Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Eva van Sonderen

Eva van Sonderen (1948) studeerde Engels aan het Nutsseminarium en sociologie/sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiepte ze zich in Jungiaanse psychologie en later in het werken aan dromen in droomgroepen (o.l.v.Robert Bosmak). Ze ging aan de slag als vertaalster en free-lance journaliste, publiceerde her en der verhalen en artikelen, o.a. in De Gids, De Groene Amsterdammer en Bres. Eva werkte mee aan het boek 'Israel: een blanco cheque?' (Amphora/Van Gennep 1983). Van 1985 tot 1988 maakte ze deel uit van de vrouwengroep De Nieuwe Wilden in de Poëzie, o.l.v.Elly de Waard. Vanaf 1990 was ze correspondente voor het NIW in Israël. Een aantal jaren heeft ze bijdragen geschreven voor Levend Joods Geloof en het Jonag Bulletin. In 2016 is ze opgehouden met haar werk als sociaal rapporteur in het kader van de WUV. Zo heeft ze nu volop tijd voor andere interesse gebieden, zoals theorie en praktijk van traumaverwerking in dromen; en energetische geneeswijzen, zoals Emotional Freedom Technique (‘Tapping’) en Johrei( Japans).

vrijdag 4 april 2014

De eerste keer dat ik Ehud Olmert zag, ik denk in 1991, bracht hij een bezoek aan het Misgav Ladach ziekenhuis; hij was toen minister van Volksgezondheid. De uit Afghanistan afkomstige manager van het kraamziekenhuis leidde hem rond en toonde hem alles waar hij trots op was, de privé-kamers waar vrouwen ‘op natuurlijke wijze konden bevallen’, de rozentuin, de gebrandschilderde glazen toegangsdeuren ... in de hoop op een regeringssubsidie, want Misgav Ladach was een particuliere onderneming. Uit Olmerts cynische glimlach bleek al dat hij de geldkraan dicht zou houden; misschien had hij dóór dat de manager zelf nogal diepe zakken had?

Later werd Olmert burgemeester van Jeruzalem, hij won de strijd van de vermaarde Teddy Kollek, die inmiddels erg oud was geworden. In die jaren kon men Olmert in Jeruzalem ‘s ochtends joggend voorbij zien komen, in een trainingsbroek, als een gewoon mens. Hij had een aardige vrouw, Aliza, linkser dan hij, artistiek en sociaal bewogen. Wel leek hij meer bezig met Jeruzalem als centrum van de nationale politiek, dan met het onderhouden en ontwikkelen van de stad zelf. De positie van minister van industrie, handel en arbeid leek een logische verdere stap op de politieke ladder. Na de onverwachte beroerte van Arik Sharon werd Olmert beroepen tot het premierschap. En hij was niet zo’n slechte minister-president – hij hield de coalitie goed bij elkaar en hij onderhield goede betrekkingen met buitenlandse leiders. Alleen bij de inval in Libanon, de Tweede Libanon-oorlog, liep het goed mis.

Afgelopen maandag, 1 april 2014, werd Ehud Olmert (nu 68) veroordeeld in een rechtszaak die bekendstaat als ‘de Affaire Holyland’. Rechter David Rosen van de arrondissementsrechtbank van Tel Aviv (waar Olmert tegenwoordig woont) verklaarde hem in een ongewoon felle uitspraak schuldig aan twee aanklachten van omkoping. Hij sprak van ‘een van de grootste corruptieschandalen in de geschiedenis van Israël’. Als burgemeester van Jeruzalem blijkt Olmert aanzienlijke bedragen aan smeergeld te hebben aangenomen, in ruil voor hulp aan de projectontwikkelaars van het luxueuze Holyland wooncomplex. Er werden bestemmingsplannen voor gewijzigd, zodat er nu een monsterlijk complex staat, met een waanzinnig hoge toren, een complex dat het uitzicht van minder gegoede burgers voorgoed verpest.

Kroongetuige in de zaak was zakenman Shmuel Dechner, die op verzoek van Olmert een half miljoen sjekel uitbetaalde aan Jossi Olmert, de jongere broer van de burgemeester, die in financiële moeilijkheden zat. Dechner heeft de uitspraak niet meer meegemaakt, hij is in maart 2013 overleden. Naast Olmert werden nog acht anderen veroordeeld, onder wie oud-burgemeester Uri Lupoliansky, de ultra-orthodoxe opvolger van Olmert, eveneens voor het aannemen van smeergeld, en Hillel Charney, eigenaar van het Holyland complex, voor het omkopen van hoge ambtenaren. Vijftien jaar lang werd Jeruzalem dus bestuurd door twee corrupte burgemeesters, gesteund door een hele staf corrupte ambtenaren. Als eenvoudige burger kon je dat ook een beetje zien; ik herinner me een bushokje op de Ben Zakaistraat waar in een bankje een plastic zitting ontbrak, al die vijftien jaren stond het er als een verwaarloosd gebit bij, pas met de komst van Barkat werd het gerepareerd, en zo was het op veel plekken in de stad. De aanleg van de sneltram die jaren vertraging had opgelopen en voor chaos in het centrum van de stad zorgde, werd door ingrijpen van Barak tenslotte voltooid. Lupoliansky gebruikte zijn smeergeld tenminste nog voor zijn favoriete project, de nieuwe sjieke behuizing van Yad Sarah, het instituut dat rolstoelen en ander revalidatiemateriaal uitleent aan hulpbehoevende Jeroesjalmi’s, en dat vroeger was gehuisvest in twee afgedankte bussen op het terrein van het Bikoer Cholim ziekenhuis. Olmert schijnt zijn extra inkomsten voornamelijk te hebben aangewend voor vakantiereizen met zijn gezin, eerste-klas vliegtickets, dure sigaren en een verzameling luxe vulpennen.

Olmert werd in twee eerdere rechtszaken wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken: de Risjon Tours affaire, waar hij zich dubbel zou hebben laten betalen voor vliegreizen, zowel door de regering als door buitenlandse liefdadigheidsinstellingen; en de Talansky Affaire, waarbij een Amerikaanse zakenman hem enveloppen met tienduizenden dollars zou hebben gegeven, bestemd voor Olmerts verkiezingsfonds, maar besteed aan voornoemde vliegtickets, luxe hotels, etcetera. Olmerts bureauhoofd en persoonlijke assistente, Shula Zaken, heeft hem bij die rechtszaken steeds uit de wind gehouden en de schuld op zich genomen; ze verklaarde bijvoorbeeld dat haar werkgever onkundig was van de dubbele declaraties. Maar om een of andere reden heeft ze op het laatst besloten Olmert niet langer te beschermen, en nieuwe belastende feiten te bekennen, in ruil voor strafvermindering voor haar zelf (een plea bargain). Op basis van haar nieuwe bewijsmateriaal – zo heeft ze geluidsopnames overlegd van telefoongesprekken die Olmert ten tijde van de andere rechtszaken met haar voerde – wordt er een nieuwe rechtszaak tegen hem geopend, waarbij het gaat om ‘belemmering van de rechtsgang’, een ernstige aanklacht. Rechter Rosen heeft inmiddels verklaard zich niet gebonden te achten aan de belofte dat Shula Zaken in ruil voor haar medewerking slechts elf maanden gevangenisstraf zal krijgen. Ook Olmert kan rekenen op gevangenisstraf, journalisten speculeren over een straf variërend van één tot zes jaar.

Het gaat hier natuurlijk niet alleen om de corruptie van één man, of zelfs van een aantal mensen. Het wijst er op dat corruptie diep is doorgedrongen in de politieke elites, in de top van het zakenleven, van de bouwwereld, in de top van kranten en televisie. Er worden in de pers nu vergelijkingen gemaakt met Hercules, de Griekse held die de Augiasstallen moest uitmesten. In Israël is Hercules in die zin nog maar net begonnen aan zijn taak. Laten we om te beginnen de Holyland Tower een passender naam geven: Migdal Mammon, de Toren van Mammon.

Delen |

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona 2
mrt 2020Verbondenheid in tijden van corona
mrt 2020Verkiezingen maart 2020
jan 2020Politiek en het Vijfde Wereld Holocaust Forum
jan 2020Naar Nederland
dec 2019Zwerfkatten
nov 2019Aanklacht
nov 2019Raketten op het zuiden van Israël
okt 2019Acharé HaChagim
okt 2019Notities bij de Hoge Feestdagen
sep 2019Verkiezingen: vermoeidheid en besluiteloosheid
aug 2019Warm, warmer, heet – Israël over tachtig jaar
aug 2019Tisja beAv 2019 – “God on Trial”
aug 2019Ervaringen uit de diaspora
jun 2019Nechama Rivlin 1945-2019
mei 2019Bosbranden
mei 2019Songfestival
mei 2019Na de wapenstilstand
apr 2019Dovemansoren
mrt 2019Een ongewoon verhaal
mrt 2019Poerim in beeld
mrt 2019Stress hanteren en trauma’s kwijtraken
mrt 2019Lente in Amsterdam, winter in Jeruzalem
feb 2019Berichten uit de diaspora
jan 2019Overdenkingen na het overlijden van Amos Oz
dec 2018Een bezoek aan Tekoa
nov 2018Da'at Elyon
nov 2018Chaja Polak: ‘De man die geen hekel had aan Joden’
okt 2018Gesprek met Marceline Loridan-Ivens (2003)
sep 2018Ari Fuld z.l. – een sympathieke rechts-radicale settler
sep 2018Rosh Hasjana, goed en slecht nieuws
aug 2018Wel of niet (koosjer) vlees eten
jul 2018Tisja beAv – The joy of our heart has ceased, our dancing has turned into mourning
jul 2018In memoriam – Claude Lanzmann
jun 2018Pluralisme in Jeruzalem en Tel Aviv
mei 2018Pressurecooker Gaza ontploft
mei 2018Onnodige tragedie
apr 2018Israëls zeventigste verjaardag
apr 2018Lange, hete zomer
mrt 2018Een toevallig gevonden boek
mrt 2018Terugblik op Poerim
feb 2018Noodkreet
jan 2018Deportatie en verzet
jan 2018Doodstraf
dec 2017Rust en rumoer
nov 2017Meeliften op het dagboek van Anne Frank
okt 2017Noach, de zondvloed en (seksueel) geweld
okt 2017Vreugde van het water scheppen
okt 2017Een dinsdag in Jeruzalem
sep 2017New age, alt-right en antisemitisme
aug 2017De totale zonsverduistering
jul 2017De Kotel en de wet op bekering
jun 2017Geweld tegen Arabische vrouwen
mei 2017De zakenman en het fotomodel op bezoek in Jeruzalem
mei 2017Jom Hasjoa in Israël
apr 2017De maaltijd van de Moshiach
apr 2017Demonstreren in Jeruzalem
mrt 2017Weapons of the Spirit
mrt 2017Ana B’choach
feb 2017Emoties en de brit mila
jan 2017Een nieuwe koning in Egypte die Jozef niet had gekend
jan 2017Aanslag in Armon Hanatziv
jan 2017De rechtsstaat Israël
dec 2016Ellende en onheil
dec 2016Portefeuille
nov 2016Bosbranden
nov 2016Amerikaanse verkiezingen
okt 2016Sjana tova – van traditioneel tot vernieuwend
sep 2016Afscheid bij Crescas
sep 2016Prayer for the Soul and the Holy City
sep 2016Bariloche
aug 2016Gideon Levy
aug 2016Zomergasten en groene papegaaien
jul 2016Traditie en moderne ontwikkelingen
jun 2016In memoriam: Alegria
mei 2016Donkere wolken boven Zion?
mei 2016René Kahn – Tikoen Olam met behulp van psychofarmaca
apr 2016Overdenking bij de dood van Wim Brands
mrt 2016Denkflarden bij het samenstellen van sjlachmones
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem II – het French Hospice
mrt 2016Stervensbegeleiding in Jeruzalem
feb 2016Uitzichtloosheid in Gaza
feb 2016Separate but equal is not equal. Hebben vrouwen gewonnen, of de religieuze stromingen?
jan 2016Aanslagen op de Westoever
jan 2016Van Dis
dec 2015Het verschillende gebruik van messen
dec 2015Chanoeka 2015
nov 2015De oorlog van Gog en Magog
nov 2015Herdenking van de moord op Rabin
okt 2015Een bi-nationale staat voor twee volkeren
okt 2015De terreur van de lange messen
sep 2015Is er nog één Joods volk?
aug 2015Profetie
aug 2015Toch nog lichtpuntjes
jul 2015Tisja beAv 2015
jul 2015Een spook waart door Jeruzalem ...
jul 2015Tegengestelde verhalen - wat is waarheid
jun 2015Stedenband
jun 2015Licht en donker in Jeruzalem
mei 2015Catch the Jew! (Vang de Jood)
mei 2015Beth Mozes
apr 2015Tunnel of Hope
mrt 2015Angst en trauma hebben de verkiezingen gewonnen
mrt 2015Poeriem en Iran
feb 2015Nederlandse Joden, hier of daar
feb 2015Ibrahim Abu El-Hawa
jan 2015Verschillen in perceptie na de aanslagen in Parijs
jan 2015Journaal van te verwachten sneeuwstorm
jan 2015Het jaar 2014
dec 2014Chanoeka tussen Rechovot en Jeruzalem
dec 2014Welkom terug
nov 2014Door de Arabische sjoek
nov 2014Olijven plukken (2)
okt 2014Olijven plukken met Rabbis for Human Rights
okt 2014De goede oude tijd
okt 2014Onder de helm
sep 2014Rosj Hasjana 2014
sep 2014Berlijn en Jeruzalem
aug 2014Overwinning
aug 2014Staakt-het-vuren
jul 2014Oorlog en de as van de Rode Koe
jul 2014In Israël gebeurt in drie weken meer dan in Nederland in een jaar
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen - vervolg
jun 2014Hopen op het beste, het ergste vrezen
jun 2014Sjawoe’ot en de éénstaat oplossing
mei 2014Naar Tekoa
mei 2014Het Achterhuis voor tieners verklaard
mei 2014Anne Frank met luxe verwen-arrangement
apr 2014Jeruzalems begin en einde van Pesach
apr 2014Is er hoop na Kerry?
apr 2014De Holyland affaire
mrt 2014Nu al: pre-Pesachkoorts
mrt 2014Botsende klimaatzones en botsende belangen
feb 2014Diaspora-nieuws
feb 2014Ziekenfonds
jan 2014Landau over Sharon
jan 2014Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv
dec 2013Pre-Kersjt in Jeruzalem
dec 2013Een geurkaarsje voor Mandela
dec 2013Amos Oz, Chanoeka en Friedländer
nov 2013De Hollandsche Schouwburg. Theater, Deportatieplaats, Plek van Herinnering
nov 2013Filipijnen
nov 2013Bethlehem, de film
okt 2013Aviva Zornberg over de akeda
okt 2013De Kabbala van rabbijn Ashlag
sep 2013Wie verdient er nu de Nobelprijs?
aug 2013Scheermes en scheerkwast bij de hand houden
aug 2013Een relatief rustig eiland
aug 2013Gasmasker
jul 2013Tisja Be'Av
jul 2013Dertigste Jeruzalem Filmfestival
jul 2013Tel Aviv, stad van tegenstellingen
jun 2013Hitte
jun 2013Rosj Chodesj Tammoez
jun 2013'De vijand'
mei 2013Een echte seculiere sjabbatsfeer
mei 2013Onderduiken in de apenrots
apr 2013In dienst gaan
apr 2013Zon en zingeving in Israël
mrt 2013Kitniyot
mrt 2013Chamsin
mrt 2013Rabbi Menachem Froman, van Goesj Emoeniem tot Jerusalem Peacemaker
mrt 2013Conflict bereikt tuinhekje
feb 2013David Hartman - zichrono livracha
jan 2013The day after
jan 2013Ontregeld
jan 2013Lemaleh et hachalal
dec 2012Chanoeka in Nachlaot
nov 2012Oorlog met Gaza (2)
nov 2012Oorlog met Gaza
nov 2012New York
okt 2012Noach, de Zondvloed en zonne-energie
okt 2012Op de Machane Yehuda
sep 2012High Times – thuiskweek in Israël