Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 29 mei 2015

De auteur van bovenstaand boek, Tuvia Tenenbom heeft een interessante biografie: hij werd geboren in Israël in een ultra-orthodox, anti-zionistisch gezin, beide ouders overlevenden van de sjoa. Omdat hij een telg was uit een geslacht van Europese rabbijnen, was de verwachting dan ook dat hij in de rabbijnse voetsporen zou treden. In plaats daarvan brak hij met zijn jesjiwa en vertrok 33 jaar geleden naar de VS, waar hij alles ging studeren wat eerder niet mocht – van mathematica en computer science tot literatuur en theater. Hij is oprichter en artistiek directeur van het Jewish Theater in New York, schrijver, toneelschrijver, en tevens journalist voor zowel Amerikaanse als Duitse media. Over Duitsland schreef hij eerder een boek Allein unter Deutschen dat in Duitsland voor veel opschudding zorgde. Uitgeverij Suhrkampf gaf hem de opdracht acht maanden door te brengen in zijn geboorteland Israël en op dezelfde manier zijn bevindingen op te schrijven. Allein unter Juden is vertaald in het Hebreeuws en Engels, (Catch the Jew!) en in Israël een bestseller geworden. Door rechtse en linkse critici geprezen: 'een literaire sensatie' volgens Ha'aretz, 'Dit boek in een must voor iedereen die zich een onafhankelijke mening wil vormen over de realiteit van deze regio', schrijft Israel Hayom.

Voor zijn rondreis door Israël en de West Bank gaat Tenenbom undercover als 'Tobi de Duitser' die voor het eerst in het Heilige Land is. Zijn vlasblonde haar en dikke buik lenen zich voor die rol. Hij vertelt dat hij journalist is en de gesprekken op schrift gaat stellen, maar niet dat hij Joods is, en evenmin dat hij Hebreeuws en Arabisch beheerst. Als een soort kruising tussen Borat en Michael Moore weet hij met zijn argeloze vragen de meest uiteenlopende gesprekspartners – van nationaal-religieuze kolonisten tot Jibril Rajoub (voormalig leider van de Palestijnse geheime dienst) tot linkse Israëlische activisten - het achterste van hun tong te laten zien. Duitsers blijken enorm populair te zijn bij Palestijnen en eveneens bij linkse Israëlische jongeren.

Catch the Jew bestaat uit 55 korte hoofdstukken, en de surrealistische situaties die Tenenbom beschrijft zijn zeker hilarisch. Maar daaronder schuilt een venijnige kritiek, vooral op de honderden Europese en Amerikaanse NGO’s die actief zijn in Israël en op de Westoever. Ik heb me zelf ook meer dan eens verwonderd over de buitenlandse ‘vredesindustrie’ die zich hier, met behulp van veel dollars en euro’s, heeft ontwikkeld. Maar Tenenbom boort dieper naar de motivatie van al deze organisaties. Hij neemt deel aan activiteiten van NGO’s als de Konrad Adenauer Stichting en het Rode Kruis en bezoekt het kantoor van Artsen zonder Grenzen in Beit Chanina, Jeruzalem. Op grond van wat hij beleeft en wat hij van zijn gesprekspartners hoort, beschrijft hij ze als politieke organisaties, eenzijdig pro-Palestijns en anti-Israël. Zo gaat hij mee met het bezoek van een Italiaanse vredesorganisatie, Casa per la pace Milano, aan Yad Vashem. Hun gids is een jonge Israëli, Itamar, die zichzelf beschrijft als een 'ex-Jood'. Deze ex-Joodse gids probeert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te actualiseren door voortdurend vergelijkingen te trekken tussen de toenmalige nazi’s en de huidige Israëli’s. De uitroeiing van de Joden, beginnend in 1942, is net zoiets als “wat er tegenwoordig in Palestina gebeurt. Wat hier in Israël plaatsvindt is Holocaust". De Italiaanse jongeren drinken het allemaal gehoorzaam in. De zelfbenoemde historicus/gids vermeldt dat Hitler nooit een bevel zou hebben gegeven om alle Joden te vermoorden – de moordpartijen kwamen voort vanuit het voetvolk, de arme Duitse soldaten die getraumatiseerd waren door alle dood en verderf om hen heen. Want dat gebeurt namelijk ook in het Israëlische leger, hij heeft het zelf meegemaakt, heeft Palestijnse kinderen in vrachtauto’s geladen, en daarom begrijpt hij hoe de Duitsers zo ver konden komen. Casa per la pace Milano wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Nu de jongeren van hun gids de 'Israëlische kant' hebben gehoord, gaan ze de volgende dag de 'Palestijnse kant' horen, zodat ze evenwichtig geïnformeerd worden …

Amusant is het verslag van de ontmoeting die Tenenbom heeft met Jibril Rajoub, die vele jaren van zijn leven in Israëlische gevangenissen doorbracht. Rajoub, vertrouweling van wijlen Arafat, voormalig leider van de West Bank Preventieve Veiligheidsdienst, is thans hoofd van de Palestijnse Voetbalfederatie. Tobi de Duitser en Rajoub kunnen het goed met elkaar vinden, Tenenbom waardeert Rajoub vanwege zijn trots, zijn toewijding aan de strijd met Israël, zo anders dan de 'zelfhaat' die hij bij veel linkse Israëli’s meent te zien. Rajoub nodigt hem uit op een kilometerslange wandeling door Palestijns gebied, die eindigt in een gezellige maaltijd bij Rajoub thuis, in Jericho. De Palestijn geeft Tobi een nieuwe naam: voortaan is hij 'Aboe Ali'. (De andere Duitser die deze naam mocht dragen was Hitler, weet Tenenbom toevallig).

Tenenbom’s interview met Ha’aretz-journalist Gideon Levy is serieuzer van aard. Levy schrijft wekelijks over het onrecht dat individuele Palestijnen wordt aangedaan door Israël. Hij vergelijkt Israeli’s niet met de nazi’s zoals de ex-Jood Itamar doet, maar ziet wel overeenkomsten met Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Hij onderkent dat de overmatige betrokkenheid van Europese landen bij het conflict een manier is om hun schuldgevoelens te verlichten – “als de Joden nu zulke verschrikkelijke dingen doen, is het misschien niet zo erg wat wij hun hebben aangedaan". Maar in het algemeen is men in Europa gevoeliger voor mensenrechten dan in de VS, zegt Levy. Hij blijkt geen Arabisch te spreken, wat Tenenbom verwondert. Hoe kan Levy als hij een tolk gebruikt, weten of de informatie die de Palestijnen hem geven, wel juist is? Vaak wijkt de informatie in het Engels aanzienlijk af van wat er in het Arabisch wordt gezegd, Arafat was bijvoorbeeld een meester in ‘double speak’. Van een belofte dat Tobi een keer mee mag met Levy’s bezoeken aan Palestijnen, komt niets terecht – door het hele boek verschijnen sms-jes van Levy 'dat het hem spijt dat het nu niet mogelijk is'. Ik denk dat Levy Tobi de Duitser niet vertrouwde. Jammer, want Tobi verstaat wel Arabisch. In een ander hoofdstuk ontmoet hij een van de tolken van Gideon Levy – de man blijkt te vinden dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden.

Niet alles is even scherp in dit boek, soms neemt Tenenbom zijn toevlucht tot flauwe trucs, door gesprekspartners die hij niet mag of met wie hij het niet eens is, aan te duiden als ‘Zijne Hoogheid’, ‘Zijne Heiligheid’ of ‘Hare Intelligentie’ en ze belachelijk te maken. Af en toe vraagt hij helemaal niet door en neemt hij genoegen met een gemakkelijke satire. Maar alles bij elkaar genomen geeft Catch the Jew een goed beeld van de surrealistische werkelijkheid in het Heilige Land en vooral van de dubbelzinnige inmenging door Europese en Amerikaanse NGO’s.


Tuvia Tenenbom: Catch the Jew!, Jerusalem, Gefen Publishing House, 2015.

Delen |

Reacties

Maartje Teussink

dinsdag 4 juni 2019
Geachte mevrouw van Sonderen,

N.a.v. over uw column was mijn benieuwdheid of er ook een Nederlandse vertaling bestaat van het boek 'Catch the Jew'. Heeft u hierover wellicht iets meer informatie? Alvast bedankt.


Vriendelijke groet,

Maartje

Eva van Sonderen

dinsdag 4 juni 2019
Antwoord op uw vraag: Nee, volgens mij bestaat er geen Nederlandse vertaling van dit satirisch geschreven boek. En ik denk niet dat een Nederlandse uitgever zich daar snel aan gaat wagen - er is waarschijnlijk geen groot lezerspubliek voor deze visie in Nederland. Het is overigens geen 'moeilijk Engels' om te lezen.

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël