifada voor eens en altijd beëindigen. De brandbomaanslag (door Joodse terroristen) op een Palestijns gezin in het dorpje waarbij drie gezinsleden gedood werden, noemt hij overigens “verschrikkelijk” en hij vindt het terecht als de daders levenslang krijgen.

De meest kenmerkende uitspraak doet hij als het gaat over het verschil tussen orthodox jodendom enerzijds, en reform of conservative jodendom anderzijds: “Ik geloof in het bestaan van Absolute Waarheden. Adonai Echad – de Eeuwige is één, niet dertig. De Tora komt van de Eeuwige en ik ben er aan gebonden.” (Jammer dat hij door een seculiere journaliste werd geïnterviewd die alleen kon wijzen op juridische uitspraken van het Internationaal Gerechtshof – Ik had wel eens iemand willen horen die hem kon tegenspreken op grond van kennis van de Tora. Iemand die niet in Absolute Waarheden gelooft, maar weet dat de Tora paradoxen kent, en heel veel verschillende interpretaties. En dat er geloof ik 36 keer staat dat je de vreemdeling niet mag onderdrukken, “want jullie zijn vreemdelingen geweest in Egypte. Ik ben de Eeuwige”.

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mei 2020De staat Israël tegen Netanjahoe – of is het andersom?
mei 2020Sefirat haOmer – de dagen van de Omertelling
mei 2020Herdenken
mei 2020Minder coronavirus, meer machtsstrijd
apr 2020Dagboek in coronatijden
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël