Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 17 januari 2020

Het El Al vliegtuig naar Amsterdam is maar half vol, zodoende heb ik drie stoelen tot mijn beschikking. Vóór mij zitten twee Arabische Israëli’s, vrolijke jongens met van dat modieus hoog opgeknipte zwarte haar. Ook achter mij en aan de andere kant van het gangpad hoor ik Arabisch. Een van de jongens zet zijn stoel in de achteroverstand en vraagt dan beleefd aan mij of ik daar last van heb. Nee hoor, zeg ik, ik ga wel op de middelste van mijn drie stoelen zitten. Alleen, tijdens het vertrek moet je je stoel rechtop zetten. Wat gaan jullie doen in Amsterdam? Ze gaan met z’n allen – brede zwaai gangpadwaarts – naar een kickboks wedstrijd, van Badr Hari. (Gelukkig heb ik net een internet abonnement op De Groene Amsterdammer genomen en stuitte ik op een artikel over Badr Hari, dus ik hoef niet “Badr wie?!” te zeggen). Hij vraagt wat ze vooral moeten zien in Amsterdam, en of er ook “natuur is.” Ik roem de musea en de mooie parken, zwijg maar over cafés met huisdealers. De jongens hebben grote flessen water en zakken vol etenswaren bij zich en als we zijn opgestegen, krijg ik een côte d’or gepresenteerd. Bij het uitstappen nemen we hartelijk afscheid.

Mijn Amsterdamse vriend wijst me er later op dat dit niet zomaar een wedstrijd was, maar een krachtmeting tussen de Arabische en de Westerse wereld. Die op een anticlimax is uitgelopen doordat de allochtone Badr Hari alleen door een blessure heeft verloren van de autochtone Rico Verhoeven. De krachtmeting zal dus nóg een keer moeten worden herhaald.

Chanoeka, Kerst en de jaarwisseling: een interessante tijd om in Nederland te zijn. Het centrum is feestelijk verlicht, de gratis huisbladen van de grote supermarkten staan vol recepten voor kerstdiners en appelbeignets, op de Dam staat een reusachtige kerstboom, maar op 23 december worden daar door Chabad ook twee lichten van een grote chanoekia aangestoken, klinkt het ‘Maoz Tzur’, voorgezongen door rabbijnse (klein)kinderen, en wordt het hele toegestroomde publiek, Joden en niet-Joden, getrakteerd op bekers hete soep en soefganiot.

’s Avonds op de radio een VPRO-marathoninterview (tweeëenhalf uur) met Roxane van Iperen, schrijfster van ’t Hooge Nest, het verhaal van twee Joodse verzetsstrijdsters. Ze rekent af met de mythe dat de Joden zich als makke schapen zouden hebben laten wegvoeren en windt verder geen doekjes om de houding van hogere functionarissen en de overheid in en na de oorlog. Ze memoreert de houding van het Nederlandse notariaat, dat zich onmiddellijk voegde naar de eisen van de bezetting en zijn Joodse collega’s heeft laten vallen. Men denkt vaak dat NSB’ers en verraders alleen uit de kleine burgerij kwamen, maar volgens Van Iperen kwam veel aanhang van de NSB uit de hogere middenklasse en de hogere ambtenarij.

Tijdens haar onderzoek merkte ze dat nakomelingen uit de arbeiders- en lagere middenklasse zich vaak schamen over hun foute voorouders; vanuit de hogere middenklasse klinkt meer een geluid van: laten we er nu maar eens over ophouden. (Ik denk aan de affaire Van Boetzelaer). Ze noemt de manier waarop de overheid is omgegaan met de teruggekeerde Joden ”hardvochtig” en “gruwelijk”. De wederopbouw is een periode geweest van zwijgen, betoogt ze, en de samenleving die daarna is ontstaan, is gebouwd op een etterende wond. De elite van de Nederlandse samenleving is na de oorlog geheel ontzien, omdat de overheid meende niet zonder zoveel foute burgers (ambtenaren, notarissen) te kunnen functioneren.

Ik heb die tweeënhalf uur geboeid zitten luisteren, en dacht: die vrouw deugt! (Iemand bij wie je kunt onderduiken, zei een vriendin later.) Voor de Nederlands-Joodse gemeenschap zijn haar conclusies geen nieuws, maar voor een algemeen publiek wel, denk ik.

Hoe langer de jaren 1940-1945 achter ons liggen, hoe meer aandacht de oorlog in Nederland krijgt – vooral door ‘micro-geschiedenis’, de persoonlijke verhalen die de grote lijn van De Bezetting (Loe de Jong) inkleuren. Uitstekend, op die manier blijven de oorlog, de Jodenvervolging en het verzet, echt leven voor de jongere generatie. Grote aandacht is er ook voor het verhaal van Selma van de Perre, de 97-jarige overlevende van Ravensbrück, die in haar boek Mijn naam is Selma beschrijft hoe zij onder andere dankzij haar niet zo Joodse uiterlijk als koerier in het verzet kon functioneren. In De Wereld Draait Door (Vara) vertelde zij haar verhaal aan Matthijs van Nieuwkerk. Filmer Mathijs van Deen heeft een mooie documentaire over haar gemaakt, die in drie afleveringen te horen is in het VPRO- radioprogramma OVT, erg de moeite waard. (terug te luisteren via Uitzending Gemist).

Bij diezelfde VPRO bestaat er helaas meer enthousiasme voor het Joodse verleden dan voor het Joods-Israëlische heden, want het tv-programma ‘Het Israël van Heertje en Bromet’ valt voornamelijk op door de onnozelheid en gebrek aan kennis van beide heren. Typerend is een scène in de derde aflevering, waarin Heertje praat met een oude vriend, David Horovitz, oprichter en hoofdredacteur van de internetkrant The Times of Israel (centrum-links van signatuur). Heertje heeft samen met een groep Palestijnen een checkpoint ondergaan en spreekt Horovitz daar geëmotioneerd op aan. Die hem tenslotte vraagt: besef je wel waaróm er zo streng wordt gecontroleerd? En hem iets vertelt over de vele Israëlische burgerdoden en gewonden door Palestijnse infiltraties.

Zucht. Het lijkt zowel bij Heertje als Bromet meer te gaan om hun persoonlijke ambivalentie ten aanzien van Israël en hun eigen al dan niet Joods-zijn, dan om de Nederlandse kijker iets te leren over de enorme complexiteit van de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Jammer, gemiste kans.

Delen |

Reacties

Harry Polak

vrijdag 17 januari 2020
Dank voor de tips! Ik ga zeker terugluisteren. Zodra ik tijd vind.

Marthi Hershler-de Wilde

zaterdag 18 januari 2020
Mooie column Eva !

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël