Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 29 november 2019

In de drie onderzoekszaken die lopen tegen premier Netanjahoe kwam procureur-generaal Avichai Mandelblit op 21 november naar buiten met een verklaring die insloeg als een bom: in drie verschillende zaken wordt Netanjahoe beschuldigd van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk (casus 4000), en van omkoping en belemmering van de rechtsgang in casus 1000 en 2000.

Mandelblit, die niet over één nacht ijs is gegaan – het heeft drie jaar geduurd tot de opstelling van deze beschuldiging –, heeft waarschijnlijk gehoopt dat het niet zo ver zou hoeven komen. Hij was eerder zelfs door Netanjahoe aangesteld. Hij sprak dan ook van “een moeilijke, droevige dag” voor het land, en zei dat hij de aanklacht uitsprak “met een zwaar hart, maar ook met een compleet hart.” Er zijn genoeg aanwijzingen voor ernstige handelingen die tot een veroordeling kunnen leiden. Netanjahoe is de eerste premier die tijdens zijn ambtsperiode wordt aangeklaagd. (Ehoed Olmert was al afgetreden voor het tot een aanklacht kwam.) Mandelblit liet zich scherp uit over pogingen die tot nu toe zijn gedaan om de legitimiteit van het politieonderzoek in twijfel te trekken en waarschuwde voor pogingen het rechtssysteem te ondermijnen. Hij benadrukte nog maar eens dat de premier onschuldig is totdat de rechtbank tot een uitspraak is gekomen – wat nog wel eens heel lang kan duren. In de wet staat dat ministers die zijn aangeklaagd, moeten aftreden, maar er staat niets over een minister-president. Formeel zou Netanjahoe dus kunnen aanblijven. Intussen heeft Israël al bijna een jaar een lopende zaken-regering, die geen nieuwe begrotingen kan indienen.

Oppositiepartij Kachol-Lavan onder leiding van Benny Gantz reageerde bliksemsnel met een citaat van Netanjahoe zelf: “A prime minister steeped up to his neck in investigations does not have a moral or public mandate to make such fateful decisions regarding the state of Israel.” Dit zei Netanjahoe in 2008 over premier Olmert, naar wie toen een onderzoek wegens corruptie was begonnen. Nu het over hemzelf gaat, is hij een heel andere mening toegedaan: het onderzoek van politie en procureur-generaal deugt van geen kanten, er is sprake van een ‘coup’ om hem te onttronen, hij blijft gewoon op zijn post en er dient een onderzoek naar de (politionele en juridische) onderzoekers te worden ingesteld.


Demonstranten pro Bibi Netanjahoe

De verdeeldheid in Israël over Netanjahoe’s al dan niet aanblijven is enorm. Afgelopen zaterdagavond, 23 november, werd er in een aantal steden gedemonstreerd, voor en tegen de premier. In Tel Aviv kwamen er liefst 2.500 demonstranten bijeen. In Jeruzalem ben ik een kijkje gaan nemen bij de ambtswoning in de Balfourstraat. Daar bleken twéé demonstraties te zijn, op het ene trottoir een grote luidruchtige groep Likoedniks, ook veel duidelijk orthodoxe Joden met heel veel Israëlische vlaggen. Op de tegenoverliggende stoep een wat kleinere groep, veel jonge mensen, sommigen met borden van Meretz, die met behulp van een luide megafoon, Bibi opriepen af te treden. Op het wegdek tussen hen in persfotografen en politieagenten. Ik probeerde foto’s te nemen en werd onophoudelijk weggestuurd door de politie, zodat de meeste foto’s alleen kleurige strepen vertonen. Opvallend was het gebrek aan fysiek geweld, er werden geen rotte tomaten of eieren gegooid, het was meer een opgewonden competitie wie het hardst kon schreeuwen, of de meeste vlaggen had. Qua vlaggen won het pro-Bibi kamp glansrijk – Jeruzalem is een vrij rechtse stad, met een relatief arme en religieuze bevolking, een loyaal Likoed-bolwerk.


Demonstranten contra Bibi Netanjahoe

Thuisgekomen, met het getetter nog in mijn oren, pakte ik een boek (A New Earth) van Eckhart Tolle, dat openviel bij deze alinea (het gaat over de rol van het afgescheiden ego in individuen en groepen):
“Op het collectieve vlak, is het idee ‘Wij hebben gelijk en zij hebben ongelijk’ bijzonder diep geworteld in die delen van de wereld waar een langdurig, extreem en plaatsgebonden conflict tussen twee naties, rassen, stammen, religies of ideologieën bestaat. Beide zijden in het conflict identificeren zich evenzeer met hun eigen perspectief, hun eigen verhaal. Beide zijden zijn evenzeer niet in staat te zien dat een ander perspectief, een ander verhaal, ook kan bestaan en geldig kan zijn. De Israëlische schrijver Yossi Halevy heeft het over ‘de mogelijkheid om een concurrerend verhaal ook een plek te geven’, maar in veel delen van de wereld zijn mensen nog niet in staat of niet bereid dat te doen.” (mijn vertaling)

Vanavond (dinsdag 26 november) wordt in Tel Aviv een massabijeenkomst georganiseerd ter ondersteuning van Netanjahoe. De met Likoed geaffilieerde organisatoren verwachten maar liefst tienduizend mensen – vanuit het hele land worden demonstranten met bussen aangevoerd. Netanjahoe zal naar wordt verwacht zelf aanwezig zijn. Een rally waar we de tegenaanval op het rechtsstelsel, het politieonderzoek en de procureur-generaal kunnen verwachten, gezien Netanjahoe’s verklaring dat hij slachtoffer is van een heksenjacht. Niet alle Likoed-kopstukken zijn even enthousiast over deze bijeenkomst – een aanval op de rechtsstaat gaat sommigen echt te ver. Ministers Miri Regev (Cultuur) en Ofer Akunis (Wetenschap) lieten weten andere verplichtingen te hebben. Bovendien beginnen er scheuren in de Likoed-partij te komen.


Meisje met een bord van de sluwe wolf uit Roodkapje: "Corrupten wat hebben jullie grote ogen …"

Mandelblit verklaarde deze week nog dat hij doodsbedreigingen ontvangt. Hij en openbaar aanklager Shai Nitzan worden al langere tijd speciaal beveiligd. Sinds de moord op Rabin hangt er een donkere wolk over massabijeenkomsten in Tel Aviv.

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël