inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Renée Citroen

Renée Citroen (1948) was werkzaam als journalist/redacteur van onder andere: Wordt Vervolgd (Amnesty International), Blanes, NIW, Benjamin, JonagBulletin en Chidushim (Beit Ha'Chidush). Als 'opvolgster van Henriëtte Boas' schrijft ze regelmatig ingezonden brieven in NRC Handelsblad. Renée Citroen is oud-bestuurslid van Beit Ha'Chidush en mede-auteur van de Sidur Ha'Chidush en de Nieuwe Hagada.

vrijdag 11 mei 2018

We gingen op reis door Oekraïne, omdat mijn nicht Wilma Menko het Joodse erfgoed zo graag wilde bezoeken, na een eerdere reis waarbij ze alleen langs de gruwelen van de oorlogen en de pogroms werd geleid. Het moest een spirituele reis worden en ze vroeg rabbijn Hannah Nathans en zangeres Shura Lipovsky om mee te gaan.

Het wérd een spirituele reis, waarin we de graven van de chassidische rabbijnen uit de 18de eeuw bezochten en hun sjoeltjes, maar ook Joden van nu ontmoetten in hun net gebouwde community centrum en samen een sjabbatdienst hielden. Oud en nieuw, de herinnering aan de Sjoa en het nieuwe Jodendom, het stond allemaal in verband met elkaar.

We dompelden ons onder in de sfeer van de oude rebbes met hun wijze en wonderlijke verhalen. Hannah vertelde ze, Shura zong ze en wij deden mee. Heb je ooit het engelenlied gehoord voor de deur van de luchthaven van Kiev, terwijl achter onze bus auto’s toeterden en er een politieauto naderde? Wij zongen het als afscheid van onze trouwe chauffeur, die ons samen met zijn collega veilig over de hobbelige wegen van Kiev naar Berdichev, Medzhybiz, Kamenets Podilsky en via Uman weer terug naar Kiev had geleid. Onze lieve gids Margarita, een Joodse studente geschiedenis die ons de (Joodse) geschiedenis van Oekraïne vertelde, meedeed met onze sjabbesmaaltijd en meezong, kreeg ook een lied ten afscheid.

We zongen dus veel en we lernden na een vermoeiende dag ook nog, waarna sommigen van ons de bar opzochten en de Oekraïense wodka probeerden.

Een vol programma, met allerlei onverwachte gebeurtenissen, die door de groep op wonderlijke wijze werd geaccepteerd: niemand klaagde, niemand zeurde, zelfs niet toen het hotel in Uman een tijdreis terug was de Sovjet-Unie was, met gammele douches, tv's uit de jaren zeventig en een ontbijt van havermoutpap met (absoluut niet koosjere) worstjes.

Het begon er al mee dat de bus, op weg van het vliegveld van Kiev naar het hotel, er na tien minuten mee ophield. Zo zaten we aan de kant van de weg een uur te wachten op een andere bus, in the middle of nowhere. Shura begon te vertellen en de eerste nigoen met ons te oefenen. De tijd vloog, en bleef vliegen. We belandden in een andere tijd, de tijd van de Baal Shem Tov, rabbi Levy Jitschak, rabbi Nachman en hun leerlingen.

We hoorden hun verhalen, deelden onze eigen verhalen en in de bus klonk vaak een luid gelach, om een witz, een grappige opmerking, of zomaar, om niets. Ook toen we ergens gingen lunchen en we in een discotheek terechtkwamen met muziek op festivalsterkte, lachten we er alleen maar om. Gelukkig deed iemand de muziek vrij snel uit, zodat we toch nog in rust konden eten.

Wat een reisgezelschap! Er waren Joden met een Joodse vader, Joodse moeder of beide, er waren dominees, kinderen van dominees, nog meer theologen, een helper van daklozen, een psychiater, een tandarts, een boerin en nog veel meer. Allemaal nieuwsgierig naar wat de rebbes ons zouden vertellen.

Plaatsen als Berdichev, waar rabbi Levy Jitschak is begraven, of Uman, met het graf van rabbi Nachman, die zo ongelooflijk ver weg hadden geklonken in tijd en fysieke afstand, bleken nog steeds te bestaan, geheel veranderd natuurlijk, maar toch nog met sporen van dat Joodse verleden.

Nemirov werd een plaats waar we lunchten in een pizzeria en waar de beste wodka van Oekraïne vandaan komt. Maar rabbi Nathan van Nemirov was degene die alles opschreef wat rabbi Nachman aan zijn leerlingen vertelde. Van hem rest niets meer, maar het graf van rabbi Nachman in Uman is een bedevaartsoord voor vele duizenden chassidiem. Wij waren er op een zonnige aprilmorgen, toen het redelijk rustig was. Om het graf staan vele appartementen en hotels met Hebreeuwse opschriften, er zijn winkeltjes met Joodse souvenirs. Het is allemaal heel commercieel, dus wat te verwachten als we eenmaal bij het graf zouden zijn?

Eerder, bij het graf van rabbi Levi Jitschak in Berdichev, waren we alleen en zaten we samen te luisteren naar Shura die het loflied op de Eeuwige van rabbi Levy zong, ‘Dudele’, ingetogen maar toch heftig. Rabbi Levy Jitschak was de 'advocaat' van het Joodse volk, die bij God pleitte om mededogen en vergeving.

Dicht bij het graf was het ook heftig, een intense ervaring, gevoed door alle gebeden van vroeger eeuwen die nog steeds weerklonken. Ik stond er en zag dat rabbi Levi glimlachte om ons, vrouwen met lange broeken en mannen met telefoontjes, om de hele moderne tijd. Maar hij vond het goed.

In Uman werden we naar het graf van rabbi Nachman geleid via een pad met een hoog hek, mannen en vrouwen gescheiden. Dat bleef. Wij vrouwen moesten een lange rok aandoen en kregen meteen een tsedaka-bus onder onze neus.

We hoorden de mannen bidden, maar konden hen niet zien. Voor ons was het graf een stukje marmer, bedekt door een kleed met plastic erop. Er zaten wat vrouwen op plastic stoeltjes te bidden onder tl-licht. Een kale, lege plek. Later keek ik de mannenruimte in, toen de deur daar op een kier stond. Daar was kaarslicht en warmte. Bij ons niet. Ik had mij een graf voorgesteld op een grote begraafplaats, met veel bomen en groen. Dit was het tegendeel. Wat ik voelde was teleurstelling, die kermis, die commercie en dat weggeduwd worden in een hoekje, rabbi Nachman, was dit het nu?

Het was druk bij het puntje van het graf. Ik keek en wachtte. Toen was er opeens plaats bij de hoek, waar het marmer onder het kleed vandaan kwam. Ik raakte het aan. Alles om me heen viel weg, ik was alleen, het was donker en licht tegelijk. Er was warmte en geruststelling; het was goed. Maar er stonden al weer andere vrouwen te wachten en ik liep achteruit. Later probeerde ik het nog een keer en het effect was hetzelfde. Rabbi Nachman wist het wel, de omgeving doet er niet toe, het gaat om jezelf en je relatie met de Eeuwige.

Eerder waren we bij het graf van de Baal Shem Tov, daar hing een gordijn dat de tombe in tweeën deelde, alweer waren mannen en vrouwen gescheiden. Daar was weinig ruimte om iets te ervaren, alleen ongemak. Een van onze reisgenoten zei later dat hij dat had gevoeld, onze weerzin niet gewoon bij het graf te mogen staan. Dat gaf troost. Hij was ook naar buiten gegaan, naar de begraafplaats, die wel een plaats van vrede was, met kwakende kikkers en zingende merels. Iemand zette een slakje op een graf, symbool van rust en geduld.

Een ander had die nacht een droom gehad met een klok die op 10.29 uur stond. Wat betekende dat nu weer? Dat de zon dan ging schijnen na de regen van die morgen? Bij het graf tikte een andere reisgenoot op zijn schouder: de klok daar stond op 10.29 …

Toen we weer bij de bus kwamen, zag ik opeens dat er twee ingangen waren, voor ons ook gescheiden ingangen dus …

Wat deden we nog meer? We dansten op de wijs van een nigoen op de parkeerplaats bij een benzinepomp. We lernden en mediteerden in het bos, waar rabbi Nachman ook altijd heen ging en de bomen bewogen op de melodie van de nigoen van Shura. Alles is met elkaar verbonden, dat kun je gewoon zien.

We zagen een groep soldaten, die het Joodse museumpje in Berdichev bezochten. Dan komt de oorlog die in oost-Oekraïne woedt dichtbij. Ze vochten voor de vrede, niet alleen in Oekraïne maar in de hele wereld, zei er een.

De andere oorlog, die van 'ons' was altijd aanwezig, de vele massagraven hebben we niet gezien, maar wel ervaren. Het “schuldige landschap” van Armando was overal. Maar deze reis was er een van vreugde en teruggaan naar wat de rebbes belangrijk vonden. “Wanhoop nooit”, zei rabbi Nachman, “het is verboden te wanhopen.” En: “Wees geduldig en maak geen ruzie, dat is zonde van de tijd.”

We ontmoetten een rabbijn bij een nieuwe sjoel in Zytomyr, gebouwd met geld van de Joint. Hij was hierheen gestuurd door Chabad, en hij sprak Jiddisch met Shura. Dit was dus zo'n uithoek waar Chabad zijn mensen naartoe stuurt om het Joodse leven weer op te bouwen. De rabbijn leek er niet onder te lijden.

Dan is het sjabbat. We vieren het in het nieuwe community centrum in Kamenets, waar de Nederlandse vlag voor ons is uitgestoken. De kinderen hebben challes voor ons gebakken en wij krijgen thee met eigengemaakte jam. De medewerkers zeggen geen antisemitisme te bemerken, hoewel hier ooit de hevigste pogroms waren. Ze zeggen te streven naar tolerantie in de niet-Joodse omgeving en vertellen dat er ook niet-Joodse vrijwilligers zijn.

De dienst was vrolijk, de Oekraïners zongen mee, wensten ons Gut sjabbes en gaven ons na afloop allemaal een tak bloeiende seringen. Bij ons late diner na de dienst kwam Vita, een van de leden, ons nog opvrolijken met zang en gitaarmuziek. Alle evergreens kwamen langs en wij zongen mee, ‘Hava nagila’, ‘Shalom aleichem’ enzovoort. Ze zong ook een Russisch lied over de letter T, die afwijkt van de Oekraïense letter, een melancholieke melodie van verlangen en verdriet.

Op sjabbesmorgen gingen we lernen over de parasja van de week, ‘Acharé mot’ (Wajikra 16:1–20:27), waar de zondebok in voorkomt. Al pratend kwamen we erachter dat deze bok meer geluk had dan de andere, die meteen werd geofferd. We zagen hem ontsnappen en de woestijn in lopen, vrolijk knabbelend aan lentegroene blaadjes met heel veel kleine geitjes en bokjes om zich heen. We maakten onze eigen midrasj, dat kan zomaar in het land van de grote rebbes.

Terwijl we 's middags aan de lunch zaten, kwam er een oudere vrouw binnen die de moeder van Vita bleek te zijn en die ons wilde bedanken voor onze vriendelijke ontvangst van haar dochter. Wat een dankbaarheid voor zo'n kleine mitswe … Toen Hannah werd voorgesteld als onze rabbijn, viel haar mond letterlijk open van verbazing, “A rabbi?” Dat had ze nog nooit meegemaakt, een vrouwelijke rabbijn. Toch wel een wereld van verschil tussen oost en west.

Het is een bijzondere reis, dat zeiden we de eerste dagen steeds tegen elkaar. Later niet meer, het bijzondere werd gewoon. Hannah zei dat we van een sprookjesboek naar de werkelijkheid waren gereisd. Maar de magie van de rebbes is er nog steeds.

Terugkijkend in Nederland zie ik de graven van die beroemde rabbijnen, temidden van de duizenden andere Joodse graven, en de weilanden waar de massagraven niet zichtbaar zijn. Ik zie de loslopende kippen en geiten langs de weg, de oude vrouwtjes met één koe aan een touw, de bloeiende fruitbomen overal, de jonge mensen in Kiev die er net zo uitzien als hier. Ik hoor de wind door de bomen en het zingen van Shura.

Maar vooral zie ik de glimlach van mijn reisgenoten en voel de verbinding met iedereen die deze, ja, echt heel bijzondere reis meemaakte.

Delen |

Reacties

Theo

vrijdag 11 mei 2018
Lieve Renee,
Het is ditmaal geen column maar een reisverslag van jouw thuiskomen. Thuis, hoewel ver weg. De titel is een meesterlijke samenvatting:een reis naar onszelf. Klasse!

Channa Walvisch

maandag 14 mei 2018
Wat een mooi en ontroerend reisverslag. Dank U wel voor het delen met ons!

Henk Wuister

vrijdag 18 mei 2018
Prachtig spiritueel verslag.
Ken ik mooi met anderen delen en heb gelijk een boeiende website erbij.
Tov

A. van Nimwegen

donderdag 27 september 2018
Fijn om te lezen. Wat kan je zo dichtbij de rebbes van toen komen, bij anderen en bij jezelf. Een mooie reis.

