Straf

Naud van der Ven

vrijdag 7 december 2012

“De Palestijnen hebben het te bont gemaakt”.

“Extra Joodse nederzettingen als straf voor gang naar VN”.

Ik schaam me dood als ik dit soort pedante uitspraken van Netanyahu lees, soms nog verheven tot krantenkoppen ook.

Alsof Israël niet zelf zijn bestaan kan terugvoeren op een VN-besluit. Alsof het delingsplan daar niet de kern van uitmaakt. En vooral alsof Israël aan anderen voorwaarden kan opleggen en zelf ongestoord door kan gaan met nederzettingen bouwen.

Ik snap heel goed dat Israël niet zit te wachten op een tweede front van raketbedreigingen, deze keer vanuit het Oosten. Maar ik ben bang dat achter dit arrogante optreden vooral ideologie zit: de Westbank is van ons en wij laten ons door niemand tegenhouden.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Helemaal mee eens. Maar ook in Israel zijn er heel wat mensen die het met je column eens zouden zijn. Al tijdens de 1e Intifada werd er in de straten van Tel Aviv gekalkt: "Gam anachnu ratzinu pa'am medina mishelanu" (Ook wij wilden eens een staat van onszelf). Rabin heeft daar naar geluisterd. Mèt hem waren er allang twee staten en de destijds geplande MO Benelux: Jordanië/Palestina/Israel. onder hem: alleen ellende...
Netanyahoe is een straf voor Israel - wanneer zal er eindelijk een reincarnatie van Rabin verschijnen om tenslotte de zo broodnodige vrede in het hele Midden-Oosten te bewerkstelligen ?
Waarom doorgaan met maatregelen die al vele jaren lang precies het tegendeel veroorzaken van wat Israël hoopt? 'Land voor vrede' leidt al jaren rechtstreeks tot meer aanvallen op Israël. Waarom zou Israël geen betaling mogen eisen of ontvangen voor de kosten voor elektriciteit, medicijnen en telefonie, die de Hamas-regering al jaren lang niet betaalt, maar die Israël blijft leveren? Waarom heeft de Palestijnse regering nog steeds niet geïnvesteerd in hun eigen energievoorziening, en hun eigen telefonie? De Palestijnen zeggen dat ze graag een eigen staat willen. Ze krijgen al tientallen jaren grote bedragen aan steun van onder andere de UN, en steken die bedragen liever in wapens dan in het opbouwen van een gezonde samenleving. Op het moment dat ze andere prioriteiten zouden stellen, hebben ze de gelegenheid om hun land op te bouwen: Israël heeft tot nu toe alleen noodgedwongen op hun aanvallen gereageerd. Ze creëren hun eigen probleem. Wie een eigen land wil hebben, moet op een gegeven moment de moeite nemen om het land dat ze al hebben te gaan inrichten en besturen. Dat lijkt voor Hamas erg laag op de agenda te staan: de prioriteit voor hen is de vernietiging van Israël. Het is heel triest voor de Palestijnen die de dupe van Hamas' beleidskeuzes zijn, maar zij zijn als groep en individu zelf verantwoordelijk voor hun stemgedrag. De prioriteiten van de Hamasregering waren vooraf al duidelijk, en ze zijn door het volk gekozen. De gevolgen waren te verwachten, en worden nu gevoeld.
Hallo Ellen, Als dat het (lovenswaardige) streven van Netanjahoe zou zijn: de Westbank economisch zelfstandig laten functioneren; dan zou hij Abbas en zijn premier Fayyad moeten ondersteunen, want die willen precies dat bereiken. Waarom ondermijnt hij in plaats daarvan stelselmatig hun gezag op de Westbank door het vestigen van nederzettingen?
Ik weet het, het is tegenwoordig grote mode om je te schamen voor wat iemand anders doet. Ik doe aan die onzin niet mee. Ik ben niet verantwoordelijk voor Netanjahoes daden en hoef mij daar niet voor te schamen. Of ik het met hem eens ben is een kwestie van een andere orde. Het valt mij telkens weer op, dat mensen in het buitenland - gezien vanuit Israël - altijd schijnen te weten hoe anderen, Palestijnen zowel als Israëli\'s, denken en wat voor plannen ze in hun hoofd hebben. Vaak hoor ik zeggen, dat Abbas naar vrede streeft en dat Netanjahoe helmaal geen vrede wil. Als dat zo zou zijn hoe verklaart u dan het interview met Abbas, zo\'n twee maanden geleden, waarin hij zei: \"Waarom zouden wij een eigen staat willen hebben? De huidige situatie is voor de Palestijnen veel voordeliger!\" een begrijpelijke uitspraak als je weet dat eenderde van het totale budget van de West-Bank zowel als dat van Gaza inkomsten zijn die de meer dan 6000 (!) NGO\'s inbrengen. Mt vriendelijke groeten, Roland van Geens

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010