Talmoed in het moderne leven

Een serie van zes lezingen over de Talmoed vanuit hedendaags perspectief

Gepubliceerd op: 25 november 2021

Arts en Talmoedgeleerde Jacob de Leeuwe neemt een zestal actuele onderwerpen bij de kop en onderzoekt de relevantie van de Talmoed, het basisboek van het rabbijnse jodendom, voor allerlei hedendaagse kwesties.

De eerste lezing gaat over management. Samen met Jacob de Leeuwe bekijk je het leiderschap van de huidige politici die in Nederland aan het roer staan en onderzoek je of hun positie berust op hun autoriteit, hun charisma of hun uitstraling. Zijn er in de Talmoed verder voorbeelden te vinden waarin wordt gesproken over leiderschap, en zijn er raakpunten met het hedendaagse politieke management?

De tweede lezing behandelt een van de drijfveren van de hedendaagse economie: marketing. Modernere stromingen van het jodendom maken gebruik van gerichte marketing om mensen en fondsen te werven voor Talmoed-hogescholen en andere voor het jodendom nuttige doeleinden. Wat vindt de Talmoed ervan dat 'marketeers' het jodendom vermarkten als ware het een product?

Dierenwelzijn is het onderwerp van de derde lezing. Volgens de Tora is de mens verplicht goed voor alle dieren te zorgen. Daarmee kent het jodendom de oudste en meest uitgebalanceerde traditie op het gebied van dierenbescherming en welzijn. En hoe zit het dan met de koosjere slacht, als het voorkomen van dierenleed zo'n belangrijke opdracht is?, vraag je je misschien af. De Talmoed biedt vele antwoorden op hedendaagse vragen over dierenwelzijn, en Jacob de Leeuwe weet ze te vinden.

De vierde lezing gaat over klimaat en milieu. De kans is groot dat tijdens de Klimaattop in Glasgow de Talmoed nooit ter sprake is gekomen, terwijl daarin de zorg en de verantwoordelijkheid die we allemaal dragen om voor volgende generaties een toekomstbestendige, mooie en waardevolle wereld achter te laten wel degelijk aan de orde komen. Zoals Jacob zegt: "Politieke partijen met een hart voor klimaat en milieu zouden zo onderdelen voor hun verkiezingsprogramma's uit de Talmoed kunnen overnemen!"

Geneeskunde houdt de wereld sinds het begin van de coronapandemie meer bezig dan ooit te voren. De Talmoed blijkt ook voor dit onderwerp een vraagbaak met genuanceerde antwoorden op tal van lastige vragen. Immers, besmettelijke ziekten zijn van alle tijden. Leidend bij de kwesties is het principe dat het behoud van het menselijk leven op de eerste plaats komt. En wat dat in deze tijd betekent geeft te denken.

De laatste lezing gaat over rechtspraak. In Traktaat Sanhedrien, onlangs in Nederlandse vertaling verschenen, worden de regels van de Joodse wet uiteengezet. Het is fascinerend te horen hoe die tot stand is gekomen en welke rechtsregels ook op de hedendaagse rechtspraak van toepassing zijn. Jacob zal vanuit Talmoedisch perspectief naar enkele hedendaagse spraakmakende rechtszaken kijken.

Je kunt met korting voor alle 6 bijeenkomsten inschrijven. Aan het einde van deze reeks zul je begrijpen waarom de Talmoed, het Joodse wetboek, nog altijd zo populair is.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.