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
dec 2019Cartoon
nov 2019Afgoden
nov 2019DOVO of Levenslicht 2
nov 2019Levenslicht voor dode Joden, Roma en Sinti (en de homoseksuelen)
nov 2019Over kritiek: “Doe er je voordeel mee”
okt 2019Vergeven
sep 2019De 'tegemoetkomingen' van de NS
sep 2019Een column over de column
sep 2019Le paradis
aug 2019Van tulband tot keppel
aug 2019Middenjoden
jul 2019Mulisch en zijn ouders
jun 2019Afscheid van Westerbork
jun 2019De 'verwarring' over vaderJoden
jun 2019Een tastbare herinnering?
mei 2019Noodzakelijke woede
mei 2019Het verleden haalt je in
mei 2019De “shit” in Westerbork
apr 2019Duisternis
apr 2019Op reis door zware tijden
mrt 2019Yehuda's woorden
mrt 2019“We zijn allemaal ménsen”
feb 2019Antisemiet op een Israëlische scootmobiel
feb 2019Sommetjes
feb 2019Westerbork again
jan 2019Het 'Oude' Testament
jan 2019Een nieuw jaar met nieuwe inzichten
dec 2018Nivellering door goedbedoelde intentie
dec 2018Identiteit, een citroen met veel pitjes
nov 2018Als ik het niet doe ...
nov 2018Een enerverende week
okt 2018Integriteit
okt 2018De zionisten
sep 2018Kijken in de orthodoxe ziel
sep 2018Chesed we-emet
aug 2018Evelien
aug 2018De pijn van het er niet bij horen
jul 2018Nog een Rebbe
jun 2018Het gebeurde wéér
jun 2018Ze lieten me huilend achter
jun 2018Een grijs wereldbeeld
mei 2018Van de Baal Shem Tov tot Susannah Heschel
mei 2018Een reis naar onszelf
apr 2018Waarheid
apr 2018Monument
mrt 2018De beste Pesach ooit
mrt 2018Lijden of genieten
mrt 2018Identiteit, Volendam of de wereld
mrt 2018Zwart/wit of grijs?
feb 2018Carlebach, wat te doen?
jan 2018Besnijdenis 2
jan 2018Een straatnaam
jan 2018Jodendom nu
dec 2017Medemenselijkheid
dec 2017Universele verklaring
nov 2017Dilemma's
nov 2017“Op de achtergrond sluimert het”
okt 2017Raar nieuws
okt 2017JMW toen en nu
okt 2017De brug
sep 2017Tesjoewa
sep 2017Het is altijd erger dan je dacht
sep 2017Westerbork, of all places
aug 2017De schaduw van twijfel
aug 2017Troost en rust
aug 2017Je verzint het niet
jul 2017Een seider voor de vierde juli
jun 2017Psalm 23
jun 2017Besnijden of niet?
mei 2017Geduld en empathie
mei 2017“De kinderen van de vermoorden”?
mei 2017Verbazing en afgunst
apr 2017Culturele toe-eigening
apr 2017Behulpzaam overlappen
apr 2017Tzafun – Wat verborgen is
mrt 2017Morandi
mrt 2017Juffrouw Boas
mrt 2017De flat
mrt 2017Besnijdenis
feb 2017Poerim toen en nu
feb 2017Daar gáán we weer
feb 2017Inburgeren
jan 2017Atheïsme
jan 2017Waarheid
jan 2017Flauw
dec 2016Familieruzie
dec 2016Roofkunst
dec 2016VaderJoden again
nov 2016Sjoelbezoek
nov 2016De mag/moet-cultuur
okt 2016Joodse identiteit – Geen woorden maar daden
okt 2016Vergeven
sep 2016Losers
sep 2016Afscheid
sep 2016Welkom bij de club
sep 2016Sterke vrouwen
aug 2016Terug naar vroeger?
aug 2016Schoonfamilie
aug 2016Antisemitisme 2.0
jun 2016De toon
jun 2016Psalm 81
mei 2016Joods begraven
mei 2016Antisemiet of niet?
mei 2016Vergeven?
apr 2016Altijd weer Pesach
apr 2016Pestjochies
mrt 2016De Vreemdeling
mrt 2016Behoudend
feb 2016Familie als Hotel California?
jan 2016Zondebok
dec 2015Wie is er bang voor Spinoza?
nov 2015Om toch
okt 2015Stilte in Joods Nederland