Vanwaar de boycott?

Harry van den Bergh z”l

vrijdag 19 juli 2013

Ik ben een bewonderaar van de Israëlische columnist Gideon Levy die al vele jaren een prachtige, inspirerende en provocerende column schrijft in het dagblad Ha’aretz. Hij is het soort columnist waar ik jaloers op ben. Hij is persoonlijk, hij is integer en voor alles trouw aan zijn idealen. Onder andere die van het klassieke zionisme: trouw aan het Joodse volk, tolerant en democratisch en met zicht op de ingewikkelde werkelijkheid van de wereld rond Israël. Onlangs bezocht hij met zoons het Polen van zijn voorvaderen, die zijn verdreven door de sjoa. Het stuk in Ha’aretz las als een historisch document dat mij zeer ontroerde.

Deze columnist, die wordt verguisd door zijn rechtse en extremistische vijanden, schreef onlangs een dramatische column waarin hij tot de conclusie kwam dat alleen een boycott van Israël, politiek en economisch, de regering van Israël kan verleiden tot een ander beleid met betrekking tot de bezette gebieden. Gideon Levy, die schrijft dat hij nooit heeft overwogen Israël te verlaten, is nu toch tot de verscheurende conclusie gekomen dat alleen een boycott van de internationale gemeenschap Israël tot een andere politiek kan bewegen. De vreselijke Dries van Agt en zijn kompanen zullen hem dankbaar zijn!

Boycott is een actiemiddel, zo daartoe besloten wordt, waar ik nauwelijks iets in zie. Het heeft wellicht in een uitzonderlijke en extreme situatie iets te betekenen maar doorgaans is de toepassing selectief en arbitrair. Toch betoog ik dat de economische boycott van Iran wellicht erger kan voorkomen. En zonder twijfel heeft de boycott het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime op de knieën gekregen. Doorgaans wordt er veel gebabbeld over het boycotten van landen met de meest ernstige schendingen van de mensenrechten, maar de werkelijkheid is vaak heel anders. En wordt het democratische Israël nu gerekend tot de landen waarvoor een boycott zinvol zou zijn? Het idee alleen al verscheurt mij, ondanks het feit dat ik een hartstochtelijk tegenstander ben van de sluipende annexatie van de bezette gebieden.

In de afgelopen dagen blijkt Israël totaal verrast door de mededeling van de Europese Unie dat zij maatregelen wil nemen, inderdaad, tegen alles wat er gebeurt in de bezette gebieden wat een sluipende annexatie lijkt te zijn of dat feitelijk is. De wereld lijkt nu al te klein te zijn in Jeruzalem en uiteraard heeft Bibi onmiddellijk zijn grote b.. (mond) opengetrokken en met van alles gedreigd, hoewel er in het geheel geen sprake is van een boycott van de staat Israël als zodanig. Ik hoop dat die heel ver weg is en nooit zal plaatsvinden, hoewel niet alle tekenen gunstig zijn. Leuk of niet, er is sprake van een toenemende politieke isolering van Israël en een toenemend aantal wanhopige vrienden van de staat, ook in de Verenigde Staten van Amerika.

Met Gideon Levy vraag ik mij af hoe het toch komt dat een belangrijk deel van Israël wel blind lijkt bij het kijken naar zichzelf en kennelijk gewoon niet waarneemt wat er aan de hand is. De hand in eigen boezem steken is erg nodig, maar helaas ook zo ongeveer het laatste dat van een belangrijk deel van de bevolking van Israël en de politiek verwacht kan worden. Altijd is er die boze buitenwereld die schuldig is aan alles. Toch is die analyse van de eigen situatie onvermijdelijk en ik ben ervan overtuigd dat die er gaat komen. Een goed voorbeeld werd gegeven door een uitstekend artikel, nota bene in de chauvinistische Jerusalem Post, van Yuval Diskin, het voormalige hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, waarin hij het sombere perspectief schetst van de staat Israël wanneer geen echt vredescompromis wordt gesloten met de Palestijnen. Een groot deel van de oorzaken van de stagnatie ligt bij Israël zelf omdat een belangrijk deel van de Israëlische politiek zich andere doelstellingen heeft gesteld, namelijk die van de sluipende annexatie. De ontwikkelingen in de Likoed van de laatste maanden zijn er het beste bewijs van. Netanjahoe, in hoge mate verantwoordelijk voor de stagnatie, lijkt inmiddels tegen beter weten in een vredesduif te worden. Hoe zeer moet men hopen dat Secretary of State Kerry slaagt in zijn pogingen!

Die vreselijke boycott, in welke vorm dan ook, is niet iets wat zo maar uit de lucht is komen vallen. Het is in belangrijke mate een reactie op een beleid, al tal van jaren nu, dat ook bij de vrienden van Israël teleurstelling en woede oproept. Het beleid is de oorzaak, de vraag naar een vorm van boycott het gevolg. Zo geldt dat ook voor het politieke isolement waarvoor men in Israël zo bevreesd is.
Wakker worden dus! Eindelijk?

7 + 1 = ?
Prachtige samenvatting van het streven naar rust, gebruikmakend van de mogelijkheden. Ga ook de column van Gideon Levy lezen. Natuurlijk gun ik pruimenmondje van Agt en zijn vriendjes en vriendinnetjes de lol niet, dat zijn ongenuanceerde drammers met een eenzijdige blik. Maar als het moet dan moet het. Duidelijke wake-up call!
Judenfreundlich en allochtonenknuffelaar, dus ook Palestijnenvriend: dat ben ik. Maar onderdrukkers moeten gestraft. En als dat niet van binnenuit kan, dan moet het maar van buitenaf.
Uit de EU richtlijnen: 2. The territories occupied by Israel since June 1967 comprise the Golan Heights, the Gaza Strip and the West Bank, including East Jerusalem. 3. The EU does not recognise Israel’s sovereignty over any of the territories referred to in point 2 and does not consider them to be part of Israel’s territory (1 , irrespective of their legal status under domestic Israeli law. Harry je bent oud en wijs genoeg om je te herinneren onder welke omstandigheden deze gebieden door Israel ingenomen moesten worden om eliminatie van de Joodse staat te voorkomen. Na het 3x nee van Khartoum, de afgeslagen aanbiedingen gedaan door Ehud Barak en Olmert verdedig JIJ een boycott van Israel en de abjecte epistels van de extreme Selbsthasser Gideon Levy? Jakkes!
Goede Harry....geen baardmannen nu maar een reactie waar ik achter sta. Ik schrijf je dit vanuit Israel. Las je mijn vorig column in het Niw. Ik denk dat ook zond boycot Netanyahoe de weg van onderhandelingen zou zijn op gegaan....op kolonisten en andere rechtse Israëli's voel ik hier dat de bereidheid om met de Palestijnen vredeszaken te doen toeneemt. Kerry heeft voorlopig de partijen aan de praat gekregen, kennelijk op basis van belangrijke toegevingen van Netanyahoe. Uiteindelijk hoeft er niet langste worden onhandelbare omdat de contouren van een overeenkomst al lang vast liggen. Misschien moet Israel opnieuw naar de stembus of valt de coalitie en treden andere partijen toe. Per slot van rekening heeft begin met steun van links en de Arabieren vrede net Egypte gesloten. Ik las de akelige reactie van goud...jasses, zelfhaat...dat is paniektaal. Wees gegroet zeggen de katholieken, mony
De Aldi en Jumbo en nog een grootgrutter gaan direct al verder dan aangeven waar het product vandaan komt, zodat de consument zelf kan kiezen. Ze gaan alle producten uit de Golan, Judea en Samaria (alias de Westbank) meteen al weren. De Aldi zou op zich al geboycot kunnen worden vanwege de arbeidsomstandigheden van hun personeel - wel eens afgerekend bij de cassiere van de Aldi? Een gevoelig mens heeft dan meteen een depressieve dag. Ik vind de Golanhoog nog iets anders dan de Westbank. De Golan is ook direct geannexeerd door Israel. De daar wonende Droezen hebben nu zelfs bij Israel gevraagd om hun familieleden uit Syrie, zelfs als die in Assad eenheden hebben gevochten, als vluchtelingen op te nemen.
Even een opmerking : er zijn GEEN ( en kunnen nooit zijn ) " bezette gebieden !" Te weten: de "westbank " was onderdeel van PALESTINA ! Palestina was het Joodse volk IN ZIJN GEHEEL toegewezen door de Volkerenbond ! 1920 De VN resolutie over de deling in 1947 is door Alle Islamische landen verworpen , en niet erkend ( zal ook nooit ) Zij prefereerden te vechten ( door de Engelsen aangestookt )met alle gevolgen van dien. Op dat moment zijn het hele Palstijnse gebied een V R I J gebied . Meer dan dat , Jordanie bezette de " Westbank " , was hij ( ABDALLA ) nu " EIGENAAR ? of " BEZETTER " ? Egypte veroverde de GAZA strook , was Egypte nu Eigenaar of Bezetter ? Geen Arabisch land wou ooit een zelfstandige "Palestijnse Staat ! Niet toen , en niet nu !! Dus alleen Joden kunnen " bezetters zijn !? Of ? Zelfs in het hun 2x toegewezen land ? Hoe kun je dus een land " bezetten " waar geen eigenaar was ? Tenslotte waren ook de ENGELSEN nooit !! de EIGENAAR !! was , Alleen maar " caretaker ". En dan , wat met bvb " Curacao " ? Is dat bezet ? Gecolonializeerd ? of gewoon ingelijfd ? Denk na voor jeiets zegt .

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.