inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Harry van den Bergh

Harry Jacob van den Bergh studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In het verleden was hij onder andere lid van de Tweede Kamer, lid van de Raad van Europa, lid van de gemeenteraad van Amstelveen, voorzitter van de Raad van Toezicht van Joods Maatschappelijk Werk, bestuursvoorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland, lid van het Netherlands Committee van Human Rights Watch en voorzitter van Humanity in Action Nederland. Tegenwoordig is hij zelfstandig ondernemer en bestuurder. Hij is lid van de Raad van Toezicht van de Hebreeuwse Universiteit, van het Truman Institute en de International Board van het Feuerstein Institute, alle in Jeruzalem. Sinds 2013 tot 2018 is Harry opnieuw lid geweest van de gemeenteraad van Amstelveen. Verder is hij voorzitter van de Stichting Hersenonderzoek Sport en van de Stichting Educatief Programma ANNE. In 2018 is hij teruggekeerd in het Nederlandse Committee van Human Rights Watch.

vrijdag 22 juni 2012

Collega-columnist Salomon Bouman, die mij in de lobby van een prettig hotel in Tel Aviv bijpraatte over de politiek in Israël, schreef in een vorige Crescas-column dat je Israël niet kunt bezoeken zonder dat er emoties worden opgeroepen. Hij heeft heel erg gelijk. Ik was enige tijd in Israël en, hoewel ik niet kan zeggen dat de tranen mij dagelijks over de wangen stroomden, het lijkt in elk geval dat 14 dagen in Amsterdam van een geheel andere emotionele kwaliteit zijn dan 14 dagen ergens in Israël. Waar zou dat door komen? De eenvoudigste verklaring is dat Israël, omdat het Israël is, met zijn geschiedenis en voorgeschiedenis, nog altijd een bron is van heftige, onverwachte, mooie en lelijke gebeurtenissen. De aard van het land met zijn toch enorme tegenstellingen leidt tot een smeltpot van culturen, geloven en overtuigingen die meer botsen dan elders in bedaagdere democratieën. Dat voortgaande integratieproces leidt tot meer samenhang, maar behoudt ook nog altijd een zekere mate van een clash of civilizations. Ik was op een dag een tijdje in Jeruzalem, waarvan men zegt dat het steeds schwarzer wordt (de cijfers duiden ook in die richting) en tegelijk zag ik op televisie de Gay Parade in Tel Aviv, de stad waarvan men zegt dat deze Amsterdam al lang is voorbijgegaan als hoofdstad van het gay-gebeuren. Ik houd van de vrijheid en ik vind het prima dat de schwarzen de schwarzen zijn (niet helemaal!) en de homo’s de homo’s. Tolerantie is een wezenlijk deel van de democratische samenleving en die zie je in Israël in zekere zin voorgeleefd. Verdraagzaamheid is de voorwaarde om deze Israëlische samenleving niet te laten ploffen.

De belangrijkste reden voor grotere emotionele betrokkenheid ligt wat mij betreft toch in de feiten zelf. De Europese samenlevingen zijn in deze tijd van onrust en onduidelijkheden geen bedaagde samenlevingen. Het zou onzin zijn om dat te beweren. De belangrijkste reden voor meer emoties in Israël is dat de feiten en gebeurtenissen nu eenmaal meer aanleiding geven tot emoties omdat de context van de Israëlische samenleving kennelijk zo veel ingewikkelder is dan elders. Het land is een constante bron van interne en externe spanningen, lang niet altijd door eigen wil bepaald. Zo is het niet zo moeilijk om een lijstje te maken van heftige onderwerpen die tot scherpe tegenstellingen leiden en tot heftige discussie. Ik geef twee voorbeelden. Rabbijn Menno ten Brink verspreidde enkele weken geleden een persbericht van het Liberale Jodendom in de wereld waarin uiteengezet werd dat er in Israël eindelijk een doorbraak was bereikt met betrekking tot de positie van liberale rabbijnen. Dat is inderdaad echt belangrijk want de baardmannen handhaven al jaren hun niet aanvaardbare geestelijke dictatuur. Die doorbraak blijkt slechts een kleine, maar toch te verwelkomen doorbraak te zijn, want alleen een 12-tal liberale rabbijnen, niet in de steden wonend, zal vanaf heden hun salaris betaald krijgen door de Staat, net zoals de orthodoxe rabbijnen, maar dan niet van het Ministerie van Religieuze Zaken, beheerst door de baardmannen, maar van het Ministerie van Sport en Cultuur. Waarlijk een doorbraak om opgewonden van te raken! Dan komt de hoorzitting in de Knesset en het hele verenigde baardmannendom komt in actie want er wordt niet alleen opgeroepen tot een demonstratie van alle orthodoxe rabbijnen, maar de voorzitter van de Knesset-commissie voor dit soort zaken, zelf een rabbijn, betitelt in het openbaar de liberale rabbijnen als clowns. Zo’n man is natuurlijk een idioot, maar daar kom je er niet mee. Deze man moet bestreden worden en beschouwd worden als een gevaar voor de democratie. Kunt u zich voorstellen dat zo’n rel emoties oproept?

Zo is er méér, en niet zo leuk. De belangstelling voor vluchtelingen, voor vreemdelingen, voor asielzoekers dient naar mijn mening Joden aangeboren te zijn. Het Joodse volk bestaat immers uit een groot aantal ervaringsdeskundigen en zou dus moeten weten waar het over gaat. Zelf had ik het niet eenvoudige voorrecht 12 jaar voorzitter te mogen zijn van VluchtelingenWerk Nederland. Ik heb het inderdaad als een roeping en verplichting gezien om aan het vluchtelingenvraagstuk mee te mogen sturen in de Nederlandse verhoudingen. Het is een ingewikkeld probleem waar menselijkheid en ratio voortdurend met elkaar in debat zijn. Makkelijk oordelen is er niet bij en heb ik ook nooit gedaan. Het toelaten van mensen als vluchteling gaat altijd gepaard met de weigering om mensen toe te laten, hoe moeilijk dit ook is.

In Israël leven op dit ogenblik naar schatting 50.000 zwarte vluchtelingen uit Soedan en verwante landen. Zijn zij economische vluchtelingen in de zin van het VN/Vluchtelingenverdrag? Zijn zij Joden en dus onderhevig aan de wet op de Terugkeer? Zijn zij infiltranten zoals minister Yishai hen noemt? Allemaal lastige vragen die, zoals het Vluchtelingenverdrag zegt, op individuele basis beantwoord moeten worden, hetgeen natuurlijk niet gaat gebeuren. Israël is er niet voor uitgerust en is ook niet geïnteresseerd. Een grote politionele en militaire actie is op gang gekomen om de mensen het land uit te zetten, op televisie vertoond met de wijze waarop vrouwen en kinderen in de ochtend van hun bed worden gesleept. Je kon er op wachten: CNN vroeg zich af of dit de handelwijze moest zijn van een volk met zo veel eigen ervaring.

Ik denk niet dat ik zelf alle antwoorden al zou weten. Wel weet ik van mijn emoties toen ik dat alles hoorde en zag.

Delen |

Reacties

Flory Oerlemans-Pels

maandag 25 juni 2012
Dag Harry van den Bergh

Interessante column die ik met aandacht heb gelezen. Zelf ben ik ooit 14 dgn in Israel geweest, als
toerist maar oh wat voelde ik mij er thuis en vooral ... erkend. Nieuwe emoties overkwamen mij daar.

Overigens en naar mijn idee ben jij de zoon van \"... haar van van den Bergh ..\" zoals mijn moeder aan die van jou refereerde. Ik was nog een heel klein meisje en stond nu en dan aan mama\'s hand terwijl zij met jouw mama op straat stond te praten; Vechtstraat, Churchilllaan?

Hartelijke groet

Flory Oerlemans - Pels

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
feb 2020Kan Europa nu de vrede redden?
feb 2020Nogmaals denkend aan Auschwitz
jan 2020Wie begrijpt Iran nog?
jan 2020Principieel gevecht voor het Hooggerechtshof
dec 2019Zou ik op Corbyn stemmen?
nov 2019Democratische instituten bedreigd
nov 2019Weer geduvel over de BDS
nov 2019De rol van de moraliteit
nov 2019Dilemma's door ISIS
nov 2019Zijn de scheidslijnen van de Koude Oorlog verdwenen in het Midden-Oosten?
okt 2019Verandert Israëls positie dramatisch?
okt 2019De perspectieven van het nieuwe jaar
sep 2019Het eindspel wordt een spannende acte!
sep 2019Onzekerheid voert de boventoon
sep 2019Amsterdam en tikoen olam
sep 2019Terug bij de merknaam
apr 2019Er is een diepe kloof in Israëlische samenleving
apr 2019Worden de verkiezingen in Israël weer het oude liedje?
mrt 2019Wordt de chaos steeds groter?
mrt 2019Zit Benny Morris er nu echt naast?
mrt 2019De beschamende vertoning die de VN-Mensenrechtenraad is
mrt 2019Hoe paranoïde is Een Ander Joods Geluid?
feb 2019Het drama van de arbeiderspartij in Israël (opnieuw)
feb 2019Het drama van de arbeiderspartij in Israël
feb 2019Ongerustheid over Amerika in het Midden-Oosten
feb 2019Staat de democratie op het spel in Israël?
jan 2019De perikelen gaan huizenhoog in en om Heilige Land
jan 2019Amos Oz: zijn woorden moeten wij koesteren
dec 2018Debat over antisemitisme zwelt zeker aan
dec 2018De minister-president aangeklaagd: hoe erg is dit?
nov 2018De verkiezingsstrijd is al begonnen
nov 2018Opnieuw rampspoed uit Gaza!
nov 2018Wat te denken van deze VS-verkiezingen?
nov 2018Staat de Joodse wereld op ontploffen?
okt 2018Bezoek Angela Merkel aan Israël
okt 2018Klimt het Nederlandse Jodendom uit het dal?
sep 2018Wie begrijpt wat van Syrië?
sep 2018Laat Corbyn nu vooral ophoepelen!
aug 2018Ronald Lauder heeft groot gelijk
aug 2018Nieuwe wet: bron van grote verdeeldheid
aug 2018Macht en moraal in het Saoedische koninkrijk
jul 2018Wordt het verwijt van apartheid nu vaker gehoord?
jul 2018Er is inderdaad reden tot zorg
jun 2018Opzettelijke versimpeling van de kwestie Gaza
jun 2018De wonderlijke wegen van onze Russische vrienden!
mei 2018Het voorspelbare drama in Gaza
mei 2018De wirwar van meningen over Iran
mei 2018De lastige knoop van de Iran-deal
apr 2018Na het feest terug naar de werkelijkheid
apr 2018De warmte van het Joodse ritueel
mrt 2018Verontrustend schouwspel in Rotterdam
mrt 2018Neemt Amsterdam eindelijk de Joodse gemeenschap in bescherming?
mrt 2018Hoe Israël omgaat met zijn vluchtelingen
feb 2018Nogmaals Jeruzalem
feb 2018Iran nadert Israël tijgerend door de woestijn
feb 2018De Polen, Israël en de Sjoa
jan 2018Afgeknapt op Mohammed Abbas en/of de Palestijnen
jan 2018De noodzaak van out of the box denken
jan 2018Wie is er nu bang voor BDS?
jan 2018Op het schaakbord van de grote wereld
dec 2017Chanoeka is weer voorbij en wat nu?
dec 2017Ik had graag meegelopen
dec 2017Wie zijn er nu dom: de Amerikanen of de Israëli’s?
nov 2017Moet Israël in zee gaan met Saoedi-Arabië?
nov 2017Waarom al die drukte over een vage verklaring?
nov 2017Hoe gaat het verder met de Palestijnen?
okt 2017Hoe goed gaat het met Israëls democratie?
okt 2017Wat te verwachten van de Palestijnen?
okt 2017De eenheidsstaat en de twee staten: de grote verwarring
okt 2017Amerikaanse gangsters vierden Jom Kipoer
sep 2017Geen wereld om vrolijk van te worden
sep 2017Corruptie ondermijnt Israël tot op het bot
sep 2017De generaal over het nieuwe Midden-Oosten
aug 2017Moeten wij weer bang zijn voor de antisemieten?
aug 2017De zomer van een angstige wereld
jul 2017Staat de democratie op het spel in het Heilige Land?
jun 2017Komt de grote klap nu toch echt?
jun 2017Wie wil er een orthodoxe maaltijd?
jun 2017In dezelfde week vijftig jaar later
mei 2017Jacques Senior Coronel z.l.
mei 2017Is Trump nu al verdwaald?
mei 2017Weer feest met de ultra-orthodoxie in Israël
mei 2017Israël na 69 jaar: meer welvaart en meer verdeeldheid
apr 2017Het ontbreekt de VN aan wijsheid!
apr 2017Marwan Bargoeti: terrorist en/of vredesstichter. Moreel dilemma
mrt 2017Mensenrechten doen ook pijn
mrt 2017Vreemdelingen in eigen land?
mrt 2017Israel en de verkiezingen in Nederland
mrt 2017Israël te midden van een nieuwe wereldorde
feb 2017De Sjoa en wat de herinnering waard is
jan 2017Amerikaans jodendom staat op scheuren
jan 2017Wat kan democratie in Israël nog aan?
jan 2017John Kerry, indrukwekkend en te laat
dec 2016Een wereld in verwarring
dec 2016Ontroerende onzin: vreugde en verdriet
dec 2016Is er ook een andere Arabische wereld?
nov 2016Trump, de Israëli's, de Palestijnen
nov 2016Toch Trump!
nov 2016De strijd om de democratie: waar of niet waar?
okt 2016Is er reden voor optimisme en/of pessimisme?
sep 2016Shimon Peres
sep 2016Goodbye Barack Obama!
sep 2016Kraakt de staat?
sep 2016Was Bibi echt hier?
aug 2016Veel dank aan Michel Waterman!
aug 2016De Balfour-verklaring van Mahmoud Abbas
aug 2016Open brief aan mevrouw Sima Vaknin
aug 2016Toch nog een keer Abou Jahjah
jul 2016De wereld zonder Elie Wiesel
jun 2016De AOW-ers van de Westbank
jun 2016Terug naar Sykes-Picot?
jun 2016Wat is er aan de hand in het land Israël?
mei 2016Antizionisme en antisemitisme
mei 2016Welk hart voor het leger van Israël?
apr 2016Pesach en de Joodse identiteit
apr 2016Hoe kapitalistisch is Israël?
mrt 2016Leven met terreur
mrt 2016Ontkerkelijking in de Joodse wereld?
mrt 2016Vliegen met El Al en naast mij …
feb 2016Strategische verandering in en rond Syrië
feb 2016Het drama Olmert
feb 2016Overwinning van grote betekenis
jan 2016Geweld en de rechtsstaat
jan 2016Verkettering van links Israël
jan 2016Wat kan ons nog optimistisch maken in 2016?
dec 2015Efraim Halevy: “Israël is onvernietigbaar”
dec 2015Bij de dood van Jossi Sarid
dec 2015De militairen zijn verstandiger dan de politici
nov 2015Schwarze dwang in het moderne Israël
nov 2015Israël is alweer boos
nov 2015Ja of nee tegen Mohammed Abbas?
okt 2015Twee of één: that's the question
okt 2015Opnieuw de vluchtelingen
okt 2015Het wordt steeds erger
okt 2015Het gevecht om Syrië is begonnen
sep 2015Opnieuw over de vluchtelingen
aug 2015Vluchtelingen, de morele uitdaging van deze tijd
aug 2015Een Namenwand en een Sjoamuseum
aug 2015Woede en verdriet
jul 2015Voor of tegen de Iran-deal?
jul 2015Wordt Israël omsingeld?
jun 2015Amsterdam en Tel Aviv
jun 2015Het Israël van vandaag
mei 2015Op weg naar Jeruzalem
mei 2015Hoe herboren is Duitsland?
mei 2015Welke toekomst voor Israël?
mei 2015Weer een schandaal aan de Klaagmuur
apr 2015Opnieuw Iran
apr 2015Ja of neen tegen Iran
mrt 2015Na het weekend een koude douche
mrt 2015Wanneer het stof optrekt, dan ...?
feb 2015Deze keer had Bibi gelijk
feb 2015Het verschijnsel Bibi
jan 2015Wat nu met onze islam?
jan 2015De dag na Parijs
jan 2015Ja, een echt verschrikkelijke dreun
jan 2015Lang leve Lieberman?
dec 2014Verkiezingen in Israël: kan het tot iets leiden?
nov 2014Crisis rond nieuwe wet
nov 2014Bezorgdheid alom
okt 2014Wij missen Jitschak Rabin
okt 2014Al weer de emigratie
okt 2014Wie stopt de Joodse extremisten?
okt 2014Dubbelhartig gepraat
sep 2014Intern zielsdebat II
sep 2014Nederland en de Islamitische Staat
sep 2014Gaza en de politiek van Israël
aug 2014Nederland is nu een ander land
aug 2014Keuzes doen pijn
jul 2014Wat de Gaza-oorlog niet allemaal oproept!
jul 2014Wanhoop over vrede
jun 2014Omsingeling van Israël?
jun 2014Is het echte eenheid?
jun 2014Dramatische clash met VS
mei 2014De moord, het antisemitisme en Bibi
mei 2014Vijftig jaar PLO
mei 2014Het Joodse gevecht in Amerika
mei 2014Abbas de bedrieger
apr 2014Anne Frank
apr 2014Crisis en politieke cultuur
mrt 2014Diplomaten die staken
mrt 2014Erkenning van de (Joodse) staat?
mrt 2014Het gevecht van de zeer vromen
feb 2014Ook ruzie met Duitsland
feb 2014Nogmaals het monument van het Auschwitz Comité
jan 2014Nog een Auschwitzmonument?
jan 2014Ariel Sharon
jan 2014Nederlandse regering: treed op!
jan 2014Roulette in 2014?
dec 2013Nederland, Israël, Palestina
nov 2013De uitdaging van de Liberalen
nov 2013Ari Shavit´s Mijn Beloofde Land: een boek om niet te missen
nov 2013Verwarring alom?
nov 2013Wat is anti-Israël?
okt 2013Religie in Israël
okt 2013Heeft het Amerikaanse jodendom toekomst?
okt 2013Peres versus Netanjahoe
sep 2013Shimon Peres
sep 2013Bezinning
aug 2013Syrië, drama en dilemma
aug 2013De vrede: tactiek of doel?
jul 2013Vanwaar de boycott?
jul 2013Frans Timmermans
jun 2013Shimon Peres 90 jaar
jun 2013Er verandert iets ten goede!
mei 2013Yair Lapid: nu al gevallen
mei 2013Advies van de AIV-wijzen
mei 20134 Mei
apr 2013Het geluk in Israël
apr 2013Waarom is Israël zo gelukkig?
mrt 2013Is het antisemitisme terug?
mrt 2013De sprong in het onzekere diepe
mrt 2013De Partij van de Arbeid: vergeten partij?
feb 2013Zijn er tekenen van hoop?
feb 2013Weg met de geestelijke dictatuur!
feb 2013De Joodse gemeente van de toekomst
jan 2013De brief van Eric Yoffie
jan 2013Somber en/of optimistisch?
dec 2012De Arabische wereld kookt
nov 2012Amsterdamse Joden en Moslims
nov 2012 Wie heeft gewonnen?
nov 2012Toekomst van onzekerheid
nov 2012Israël en de Apartheid
okt 2012Israël en de Mensenrechten
okt 2012Joodse identiteit: waar hebben we het over?
aug 2012Het onopvallende Levy-rapport
jul 2012Het gevecht om de dienstplicht
jun 2012Terug in Amsterdam
mei 2012De politieke kleur van de Tora
mei 2012Het debat begint nu pas
mei 2012Die wonderlijke Israëlische politiek
apr 2012De mensenrechten en Israël
apr 2012Hoe betrekkelijk vrijheid is
mrt 2012De Holocaust en Iran
mrt 2012De kunst van Tsedaka
feb 2012De moraal en de Joodse moraal
feb 2012Het geloof in de aanval
feb 2012Welke orthodoxie is aan de winnende hand?
jan 2012Süskindfilm benadert werkelijkheid
dec 2011Het recht heeft gezegevierd
dec 2011Een paar dagen in Israël
nov 2011Een antwoord aan Iran
nov 2011Een reactie
okt 2011Gilad Shalit: recht en onrecht
sep 2011Gemeenschap kraakt in zijn voegen
sep 2011Zionisme opnieuw uitgevonden?
sep 2011Het ‘feest’ kan beginnen
jul 2011Ter kennismaking